Vo vydavateľstve Noxi vychádza ďalšia zo série celosvetovo úspešných TED kníh s názvom Počúvaj svoje brucho. Tentokrát sa v nej profesor detského lekárstva a IT vied Rob Knight zameria na ľudský mikrobióm. Vychádza z pomeru ľudských buniek a počtu mikroorganizmov vo/na vašom tele a tvrdí, že z väčšej časti to vlastne nie ste vy. Zahĺbte sa do zaujímavých a nečakaných informácií aj o tom, ako mikroorganizmy využiť vo svoj prospech.

Alergie, astma, obezita, akné – toto je len zopár neduhov, ktoré môžu vzniknúť – a byť vyliečené organizmami žijúcimi v našom vnútri. Kľúčom je pochopiť, ako táto prelomová veda ovplyvňuje naše zdravie a nálady.
V knihe Počúvaj svoje brucho sa novátorský vedec Rob Knight spojil s oceňovaným vedeckým novinárom Brendanom Buhlerom, aby nám vysvetlili – s humorom a názornými príkladmi –, prečo sú zistenia o mikroorganizmoch v našich telách také dôležité. Zdravie, nálady, spací režim, stravovacie návyky – dokonca i to s akou pravdepodobnosťou nás budú hrýzť komáre – to všetko môžu odhaliť maličké tvory žijúce v našich útrobách.
Autori tejto knihy ponúkajú jedinečný a prekvapivý pohľad do vnútra ľudského organizmu, vďaka ktorému môže každý lepšie pochopiť ako si zlepšiť zdravotný (a aj psychický) stav.

TED Knihy: malé knihy, veľké myšlienky.

Ukážka:

Vnútri ľudského tela i na jeho povrchu žije veľké množstvo rozličných organizmov. Najviac, ale nie všetky z nich, predstavujú jednobunkové organizmy. Pochádzajú zo všetkých troch hlavných vetiev stromu života. Vo svojich črevách možno nájdete príslušníkov rodiny archaea, jednobunkové organizmy, ktoré si vystačia bez jadra; najbežnejšie z nich sú metanogény, tvory existujúce bez kyslíka, pomáhajú tráviť naše jedlo a vylučujú metán (Majú ho aj kravy). Potom sú tu eukaryoty, ako sú huby z nôh športovcov a kvasinky osídľujúce vagínu a niekedy naše črevá. A najdominantnejšie zo všetkého sú naše baktérie. Pozrime sa napríklad na Escherichiu coli, väčšinou ju považujeme za chorobu, ktorou sme sa nakazili z neumytého špenátu, ale ona v skutočnosti existuje v neškodnej a užitočnej podobe vo väčšine ľudských vnútorností.

A každý deň pomocou nových technológií objavujeme, že tieto tvory sú oveľa rozmanitejšie než sme vedeli doteraz. Takmer akoby sme na oceáne lovili ryby so sieťou s obrovskými okami a usudzovali by sme, že morský život tvoria výhradne veľryby a obrie chobotnice. Už sme zistili, že je tam toho oveľa viac. Možno sa, napríklad, domnievate, že nejaké dve baktérie vo vašich črevách, ktoré sa kŕmia posledným skonzumovaným sendvičom, sú celkom podobné – tak podobné, ako povedzme sardely a sardinky. Rozdiely medzi nimi sú však v skutočnosti väčšie než medzi holotúriou a veľkým bielym žralokom: sú to dve bytosti s radikálne odlišným správaním, zdrojmi živín a ekologickými úlohami.

Z anglického originálu Follow Your Gut preložila Zdenka Hudáková. Vychádza 29. 9. 2016 vo vydavateľstve NOXI za maloobchodnú cenu 10,90 €.

TED Talk Roba Knighta má viac ako 1,3 milióna pozretí:

http://ted.com/talks/lang/sk/rob_knight_how_our_microbes_make_us_who_we_are

940_05 Pocuvaj svoje brucho SK-2D