Poznáte to. Stojíte v predajni pred regálom s fľaškami olivového oleja a pátravým pohľadom prechádzate etikety. Ktorý si vybrať, keď je ich toľko? Poradíme vám, ako na to!

„Medzi olivovými olejmi sú veľké rozdiely. Ich chuť a kvalitu ovplyvňuje krajina pôvodu, lokalita pestovania, odroda olív, zrelosť, spôsob skladovania a spracovania,“ vysvetľuje Michaela Berzediová, odborníčka na oleje z Palmy.
Mnohí spotrebitelia sa ešte stále rozhodujú podľa ceny. Pritom osobitne pri olivovom oleji platí, že za nízku cenu nedostanete vysokú kvalitu. V mnohých kuchyniach zasa panenský olivový olej bežne používajú nielen na ochutenie šalátov, ale aj pri varení. A čo vy – vyznáte sa v olivových olejoch a viete ich správne použiť?

RÔZNE DRUHY NA STUDENÚ A TEPLÚ KUCHYŇU

Extra panenský olivový olej – je olej špičkovej kvality. Vyrába sa z najkvalitnejších olív, ktoré spracúvajú do 24 hodín po zbere mechanickým lisovaním za studena.
Použitie: výhradne na studenú kuchyňu, neodporúča sa tepelné spracovanie, olej sa rýchlo prepáli a znehodnotí.

Panenský olivový olej – vyrába sa mechanickým lisovaním celých plodov. Tento spôsob spracovania zachováva vysokú kvalitu oleja,  charakteristickú olivovú vôňu, chuť a farbu.
Použitie: na studenú kuchyňu.

Rafinovaný olivový olej – získava sa z olív mechanickým  tlakom.

Počas rafinácie sa vytráca charakteristická chuť a vôňa olív, ale dodáva oleju tepelnú stabilitu, takže je vhodný na dlhodobé tepelné spracovanie. V obchodoch čistý rafinovaný olivový olej bežne nenájdete, skôr jeho mix.
Použitie: varenie, pečenie, smaženie.

Olivový olej – je zmesou panenského a rafinovaného olivového oleja. Panenský dodáva mixu chuť a vôňu, rafinovaný tepelnú stabilitu a širšiu možnosť využitia v teplej kuchyni.
Použitie: je vhodný na tepelnú úpravu jedla, dodá mu olivovú chuť a vôňu.

Olej z olivových výliskov – označuje sa ako sansa alebo pomace. Vyrába sa zo zvyškov po predchádzajúcom lisovaní. Je najmenej kvalitný, bez výraznejšej chuti či vône. V obchodoch ho bežne nájdete medzi ostatnými olivovými olejmi.

ČO BY STE V OLIVOVOM OLEJI NEMALI CÍTIŤ
 „Hovorí sa – koľko ľudí, toľko chutí. Platí to aj v prípade olivového oleja. Napríklad Španieli preferujú olivový olej výrazne horkastej,  až štipľavej chuti, Taliani dávajú prednosť jemnejším tónom olív v oleji. Aj slovenskému zákazníkovi viac vyhovuje lahodnejší, menej výrazný akcent. Sú však chute, ktoré by ste v kvalitnom olivovom oleji nemali cítiť,“ radí M. Berzediová. Ktoré to sú?

Ocot – náznak octovej chuti spôsobuje nesprávne skladovanie olív
Kov – pridlhý kontakt s povrchom lisovacích strojov zanechá v oleji kovovú chuť
Zatuchlina – je dôsledkom dlhšie trvajúceho skladovania plodov
Pleseň – plesnivú pachuť získa olej vtedy, ak boli olivy skladované vo vlhkom prostredí

KVALITA NA PRVÝ POHĽAD
Ak zatiaľ nemáte svoj overený olivový olej a hľadáte kvalitu, máme pár rad, ako ju spoznáte na prvý pohľad.

Kvalitné olivové oleje spravidla predávajú v tmavých sklených fľašiach.
Typická zelenkastá olivová farba podčiarkuje vysokú kvalitu oleja.
Olej príjemne vonia po zrelých plodoch olív, chutí jemne horkasto až štipľavo.
Špičkovej kvalite zodpovedá aj vyššia cena.
Najmenej kvalitné oleje sa označujú ako sansa alebo pomace.
Aj plastová fľaša avizuje nižšiu kvalitu olivového oleja.

 Palma novinky:
Ocho – vychutnajte si ozajstnú chuť olív

Predstavuje to najlepšie z tých najkvalitnejších, dokonale dozretých a starostlivo vyberaných plodov olív. V značke Ocho sa ukrýva „Ozajstná Chuť Olív“. Môžete si ju vychutnať v troch druhoch olivových olejov, ktoré ako novinku prináša na trh spoločnosť Palma.

Palma je známa najvyššou kvalitou svojich olejov a to platí aj pre značku Ocho, ktorá ponúka extra panenský olivový olej a olivové oleje.
„V značke Ocho sa spája tradícia a výnimočná kvalita,“ hovorí Michaela Berzediová, brand  a marketing manažérka spoločnosti Palma. „Tradícia spočíva v pestovaní olív farmármi, ktorí sa denne starajú o olivovníky s láskou a nadšením. Olivy zbierajú klasickým spôsobom – obíjaním olivovníkov palicami a ručným pozbieraním plodov. Kvalitu zaručuje okamžité spracovanie olív po zbere, ako aj spôsob ich spracovania a plnenia tradičnými spôsobmi rodinných olivových fariem. Výsledkom sú tie najkvalitnejšie  oleje s ozajstnou chuťou olív, ktoré prinášame slovenskému zákazníkovi.“

V rodine olivových olejov kraľuje Ocho Delicioso, stopercentný extra virgine olej, za studena lisovaný z ručne zbieraných olív. Ocenia ho milovníci výraznej, horko-štipľavej, delikátnej chuti olivového oleja s intenzívnou arómou. Používa sa na dochutenie jedál studenej kuchyne, šalátov, cestovín, polievok i omáčok. Dostanete ho kúpiť v 500 ml a 750 ml balení.
Orientačná cena: 5,99 € / 500 ml

Pre tých, čo dávajú prednosť ľahkej a jemnej chuti olivového oleja, je určený Ocho Classico.  Olivový olej vysokej kvality privítajú gurmáni obľubujúci ľahkú prímorskú kuchyňu, v ktorej má nezastupiteľné miesto. Má príjemnú arómu a pre vyšší bod zadymenia (nad 210 °) je vhodnou voľbou  na prípravu teplých jedál, varenie, marinovanie a grilovanie.
Orientačná cena: 4,99 € / 500 ml

Ocho Intenso si získa spotrebiteľov, ktorí často a radi používajú olivový olej na prípravu teplých jedál. Vyniká výraznou arómou a intenzívnejšou olivovou chuťou. Vďaka vyššiemu bodu zadymenia (nad 210 °) je výborný na varenie, marinovanie a dodá jedinečnú chuť aj grilovaným jedlám.
Orientačná cena: 4,99 € / 500 ml