Obdobie pred blížiacimi sviatkami lásky a pokoja dokážu byť sezónou stresu, chladného počasia a trávenia dní v preplnených obchodných centrách. Naše telo sa musí obrniť nielen voči radu pri pokladni ale aj radu rôznych vírusov a baktérií. Že nemáte čas na lekárov? Domáca diagnostika Veroval môže pomôcť rozoznať, či je to naozaj nutné alebo nie.

Novým trendom v starostlivosti o vlastné zdravie sú domáce testy, ktoré podávajú základné informácie o zdravotnom stave rýchlo, spoľahlivo a kedykoľvek v pohodlí domova. Hoci nenahrádzajú starostlivosť lekára, možno s ich pomocou vysledovať príčiny únavy, bolesti či zápalu.

Zbytočná a nepotrebná liečba antibiotikami
V chladnom počasí je naše telo náchylné k chorobám, a nie vždy sme schopní sa náležite vyliečiť. Veľmi často radšej problém „prechodíme“ alebo sa rozhodneme ho sami liečiť, čo veľakrát môže prerásť v oveľa väčšie zdravotné komplikácie. Častokrát ale postačí aj pomoc z lekárne. Ako však spoznať, kedy je potrebné navštíviť lekára a nechať si predpísať antibiotiká? Rozhodnúť pomôže domáci test CRP.

“ Pomocou domáceho CRP testu zisťujeme koncentráciu C-reaktívneho proteínu v krvi v troch množstevných úrovniach. Ak je koncentrácia vysoká, pravdepodobne v organizme prebieha ťažší bakteriálny zápal, čo pre nás znamená nutnú návštevu lekára a nasadenie antibiotík,“ vysvetľuje jeho fungovanie MUDr. Jana Bendová, PhD. všeobecná lekárka pre dospelých. „Bežné vírusové ochorenie zvyčajne hladinu CRP nezvyšuje, takže liečba antibiotikami nie je nutná.“ Domácemu testu k rozhodnutiu postačí kvapka krvi z prsta a 5 minút na jej vyhodnotenie.

Zápal močových ciest – je potrebné vždy vyhľadať lekársku pomoc?
Ďalšími častými problémami, ktoré v tomto období postihujú najmä ženy, sú bolesti v podbrušku, časté močenie, pálivá a rezavá bolesť, prípadne tiež krv v moči – to všetko sú príznaky zápalu močových ciest. Test Veroval môže zápal odhaliť a zabrániť tak ďalším zdravotným komplikáciám. „Infekcia močových ciest môže mať formu ľahkého zápalu, ale môže sa tiež vyvinúť do veľmi nebezpečného stavu ohrozujúceho funkciu obličiek. Ak sa vo vzorke moču potvrdí zápal, je potrebné čo najskôr situáciu riešiť a nasadiť antibiotiká,“ objasňuje MUDr. Jana Bendová, PhD., všeobecná lekárka pre dospelých.

Za únavou môže stáť i nedostatok železa
Únava, časté infekcie alebo napríklad popraskané pery nemusia byť len počasím a celodenným zháňaním vánočných darčekov ale aj nedostatkom železa, ktoré pomáha okysličovať organizmus. Jednoduchý test Veroval identifikuje problém, ktorý potom možno ľahko vyriešiť. K najrizikovejším skupinám, ktorým môže chýbať železo patria vegetariáni, vegáni, ľudia držiaci dlhodobú nevyváženú diétu či ľudia po väčšej strate krvi. Zvýšené nároky na železo majú napríklad tehotné a dojčiace ženy, rýchlo rastúci adolescenti a ženy so silnejšou menštruáciou. Dôvody však môžu byť aj vážnejšie, preto je pri zistení nedostatku železa dôležitá konzultácia s lekárom. „Príčinou chudokrvnosti môže byť napríklad narušenie vstrebávania živín v čreve spôsobené celiakiou či intoleranciou laktózy alebo napríklad nedostatočná funkcia štítnej žľazy,“ vysvetľuje všeobecná praktická lekárka MUDr. Jana Bendová, PhD.

Domáce testy preto nemožno chápať ako náhradu lékarskej starostlivosti ale skôr ako jej doplnok. Pozitívne ich preto vnímajú i samotní lekári. Všetky domáce testy Veroval možno zakúpiť v lekárňach.