Sú to štyri roky, čo sa MUDr. Andrea Gáži rozhodla odkloniť od západnej medicíny, aby prijala nové pravdy svojho života. Na osobnom príklade si najskôr otvorila prvý raw shop

Zelené Slnko

a teraz spúšťa nový projekt Škola dlhovekosti, s viac než netradičným prístupom k človeku. Poznatky a skúsenosti získala svojim osobným prechodom na nový životný štýl, a neskôr dvojročným štúdiom na Akadémii léčivé výživy v Prahe.

Škola dlhovekosti má viacero ponúk. V prvom rade sa zameriava na dlhodobú 10 mesačnú školu premeny, určenú pre každého, ktorý má záujem zmeniť svoje stravovacie návyky bez obmedzení a s vysokoodborným dohľadom nielen samotnej majiteľky MUDr. Andrei Gáži, ale aj pod dohľadom niekoľkých lektorov, prevažne spolupracujúcich s Akadémiou léčivé výživy. Prioritnou úlohou ročnej školy premeny je nájsť pre každého študenta najvhodnejšie stravovacie návyky podľa jeho originálneho konštitučného tipu. K tomu je potrebné oboznámenie sa nielen teoreticky , ale aj prakticky v kuchyni, so všetkými stravovacími smermi, ako je tradičná čínska medicína, ajurvéda, makrobiotika, živá strava RAW, oboznámenie sa s bylinami z divokej prírody, z našich záhrad a jeho účinkami, ale aj základné pochopenia psychosomatických súvislostí s našim zdravím. K zmene životného štýlu dochádza oveľa pohodlnejšie pochopením socio rozvoja, čo škola takisto ponúka počas celého štúdia , končiac intenzívnym víkendovým motivačným pobytom , v prostredí prírody. Pre tých, ktorým dlhodobé štúdium nevyhovuje, škola dlhovekosti ponúka možnosť objednania jednotlivých kurzov a prednášok. Ich ponuka je veľmi bohatá a neustále sa rozširuje. Prednášky a kurzy nie sú zamerané len na stravu, ale aj na duševný rozvoj človeka, ktorý neodmysliteľne patrí k úspešnému zvládnutiu prechodu na nový , zdravý životný štýl. Neodmysliteľnou súčasťou projektu školy dlhovekosti je možnosť osobných individuálnych konzultácií, pre všetkých, ktorí chcú zažiť vo svojom živote zmenu, začínajú postupne meniť seba a naučia sa spoznávať svoje telo a dušu. Všetko so všetkým súvisí a naše telo je jeden celok. MUDr. Andrea Gáži poskytuje ucelený pohľad na zdravú výživu a životný štýl, od prevencie chorôb až po riešenie problémov, ktorý vedie k trvalej zmene. Naučí vás aké jedlo máte vkladať do úst, aby bolo vašim liekom a vy ste mohli žiť plnohodnotný život. Ako načúvať svojmu telu a rozpoznávať jeho potreby. Z pohľadu majiteľky najúčinnejšie a zároveň najlepšie dosiahnutie trvalej zmeny životného štýlu je možné dosiahnuť vtedy, ak sa so zmenou stotožní celá rodina. Pre takéto prípady je pripravený špeciálny individuálny program pre jednotlivé rodiny. Škola dlhovekosti podporuje združovanie ľudí podobného zamerania formou
stretávania sa v priestoroch školy, kde sú pripravené napríklad filmové večere, spoločenské hry a podobne. Pre tých najvernejších je pripravená výhodná klubová karta Zelené Slnko. Neodmysliteľnou súčasťou pri zmene stravovacích návykov je aj zmena nákupného košíka. V tomto projekte Zelené Slnko ponúka široký výber potravín vo svojom EKO obchode, hneď vedľa školy. Každá jedna položka je prísne vyberaná samotnou majiteľkou, tak aby neobsahovala žiadne živočíšne zložky, žiadne rafinované cukry, transmastné kyseliny, umelé farbivá a chemické konzervanty, či palmový olej.
Nie je preto BIO obchodom, ale obchodom so skutočne zdravými potravinami, drogériou, kozmetikou priamo od lekára, aj s ponukou kváskových chlebíkov, či Raw dezertov.

Škola dlhovekosti

940_MG_5247a

Lektori.

