Každá choroba má svoje typické prejavy, príznaky, ktoré navedú lekára, aby vykonal potrebné vyšetrenia, ktorá by choroba potvrdila. U celiakie dominujú ťažkosti spojené s tráviacim traktom, nevoľnosti, bolesti brucha, nadúvanie, hnačky, ale tiež tie spojené so zlým vstrebávaním živín, napr. anémia, únava, rednutie kostí. Menej často si potom s celiakiou spojíme napríklad neplodnosť či bolesti hlavy. A čo potom príznak, ktorý sa úplne vymyká?

Taký prípad popísali lekári z Massechusettskej nemocnice a publikovali ho v medicínskom časopise  NEJM (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcpc1514473).

Do starostlivosti sa im dostala 37 – ročná žena, ktorá trpela vážnou psychózou s halucináciami a bludmi. Domnievala sa, že si o nej ľudia rozprávajú, vytvárala konšpiračné teórie, v ktorých hrali rolu jej priatelia aj rodinní príslušníci, ktorým tiež vyhrážala, a dokonca ich aj napadla. Niet teda divu, že sa táto žena dostala do starostlivosti psychiatrov a bola hospitalizovaná na psychiatrickej klinike. Začali jej byť podávané antipsychotiká, aby sa jej choroba dostala pod kontrolu a ona mohla zase normálne fungovať. Ale symptómy ani potom, čo jej boli nasadené potrebné lieky, nevymizli, čo lekára veľmi prekvapilo, napriek tomu ale k zlepšeniu došlo, a tak bola prepustená.

Pri nasledujúcich kontrolách si lekár všimol jej bledosť a úbytok na váhe. Odporučil preto urobiť krvné rozbory, ktoré odhalili, že má nedostatok minerálov aj vitamínov, navyše spojený s problémami so štítnou žľazou. Tu už ošetrujúci lekár zbystril a napadlo ho zamerať sa na črevo, v ktorom by mohol byť problém. Čoskoro na to vykonané krvné testy a biopsia čreva potvrdili, že žena trpí celiakiou. Problém však tkvel v tom, že jej nebola vplyvom jej duševného stavu s halucinačnými prejavmi poskytnutá správna starostlivosť so zameraním na celiakiu. Všetci sa zamerali hlavne na jej psychické ťažkosti, avšak s celiakiou je nikto nespájal. Do doby, než jej lekári skutočne diagnostikovali celiakiu, nedržala táto žena bezlepkovú diétu. Navyše prišla o prácu, následne sa pokúsila o samovraždu a bola opäť hospitalizovaná na psychiatrickej klinike. Tu už po dobu hospitalizácie dodržiavala stanovenú bezlepkovú diétu a jej psychické ťažkosti zmizli. Zdalo sa, ako by sa z pána Hyda stal opäť doktor Jekyll. Príbeh tejto vysokoškoláčky teda našťastie dopadol dobre.

Lekári ani vedci ale stále nevedia, ako môže celiakia ovplyvňovať nervovú sústavu, hlavne potom mozog a jeho funkcie. Zatiaľ je všetko na báze teórie, ktorú Dr. Fasano opísal ako boj imunitného systému proti gluténu, keď táto „bitka“ spôsobí aj poškodenie okolitého tkaniva – teda črevá. Niekedy však imunitné bunky „zamerané“ proti lepku vycestujú z čreva poškodenou sliznicou a dostanú sa až do mozgu, kde tiež môžu spôsobiť zápal a ovplyvniť tým funkcie nervovej sústavy.

Dr. Fasano opisuje, že celiakia môže spôsobiť psychické ťažkosti, ale aj stratu pamäti, kŕče a iné príznaky, ktoré by si nikto s celiakiou nespojil. Našťastie sú tieto prejavy celiakie skôr vzácne.

zdroj: http://bezlepek.cz/2016/08/unikatni-priznak-celiakie-doktor-jekyll-a-pan-hyde/#sthash.NQT2Cj2M.dpuf