Ako je známe, celiakia má popri typických aj celý rad netypických príznakov, ktoré veľmi sťažujú stanovenie diagnózy. Bohužiaľ nie je výnimkou, že sa na chorobu príde až po dlhých rokoch chodenia od lekára k lekárovi. Odborný časopis US Pharmacist uviedol, aké sú najčastejšie chybné diagnózy celiakie, než sa na skutočnú chorobu príde. Situácia je monitorovaná v Amerike, v Európe samozrejme môže byť čiastočne odlišná.

Medzi najbežnejšie mylné diagnózy patria:

1. Syndróm dráždivého čreva, IBS: Ľuďom s celiakiou často lekári hovoria, že majú syndróm dráždivého čreva (tračníka), aj keď majú celiakiu. IBS je funkčná porucha čriev, ktorá sa prejavuje hlavne problémami pri vyprázdňovaní hrubého čreva. V skutočnosti je syndróm dráždivého čreva najbežnejšie nesprávna diagnóza ľudí s celiakiou.

2. Zápalové ochorenie čriev, IBD: Prichádza v tesnom závese za IBS, čo sa mylnej diagnózy týka. Zahŕňa dve choroby, Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu.

3. Gastro – refluxnej choroby: Celkom vysoké percento novo diagnostikovaných celiatikov má reflux, poruchu, kedy preniká obsah žalúdka späť do pažeráka.

4. Vredy: Vredy bývajú často neprávom v podozrení, než je konečne diagnostikovaná celiakia.

5. Vírusová gastroenteritída: Ďalšia veľmi bežná choroba, ktorú lekári uvádzajú, než prídu na celiakiu. Ide o zápaly tráviacej sústavy vyvolané vírusmi a spôsobujúce kombináciu hnačky, vracania, kŕčov a bolestí brucha.

6. Chronický únavový syndróm: Na únavu sa sťažujú celiatici úplne bežne, je to často typický príznak chorých, ktorí nedržia bezlepkovú diétu. Ale podľa amerického odborného časopisu sa lekári k tejto diagnóze uchyľujú skôr, než dôjdu k celiakii.

7. Alergia: Mnoho ľudí sa trápi s najrôznejšími alergiami, než je diagnostikovaná celiakia.

8. Infekcie parazitmi: Celiakia svojimi príznakmi môže odrážať prejavy niektorých črevných parazitov.

9. Ochorenie žlčníka: Ďalšia pomerne častá a nesprávne určená choroba, pre niektoré podobné príznaky s celiakiou.

10. Kolitída: Ďalším spoločným vinníkom chybnej diagnózy je kolitída, chronické ochorenie črevnej sliznice, ktoré tiež zdieľa mnoho symptómov s celiakiou.

11. Cystická fibróza: Táto smrteľná dedičná choroba postihuje prevažne dýchaciu a tráviacu sústavu. V mnohých prípadoch sa stáva, že lekári majú podozrenie na cystickú fibrózu, skôr než na celiakiu, a tým sa predlžuje stanovenie skutočnej diagnózy, a teda liečby a zotavenia. Nehľadiac na psychickú záťaž pacienta.

12. Psychické problémy: Nezriedka lekári vidia príčiny problémov v pacientovej psychike a posielajú ho k psychológom.

13. Intolerancia laktózy: Ide o čiastočnú alebo úplnú neschopnosť tráviaceho traktu spracovávať laktózu, teda mliečny cukor. Intolerancia laktózy je veľmi bežná nesprávna diagnóza. To môže súvisieť s tým, že nezriedka táto choroba celiakiu sprevádza.

zdroj: https://goo.gl/5naq1M