MUDr. Andrea Gáži
Od detstva žijem v malom meste na považí Slovenska. Po povinných jazdách na základnej a strednej škole som v štúdiách  pokračovala v akejsi rodinnej tradícií. Po mojej mame zubnej lekárke som vyštudovala rovnaký obor a tak som sa ocitla už 20ty rok v mojej súkromnej zubnej ambulanci.

Počas tých dlhých rokov mám nesmiernu životnú skúsenosť naplnenú poznaním, ako sa počas tých rokov menia samotní pacienti vďaka svojmu životnému štýlu, preferovanému jedálničku a postoju k svojmu životu..
Sama som sa ocitla u lekára s vysokou nadváhou a s tým súvisiacimi vážnymi zdravotnými problémami.
Režisér môjho života mi priniesol šokovú terapiu v podobe informácie od lekára o nevyhnutnosti konzumovania chemichých liekov až dokonca môjho života.
A bola som pred otázkou čo teraz? Jedna cesta viedla k nekonečnému odstraňovaniu symptómov pomocou klasickej západnej medicíny a druhá k poznaniu ako jedlo samotné lieči.
Tam začala moja cesta za krajším životným príbehom. Dlhé mesiace štúdia ma priviedli k presvedčeniu, že každý človek musí prebrať zodpovednosť sám za seba ak chce žiť krásny, dlhý a plnohodnotný život.

Tak som sa dostala najskôr k vegánstvu a neskôr k živej strave. Som za to nesmierne vďačná, pretože mi odišli všetky zdravotné problémy a ako bonus som schudla 40 kg . V tomto momente ma hnala neskutočná túžba ukázať moje poznanie všetkým, ktorí prejavia záujem. A tak vznikol prvý RAW Shop  na Slovenku Zelené Slnko www.zeleneslnko.sk
Popri tom som svoje vedomosti odovzdávala nielen našim zákazníkom v obchode ale aj formou prednášok , kurzov a osobných konzultácií.

Hlad po vedomostiach ale stále neutíchal a môj vesmír mi ponúkol nádhernú možnosť byť v prvom ročníku ALV v Prahe, za čo som veľmi vďačná.
Po 2 ročnom štúdiu si otváram školiace stredisko, kotré som nazvala Škola dlhovekosti, kde budem ja a mnoho ďalších kvalitných lektorov odovzdávať svoje skúsenosti a budeme spoločne radiť ľuďom ako si zachovať zdravie na všetkých úrovniach. Veľmi sa na to teším.

RENÁTA JAHODOVÁ
terapeutka Přírodní cesty ke zdraví

Věnuji se komplexnímu léčení člověka na všech jeho úrovních – psychické, fyzické, duchovní, mentální a duševní. Dávám dohromady souvislosti mezi člověkem a jeho životem, jeho pohledem na svět, prostředím, ve kterém žije, stravováním a pohybem. Ono totiž vše souvisí se vším. Zvlášť nemoc, řeč těla a naše zdraví. Ze všech souvislostí utvořím celek, díky kterému vedu klienta do stavu rovnováhy – vyrovnanosti. Důležitá je spolupráce mezi námi, důvěra, víra, odhodlanost a chuť změnit sebe.
Přednáším o bylinách na Akademii léčivé výživy v Praze, na Škole dlhovekosti v Dubnici nad Váhom a dalších místech České republiky. Pro firmu Oxalis vyvíjím bylinné čajové receptury. Mám praxi v Opavě a Brně. Jsem autorkou knihy Moudrost přírodního léčení.
Ve své praxi používám přírodní metody. Největší zastoupení mají byliny v různých formách. Ať už čerstvé, sušené, nebo ve formě čajů, tinktur, mastí, obkladů, aromaterapie či homeopatie. Po stránce fyzické je to doteková terapie – masáže několika druhů, protože našemu fyzickému tělu dotek – léčivý dotek chybí. Touto formou uvolňuji určité bloky, nejen fyzické, ale hlavně psychické, které spouští většinu našich problémů a neduhů. Nedílnou součástí mé terapeutické činnosti je slovo. Mluvené slovo má velkou váhu. Je to další velice důležitá část našeho života. To jak mluvíme k sobě, o sobě, k ostatním, to vytváří náš život, naši osobnost, naši společnost.
Uvolnění, meditace, tanec a malování mandal jsou další techniky, které jsou součástí mé práce. V dnešní době potřebuje uvolnit své emoce. Pro mě vše výše zmíněné je komplexní přístup léčení v mé praxi, který funguje a utvrzuje mě v tom spokojenost a radost za života nejen mých klientů.
A hlavně … lidi… choďte do přírody! Příroda je nejlepší lék na všechny neduhy.

