Volám sa Marie a mojim rodiskom je Praha. Už ako malé dieťa som bola stále chorá, podľa rozprávania mojej mamy, som bola neduživé dieťa. Slabo som jedávala a už vtedy som mávala črevné problémy. Dokonca som bola dlhé mesiace v ozdravovni. Konštatovanie lekárov ,,Špatný zažívací trakt.“ Že by to už vtedy mohla byť Celiakia? Pravdou je, že som sa zotavila a bola som ako ostatné deti.
Keď som sa vydala, presťahovala som sa s manželom do Prievidze a život išiel ďalej. A vtedy sa to stalo. Na manželovu päťdesiatku. Mala som vtedy veľké stresy. O týždeň som dostala strašné hnačky a nafukovanie čriev. Najprv som si myslela, že som zjedla niečo zlé, ale hnačky trvali dlho i napriek rôznym liekom, bolo to horšie a horšie, len čo som niečo zjedla, už som utekala na WC. Lekár na gastre mi robil rôzne vnútorné vyšetrenia, ale nič nenašiel. Lieky nezaberali a tak to išlo celé dlhé dva roky. Moja telesná váha išla rapídne dole, kdekoľvek som išla, tak som najprv hľadala WC. Stále som chudla a bola som veľmi slabá, nevládala som si uvariť ani čaj, dostávala som kŕče do rúk a už som nevládala chodiť.
Nakoniec som sa dostala do Bratislavy na ,,Ústav imunológie a výživy.“ Vážila som 53 kg. V krátkej dobe mi oznámili ,,Celiakia“. Dôsledkom toho, že to nebolo liečené dva roky, tenké črevo bolo úplne hladké, bez klkov, postihnutá pečeň a vysoká osteoporóza. Prišla som v hodine dvanástej. Vyzerala som ako storočná starena, zvráskavená koža pokrývala vystúpené kosti, prišla som o všetky zuby a ja sa pýtam,,Kto je za to zodpovedný?“ Okamžite som prešla na bezlepkovú diétu. Každý mesiac som musela cestovať do Bratislavy na kontroly, celý rok. Nikto si nevie predstaviť čo som za tie dva roky prežila, neprajem to nikomu. Pomaly som sa zotavila a dnes je už dobre, sem tam mám problémy zo žalúdkom, veľa kyseliny, ale to je nič oproti tomu čo som skúsila. Každý deň, keď sa zobudím beriem ako dar od Boha a veľmi mu ďakujem,, Marie.