Ružový prúžok neznamená len pozitívny tehotenský test. Nová neinvazívna metóda v diagnostike celiakie.

Počas štúdie bolo testovaných 198 detí vo veku od dvoch do štyroch rokov, u ktorých sa nevyskytovali prejavy celiakie. Z tohto počtu detí bola u šiestich diagnostikovaná celiakia pomocou nového testu.

Diagnostika celiakie je pomerne náročný proces zahŕňajúci niekoľko krokov. Prvým je konzultácia s lekárom, ktorý na základe opisu pacientových ťažkostí posúdi, či sa môže jednať o celiakiu. Potom nasleduje odber krvi a v prípade, že sú výsledku testu pozitívne, je nutné vykonať biopsiu sliznice tenkého čreva. Tím odborníkov z univerzity v španielskej Granade v minulých mesiacoch vyvinul minimálne neinvazívny test pre prvotnú diagnostiku celiakie.

Výsledok? Do 10 minút!
Je prínosný najmä u detí a dojčiat, pretože nevyžaduje odber krvi zo žily a výsledok je známy do 10 minút. Na počiatku všetkého stál pritom výskum prevalencie latentnej (skrytej) celiakie u detí vo veku od dvoch do štyroch rokov. (Prevalencia je ukazovateľ chorobnosti a vyjadruje počet chorých osôb na 100 000 obyvateľov.)

V čom je latentná celiakia nebezpečná?
Hoci ešte nie sú symptómy choroby zjavné, choroba už pôsobí nezvratné škody v organizme a významne sa zvyšuje riziko jej prepuknutia v neskoršom živote, a to už v „plnohodnotnej“ forme – so všetkými súvisiacimi rizikami a komplikáciami. Presná diagnóza celiakie predtým, ako choroba prepukne v plnej sile, je preto žiaduca. Ako test funguje? Prirovnať by sa dal napríklad k testovaciemu prúžku na stanovenie hladiny glukózy v krvi. Odoberie sa kapilárna krv z prsta, ktorá sa otestuje pomocou špeciálneho prístroja, a ak sa objaví ružová linka, výsledok testu na auto-protilátky, charakteristické pre celiakii, je pozitívny.

Negatívny výsledok vylučuje diagnózu celiakia
Hoci sa jedná o test s vysokou mierou presnosti, pozitívny výsledok neznamená, že sa pacient vyhne ďalším vyšetreniam. Pozitivita musí byť potvrdená prostredníctvom bežných metód. Avšak negatívny výsledok podľa tímu vedcov, ktorí metódu vyvinuli, s istotou určuje, že pacient celiakiou netrpí a nie sú potrebné ďalšie vyšetrenia. Ušetrí si tak rad nepríjemných procedúr. Počas štúdie bolo testovaných 198 detí vo veku od dvoch do štyroch rokov, u ktorých sa nevyskytovali prejavy celiakie. Prípadne len mierne ťažkosti, ktorým rodičia neprikladali váhu a nepovažovali za potrebné kvôli nim navštíviť lekára. Z tohto počtu detí bola u šiestich diagnostikovaná celiakia pomocou nového testu. Tá bola následne potvrdená ďalšími vyšetreniami, vrátane biopsie tenkého čreva. Žiadne z detí pritom v tom čase nevykazovalo akékoľvek príznaky celiakie.

Lacný a presný test šetrí peniaze
„Tento druh diagnostickej metódy by mohol umožniť vyhľadať prípady celiakie, zatiaľ nediagnostikovanej kvôli jej atypickej symptomatológii a zároveň sa vyhnúť v prípade negatívneho výsledku zbytočným ďalším etapám, ako sú krvné testy alebo odoslanie pacienta k odborným lekárom,“ hovorí Maria Vega Almazán, výskumný pracovník na University of Granada. Test je zároveň veľmi lacný a vychádza na cca 10 dolárov, čo je v porovnaní s vyšetreniami v prípade finálneho negatívneho výsledku suma skutočne zanedbateľná.

zdroj: https://goo.gl/AxjyFA