VÝHODA BYLINEK 

Výhoda používání bylin nejen při léčení je jejich dostupnost, jak přímá – rostou všude kolem nás, nebo si je můžeme pěstovat, tak finanční. Jsou volně v přírodě, žijí si svým vlastním životem a mají obrovskou vnitřní sílu, moudrost a navzájem se podporují. Aspoň většina. Voní, chutnají, pomáhají a učí nás a dokáží být také velmi přísnými učiteli. Díky nim se učíme další spoustu věcí o přírodě, slunci, vodě, půdě, měsíci a vším co na ně a zároveň i na nás působí. Pochopíme cykly přírody a našeho života, cyklus setí, zrání, úrody a odumření – smrti.
Byliny mají mnoho vlastností, které se podobají těm našim. Uvedu příklad : vezmu jednu z bylin, třeba Levanduli. Když se podíváte na celou rostlinu, je pevně zakořeněná v zemi, většinou vytváří veliké trsy, spodní část stonku je listnatá více než vrchní a nahoře je krásný, tvarově dokonalý, fialovo – tmavěmodrý květ. Jen pohled na ni nás uvede v blaženost a touhu ponořit se do levandulového pole, na chvíli si tam lehnout a jen tak rozjímat a vdechovat její vůni, která zklidňuje a uvolňuje. A co její barva? S jakou částí našeho těla souvisí? Souvisí s barvou čakry třetího oka. S naší intuicí a vnitřním světem. To je presně to, co děláme, když ležíme v tom levandulovém poli, jdeme sami k sobě, do svého vnitřního světa a uvolníme se. Zde mluvím jen o vdechování vůně, ale levanduli můžeme použít i ve formě éterického oleje jako první pomoc při odřeninách, řezných ranách, popáleninách, kousnutí hmyzem, či jako repelent. Do čaje s rozmarýnem jako vyrovnání mužské a ženské části v nás na zklidnění naši mysli a podporu soustředěnosti.
Byliny jsou zde tisíciletí, jsou jich obrovská množství druhů, takže na jakýkoli neduh a jakéhokoli člověka se vždy ta správná bylina najde. Pomohou vždy, komukoli, kdykoli. Je jim jedno, jsi-li pán nebo kmán.
Jsou pro nás tím nejpřirozenějším léčivem. Obsahují totiž vše co naše tělo potřebuje. Jsou složeny z pěti základních prvků dřeva, ohně, země, kovu a vody. Stejně tak je složeno i naše tělo. Jediné co je velmi důležité vědět je, jakou část byliny na určitý neduh a kdy použít, nebo jakou kombinaci. Byliny léčí příčinu a učí nás novému pohledu na sebe samé a svět kolem nás.

Renka Beláková a Jarka Mátošová
Spoločne prevádzkujú web Ako si uvariť zdravie a spoluautorky knihy Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ a Zdravé desiate nielen pre deti. V roku 2014 úspešne ukončili štúdium na Akadémií výživy a športu v Brne ako akreditovaný výživový terapeut.

“Čo je pre jedného človeka potravou, pre iného môže byť prudkým jedom…”
[Titus Lucretius Carus (55 rokov pnl.)].

