Deti vykročili do školských lavíc odvážnym krokom. Nový školský rok predstavuje veľkú zmenu pre celú rodinu – mení sa nielen životný rytmus, ale aj spôsob trávenia voľného času, ktorého je, žiaľ, oveľa menej. Nové výzvy si vyžadujú veľa síl a energie. Napriek tomu, že povinnosti pribúdajú nielen deťom, ale aj rodičom, snažme sa, aby sme nezanedbali to najdôležitejšie – správne stravovanie. Ako dodať deťom „palivo“, ktoré ich naštartuje na ceste za novými cieľmi? Aj o tom sme sa porozprávali s odborníčkou na zdravú výživu MUDr. Katarínou Babinskou, PhD.

Všetci rodičia určite dôverne poznajú tento scenár. Doma alebo na dovolenke dokážeme kontrolovať stravu našich detí. Avšak nová škola, to nie je len tabuľa a zástupy lavíc. Bohužiaľ, na školách sa stále vyskytujú automaty so sladkosťami a bufety plné kalorických pochutín. Väčšina jedální síce dbá na optimálny jedálny lístok, no aj tak by sme mali ostať v pozore a kontrolovať, čo kuchárky podávajú našim ratolestiam.

Je to veľmi dôležité, keďže na začiatku školského roka sa zvyšuje duševná aktivita dieťaťa.
„Deti potrebujú viac energie, ktorej zdrojom je najmä obsah sacharidov a tukov v strave,“ upresňuje MUDr. Babinská. „Okrem vyššie spomenutých sacharidov a tukov  nesmie v strave chýbať ani potrebné množstvo bielkovín, vitamínov a minerálnych látok,“ dodáva. Špeciálnou skupinou sú nepochybne esenciálne mastné kyseliny, obsiahnuté napr. v repkovom oleji, ktoré sú mimoriadne dôležité pre správny rast a vývoj detí. Pozitívne účinky dosiahneme pri konzumácii 2 g kyseliny ALA a 10 kyselina LA denne. No ako zapojiť tieto látky do stravy tak, aby naše ratolesti neohŕňali nos nad jedlom? Môžeme pripraviť výživné a voňavé nátierky s repkovým olejom. Mamy maškrtníkov môžu toto tekuté zlato použiť pri príprave arašidového masla.

Repkový olej je veľmi bohatý na esenciálne nenasýtené mastné kyseliny omega-3 (ALA) a omega-6 (LA) v ideálnom pomere 2:1. Navyše obsahuje 10-krát viac omega-3 mastných kyselín ako olivový olej.  Repkový olej je podľa odborníčky ideálny práve do školských jedální: „Ten rafinovaný, čiže najčastejšie dostupný v obchodoch, má prirodzene jemnú chuť a vôňu, ktorá nenarúša chuť pokrmu. Je stabilný pri vyšších teplotách, a čo je najdôležitejšie, má vysokú výživovú hodnotu – obsahuje rastlinné steroly a vitamíny E a K,“ hovorí odborníčka. Repkový olej sa odporúča ako súčasť pestrej stravy dieťaťa. Svedčí o tom fakt, že je olejom s vysokým obsahom esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú potrebné pre správny rast a vývin detí.
Ako vždy, aj teraz platí, že návyky si človek nosí z domu. Dbajme preto, aby sa naše ratolesti stravovali správne už od malička a konzumovali vyváženú a pravidelnú stravu. Zvyky, ktoré si osvoja zamlada, v budúcnosti určite zužitkujú.

960_INFOGRAFIKA

Ako správne skladovať repkový olej
Repkový olej je populárnym pomocníkom v našej kuchyni. Aby nám vydržal čo najdlhšie, mali by sme sa pri ich uskladnení držať určitých pravidiel. O tom, ako a kde rastlinné oleje uchovávať, sme sa porozprávali s riaditeľom Ústavu potravinárstva a výživy na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU prof. Ing. Štefanom Schmidtom, PhD.
Rastlinné oleje sú veľmi citlivé na svetlo, teplo či vzduch. Nerafinované, čiže za studena lisované, sú oveľa citlivejšie ako oleje rafinované.  Práve preto je dôležité skladovať ich správne.

Pri skladovaní repkového oleja by sme si mali zapamätať niekoľko zásad:
• Neprelievajte ho z fľaše do inej nádoby – balenie od výroby umožňuje dlhšie zachovať trvácnosť a predísť jeho potenciálnemu znečisteniu;
• Olej by mal byť skladovaný v chlade a tieni. Aby ste látky v oleji chránili pred oxidáciou, nezabudnite dobre uzavrieť fľašu. Hneď, ako dovaríte, odložte fľašu do chladničky alebo na poličku v chladnej komore. Takto si olej najdlhšie zachová čerstvosť, nie je vystavený vplyvom slnečného žiarenia a stojí na chladnom mieste – predovšetkým ďaleko od sporáka alebo rúry.

Nesprávne uskladnenie
• Na slnku
• Na teplom mieste
• Na vlhkom mieste

Kvalita a trvanlivosť
Pri dodržaní vyššie spomínaných pravidiel a pokynov na etiketách predĺžime trvanlivosť oleja a predídeme zníženiu jeho kvality.
Netreba na to zabúdať, lebo rastlinné oleje majú mnohé vlastnosti, pre ktoré by sme ich mali pravidelne využívať. Medzi najpopulárnejšie u nás patrí olivový či slnečnicový. Avšak repkový olej  nie je doceňovaný. Svojím zložením sa vyrovná iným olejom. A nielen to, obsahuje desaťkrát viac omega-3 mastných kyselín ako olivový olej . Práve preto sa repkový olej označuje aj ako ,,olivový olej severu“. Rafinovaný repkový olej sa navyše vyznačuje neutrálnou chuťou a vôňou. „Je preto vhodný tak do teplej, ako i studenej kuchyne ‒ senzorické vlastnosti má výborné a má vynikajúce zloženie mastných kyselín s obsahom v našej strave nedostatkových omega-3 mastných kyselín. Naviac má veľmi kvalitné zloženie tzv. sprievodných látok, predovšetkým v tuku rozpustných vitamínov, fytosterolov, karotenoidov a antioxidantov,” vysvetľuje prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD.
Medzi veľké prednosti repkového oleja patrí najmä jeho odolnosť. Repkový olej si udržuje čerstvosť dlhšie, a to najmä vďaka veľmi dobrej oxidačnej stabilite.

960_INFOGRAFIKA Ako skladovat repkovy olej