Lidl tipy a triky:

Najchutnejšie jedlá pripravíte z kvalitných a čerstvých potravín. Viete, ako na to, aby si čo najdlhšie zachovať svoju čerstvosť? Tu je pár tipov a trikov od odborníkov z Lidl.

MÄSO
• Pri transporte a skladovaní mäsa by mali byť dodržané teploty: pri bravčovom, hovädzom a králičom od 0 °C do + 4 °C. Pri mletom hovädzom a bravčovom mäse od 0 °C do + 2 °C a pri hydine od + 2 °C do + 4 °C.
• V teplých letných dňoch odporúčame mäso čo najskôr dopraviť domov – napríklad v termotaške – a okamžite ho spracovať. Ak po otvorení balenia nespotrebujete všetko, preložte zvyšok na tanier a prikryte ho potravinovou fóliou. Mäso skladujte vždy v chladničke a spotrebujte do 12 hodín.
• Ak chcete mäso zamraziť, použite na to určené vrecká alebo nádoby. Pred zamrazením ho rozdeľte na porcie. Je praktické mäso označiť štítkom, na ktorý napíšete druh mäsa a dátum zamrazenia. Nemali by ste ho skladovať v mrazničke dlhšie ako 3 mesiace.
• Mrazené mäso je najlepšie rozmraziť v chladničke. Čím pomalšie sa rozmrazuje, tým lepšie. Pozvoľné rozmrazovanie má pozitívny vplyv na chuť a štruktúru mäsa. Nevýhodou je, že trvá príliš dlho. Aby ste čas skrátili, môžete zmrazené mäso zabaliť do vodotesného vrecúška a ponoriť do misky so studenou vodou. Dôležité je, vodu každú hodinu meniť, aby ste udržali stabilne nízku teplotu. Funkciu na rozmrazovanie mäsa „defrost“ majú v súčasnosti aj mnohé mikrovlnky.
• Po rozmrazení treba mäso ihneď spracovať. Rozmrazené mäso nikdy opäť nezamrazujte.

ČERSTVÉ RYBY
• Čerstvé ryby, tak ako aj mäso, potrebujú chlad. Pri ich transporte a skladovaní by ste mali dodržiavať teplotu od + 1 do + 3 °C. V letných dňoch by ste ich mali čo najrýchlejšie doručiť domov v termotaške, aby zostali vychladené.
• Celé ryby skladujte v chladničke vypitvané. Môžete ich zasypať hrubozrnnou morskou soľou.
• Možno ich tiež uložiť do chladničky na tanieri prikryté potravinovou fóliou alebo v uzatvárateľnej nádobe. Kvôli ich špecifickej vôni by mali byť oddelené od ostatných surovín.
• Ako predĺžiť čerstvosť rýb? Ochuťte ich citrónovou šťavou, olivovým olejom, prípadne bylinkami a zabaľte do alobalu. Takto pripravené balíčky vložte do chladničky.
• Čerstvé ryby môžete aj zamraziť. Osušené filety alebo celé vypitvané ryby vložte do vreciek alebo mrazuvzdorných nádob a dajte zamraziť.
• Zmrazené ryby rozmrazujte pod studenou tečúcou vodou. Po rozmrazení ich odporúčame ihneď tepelne spracovať. Vďaka tomu si zachovajú svoje chuťové vlastnosti.

OVOCIE A ZELENINA
• Už počas nakupovania a prenosu ovocia a zeleniny dávajte pozor, aby sa neotlačili. Mechanicky poškodené plody sa rýchlejšie kazia.
• Ovocie a zeleninu pred vložením do chladničky neumývajte, odstránite ich prirodzenú ochrannú vrstvu. Ak sú plody špinavé, utrite ich suchu utierkou.
• Zeleninu a ovocie dôkladne umyte až pred ich bezprostrednou konzumáciou, či tepelnou úpravou.
• Niektoré ovocie aj zelenina počas dozrievania uvoľňuje etylén, ktorý pôsobí nepriaznivo na iné plodiny. Medzi takéto ovocie a zeleninu patria hrušky, slivky, mango a paradajky. Do skupiny ovocia a zeleniny, ktorá je citlivá na etylén, patrí mrkva, brokolica, tekvica, melón, zemiaky a jablká. Aby zostali dlhšie čerstvé, odporúčame ich skladovať oddelene.

PEČIVO
• Na balenie čerstvého pečiva použite papierové vrecúška namiesto plastových. Zabránite tak nadmernému „poteniu“ pečiva a absorbovaniu vlhkosti. Pečivo zabalené v plastových vreckách rýchlejšiemu plesnie, najmä v teplých letných dňoch. Najchutnejšie je čerstvé, preto odporúčame kupovať menšie množstvá.
• Chlieb skladujte v drevenom chlebníku s polovicou jablka, spomalíte jeho vysychanie.
• Ak vám zostane viac čerstvého pečiva a nestíhate ho skonzumovať, môžete ho zamraziť. Chlieb nakrájajte na krajce a rozdeľte na menšie porcie. Každú vložte do vrecúška určeného na zamrazovanie. Opatrne vytlačte z vrecka prebytočný vzduch a balíčky vložte do mrazničky.
• Ako chlieb správne rozmraziť? Krajce vyberte z vrecúšok, zabaľte do papierovej utierky, ktorá absorbuje prebytočnú vlhkosť, a vložte do chladničky.
• Ak potrebujete chlieb rozmraziť okamžite, položte jednotlivé krajce na mriežku v rozohriatej rúre. Budete mať chrumkavé pečivo, vhodné na raňajky alebo večeru.
• Nezabúdajte však, že rozmrazené pečivo je potrebné skonzumovať čo najrýchlejšie.

VAJÍČKA A MLIEČNE VÝROBKY
• Najvhodnejšie miesto na skladovanie vajíčok je chladnička. Nízka teplota zabraňuje odparovaniu vody z vajec, takže zostanú dlhšie čerstvé. Chlad ich zakonzervuje približne na 4 týždne.
• Môžete ich skladovať aj na suchom a chladnom mieste, takto vydržia čerstvé 2 týždne.
• Vajcia umývajte až tesne pred použitím, škrupina je pokrytá prírodnou vrstvou, ktorá ich chráni pred mikroorganizmami. Jej porušením sa môžu rýchlejšie pokaziť.
• Mlieko a mliečne výrobky skladujte vždy v chladničke, pretože sú citlivé na teplotné zmeny. Mliečne výrobky s výnimkou smotany a mlieka nikdy nezamrazujte, stratia tak svoje vlastnosti a nie sú vhodné na konzumáciu.
• Syry je najlepšie skladovať v chladničke, ideálne v uzatvárateľných nádobách, aby nevstrebávali vôňu iných výrobkov a naopak.
• Minimálna trvanlivosť syrov je v rozmedzí od niekoľkých dní až do niekoľkých týždňov, v závislosti od druhu a tvrdosti syra. Najlepšie však chutia čerstvé, preto ich odporúčame nakupovať v menších množstvách a častejšie – takto budete mať k dispozícií vždy čerstvý produkt.

Rady, tipy a foto: Lidl