Ako Si Uvariť Zdravie v Škole dlhovekosti
Človek je ešte stále, napriek všetkým výdobytkom civilizácie, neoddeliteľnou súčasťou prírody a príroda mu dokáže vrátiť stratené zdravie a pohodu. Strava obsahuje všetky pre telo dôležité vitamíny, minerály a enzýmy v tej najprijateľnejšej podobe, ale nesmie nám škodiť.
Posledné roky sa u ľudí výrazne rozšírili nežiaduce reakcie na potraviny, ktoré môžeme rozdeliť do viacerých skupín. Nutnosť vyhýbať sa niektorým potravinám nesie nielen pre človeka, ale aj pre jeho rodinu a široké príbuzenstvo veľa obmedzení. Preto sa v našej časti školy dlhovekosti zameriavame práve n tieto problémy vo výžive.
Imunita sídli v čreve
Významným zdrojom imunity je sliznica v črevnom systéme, preto je veľmi dôležité udržiavať zdravú črevnú flóru a prečisťovať črevný systém dostatkom tekutín a správnou stravou, na ktorú nereagujeme patologicky. Pre naše zdravie je nevyhnutné, aby sme mali v črevách tie “správne” probiotické kultúry mikroorganizmov. Ak ich máme, funguje náš imunitný systém, máme nižší cholesterol, nemáme zažívacie ťažkosti a dokonca sa dokážeme lepšie brániť niektorým druhom rakoviny. Preto je potrebné pozerať na črevnú mikroflóru ako na “samostatný mikrosvet”, ktorý je schopný vykonávať pre nás zdraviu prospešné činnosti.
Ak dochádza k nežiaducej reakcii na potraviny, dochádza k narušeniu rovnováhy medzi jednotlivými druhmi baktérií, zmení sa črevné prostredie, ktoré môže začať škodiť. Nastávajú rôzne zažívacie ťažkosti (plynatosť, nadúvanie, kŕče, prekyslenie, zápcha, hnačka a pod.), ktoré môžu vyústiť do vážnych ochorení ako je zápal čreva, ulcerózna kolitída, rakovina čreva a pod.
Nežiaduca potravinová reakcia je akákoľvek nepríjemná reakcia po požití potravy.  Každá z týchto reakcií si vyžaduje odlišnú diagnostiku na ich identifikáciu a aj odlišný spôsob výživy, liečby.  Striktné rozdelenie nežiaducich reakcií na potraviny je pomerne ťažké, aj v odbornej literatúre sa môžeme stretnúť s rôznymi názvami . My sme sa rozhodli použiť také, ktoré sa nám pre nášho kurzu zdá najvhodnejšie.

Nežiaduce reakcie na potraviny môžeme rozdeliť
1. Potravinová alergia – “klasická alergia”-  atopická IgE reakcia
2. Potravinová intolerancia – non IgE reakcia-“pseudoalergia”  –  neatopická alergia
3. Nedostatok enzýmov – napr. histamínová intolerancia, intolerancia laktózy
4. Celiakia

Na kurze sa venujeme nielen teoretickej časti, ale celý deň venujeme intenzívnej praktickej časti, v ktorej navaríme, pripravíme niekoľko druhov jedál na každú časť dňa, od raňajok až po večeru z bežne dostupných surovín a ss pridaním tipov, rád ako nahrádzať potraviny, ktoré nám škodia.
Interaktívnym spôsobom hravo zvládneme jedálniček pre človeka, ktorý trpí alergiou, intoleranciou.

Milan Hořínek , psychosomatika
Milan Hořínek sa narodil od roku 1989 žije a pôsobí v Prahe. V priebehu štúdia na Pražské psychoterapeutické fakulte sa začal zaoberať vplyvomv traumat a významných stresových situácíí na fyzické potiaže– choroby. V roku 2014 sa stal členom týmu na súkromnej klinike orientujúcej sa na komplexné integrativné prístupy v medicíne. V náväznosti na úspešnú
činnosť Institute of Psychosocial Relations s.r.o. vytvoril v roku 2016 integračný a rozvojový projekt Healing Club.

Zuzana Terešová, makrobiotika
Svoje samoštúdium o makrobiotiku, doplnila absolvovaním kurzov Kushiho institute.
K makrobiotike postupne doplnila jógu, meditácie, základy shiatsu a feng shui a rôzne sebaspoznávacie techniky (bioenergia, dychové terapie, hĺbková terapia podľa Junga, systematické konštelácie. Mohenndžorádo,..) , ktoré v súčasnej dobe praktizuje pri individulánych konzultáciách. Niekoľko rokov úspešne prevádzkovala makrobiotickú jedálen v Prahe, poriada on line konzultácie a je lektorkou Akadémie léčivé výživy.

Silvie Janírková, tradičná čínska medicína 
Rozhodla som sa podeliť o svoje skúsenosti, ktoré som získala štúdiom aj osemročnou praxou v oblasti alternatívnej medicíny. A to mi práve umožnila MUDr. Andrea Gaži otvorením ŠKOLY DLHOVEKOSTI v Dubnici nad Váhom.
Prečo práve Tradičná čínska medicína ? Pretože ma oslovil komplexný a individuálny prístup a pohľad na človeka, ktorý sa opiera o zákonitosti prírody.  Zaoberá sa stravovaním ,liečením, cvičením správnym dýchaním aj duchovnými princípmi.
Verejnosti sa dostáva veľa informácií o správnom stravovaní, no je ich tak veľa , že sa v nich nedokážu orientovať, dalo by sa povedať, že nevedia čomu sa majú viac prikloniť, keďže sa navzájom poznatky vylučujú. A to je práve dôvod prečo sa snažím priblížiť ľuďom práve princípy Tčm .Nachádzam v nej možnosť pochopiť,  že každý človek sa má vnímať individuálne.  S iným genofondom sa narodil, v inom klimatickom prostredí žil , mal iné stravovacie návyky  a toto všetko treba zaradiť ako informácie pre správnu diagnostiku a sebapoznanie.
Zo skúseností viem , že najťažšie je dosiahnuť, aby sa klient podieľal  na zmene životného štýlu , aby sa vzdal svojich“ zabehnutých rituálov“. Úspech v liečení sa dá dosiahnuť  hlavne správnou diagnostikou, vzájomnou spoluprácou a spoločnou snahou.
Jednou z vetiev alternatívnej medicíny sú aj masáže , bankovanie, moxovanie , ktorými  úspešne dosahujem riešenie problémov pohybového aparátu .
Tradičná čínska medicína ,teda akupunktúra ponúka možnosti vyliečiť  alergie, bolenie hlavy, gynekologické problémy a veľa iných symptómov ktoré sa nedaria liečiť západnou medicínou.
Poteší ma ak  sa mi podarí , aj keď len v malom množstve priviesť klientov  na správnu cestu.
„   Zmyslom života nie je dosiahnutie cieľa,  ale cesta.“
940_MG_5321a
Michaela Barnošáková 
Už odmala som bola milovníčkou športu akéhokoľvek druhu. Od gymnastiky, plávania cez tenis až po hokej alebo motokros. Na strednej škole som sa začala intenzívnejšie zaujímať o cvičenie, stravu, vplyv športu na ľudské telo a všetko čo sa týka zdravého životného štýlu.

Po ukončení osemročného gymnázia ma čakalo ťažké rozhodnutie, kam ďalej. Týždne strávené premýšľaním a nič neprichádzalo. Nič nebolo to pravé orechové. Vďaka správnym ľudom som sa dozvedela o Akadémii liečivej výživy v Prahe a bez váhania som odoslala prihlášku. Dnes už môžem len ďakovať, pretože Akadémia mi dala a dáva veľmi veľa. Udala smer, ktorým chcem v živote ísť, učí ma veci, o ktoré sa zaujímam.  Ukázala mi viacero
pohľadov, nie len čo sa stravy týka, ale aj života. Milujem jedlo a preto sú informácie o potravinách, ktoré sú zaradené v mojom každodennom jedálničku, pre mňa veľmi dôležité. Rovnako ako aj príprava jedál zo živej stravy, ktorú som si mala možnosť vyskúšať na vareniach v Akadémii. Dúfam, že čoraz viac ľudí sa začne zaujímať o podobné informácie a budeme tvoriť zdravú spoločnosť.

Magdaléna Vargová – Ajurvéda
Odrazovým mostíkom do aktívneho života mi bolo 5-ročné štúdium na hotelovej akadémii v Piešťanoch. 
Po stúdiách som hneď odišla do zahraničia. 
Zakotvila som na juhu Francúzska, kde som objavila úplne nový kulinársky svet a tradície.
Ocitla som sa v oblasti aromaterapie… juh je znamou parfumérskou oblasťou. Tak som začala študovať esencie a éterické oleje, čo ma nesmierne zaujalo a priviedlo na novú cestu. Naučila som sa niektorým masérskym technikám a zistila som, že mám i na to ruku. Juh je taktiež veľmi kozmopolitný kúsok sveta, stretla som Kanadanku/Japonku, učiteľku tai-chi chuan. Je to už 17 rokov a tai- chi cvičim dodnes. Založili sme asociáciu b&chi a už zopár rokov tai-chi taktiež učím. Záľuba v tai-chi viedla cez masáže k 3-ročnému stúdiu čínskej medicíny, taktiež vo Francúzsku. Odtiaľ som sa pohla este krôčik v 2010, k ayurvedickej dietetike, na európskom institúte vedeckých štúdii. Takže naspäť k „hrncom“, ale s oveľa širším pohľadom. Dnes sa stále všetky moje záľuby dynamicky snúbia v praxi, vďaka ktorej či už individuálne alebo na kurzoch predávam pacientom, klientom a okoliu skúsenosti. Posledných zopár mesiacov pracujem na novom projekte. V septembri otvárame 
« retreat center », stále na juhu Francúzska. Bude to miesto nielen na regeneráciu a relax, ale i miesto kde sa každý bude mať moznosť počas niekoľko dňových pobytov priučiť skúsenostiam terapeutov tak, aby im pomáhali v dennodennom živote. Zaujímam sa taktiež o ľudské psyché. Psyché zahŕňa naše vedomie i podvedomie. Mnohokrát prechádzame udalosťami v živote bez toho aby sme si uvedomovali naše správanie v nich. Sú rôzne techniky, tradičné i « moderné », ktoré nám pomôžu nájsť ten správny odstup od udalosti. A táto dimenzia je ďalšou, ktorú postupne integrujem na sebe i v práci.

MUDr.Michaela Šimková – Tradičná čínska medicína
Narodila jsem se v Chomutově v roce kovového psa. Po řádném absolvování základních, středních a vysokých škol jsem se dopracovala k titulu MUDr. a po promoci začala pracovat v klasickém medicínském nemocničním systému.

Atestovala jsem v oboru psychiatrie a stala se tak lékařem lidských duší. V tomto duchu jsem i absolvovala čtyřletý výcvik v LIRTAPS Liberec specializovaný na rodinnou terapii se zaměřením na psychosomatiku.
Odbočkou v tomto směřování bylo studium tradiční čínské medicíny, souběžně se studiem na lékařské fakultě, u Sinobiologické společnosti v Praze, které velmi narušilo mé čistě západněmedicínské myšlení a naučilo mě dívat se na lidi jinýma očima. Pak už jsem v klasickém medicínském systému setrvávat nechtěla a po mateřské dovolené nastoupila na kliniku Tradiční čínské medicíny na Hluboké nad Vltavou a některé dny v týdnu pracovala na klinice TČM v Praze v Opletalově ulici.
V roce 2008 jsem kliniky opustila a od té doby působím v soukromé ordinaci celostní medicíny v Českých Budějovicích. Hlavní náplní mé práce je dietetika s využitím kořenů a diagnostiky tradiční čínské medicíny, dále fytoterapie a akupunktura. Ve své praxi hojně využívám psychosomatický přístup a takto se snažím vést své klienty k převzetí zodpovědnosti v prevenci i v terapii.
Od roku 2007 vedu kurzy pro veřejnost i učím jako externí lektor studenty TČM (do roku 2010 u TCM Bohemia, dále v Inspiritě Praha, ve Škole přírodní medicíny v Praze, v ŠPM Kamatre v Českých Budějovicích, v Kondici-pro v Českých Budějovicích apod). Miluji svou
práci, bylinky, lidi, svého psa a sama sebe. V létě i v zimě prchám do hor, mám ráda turistiku, lyžuji, plavu, hraju volejbal a běhám naboso. Také mne zajímá astrologie, uklidní mne příjemná inspirativní hudba a nadchne vše, co se dotýká mého srdce.
Absolvované kursy a školení:
1.škola TČM /Sinobiologie/Praha
Stáž v univerzitní nemocnici v Pekingu
Výcvik v rodinné terapii se zaměřením na psychosomatiku /4 roky, Liberec/
Kurs akupunktury pro lékaře /IPVZ Praha-1 rok/
Kurs Psychiatrie v tradiční čínské medicíně /G.Maccioccia/
kursy stran užívání bylin- čínských i evropských, sběr bylin a poznatků o nich od r.1985
mnohé kursy dietetiky dle TČM,i dle jiných směrů- ale hlavně vlastní praxe- cca 20 let výživového poradenství Více informací na stránkách www.akupunkturacb.cz

http://skoladlhovekosti.sk