Ako malá mala Nadia alergiu na lepok a na laktózu. „Pred 35 rokmi však lekári celiakiu nepoznali,“ hovorí. Prestala rásť a v dvadsiatich deviatich rokoch bola hospitalizovaná. „Lekári mi povedali, že som si zničila imunitný systém,“ spomína. Nadia strávila dva roky na lôžku, než sa zistila príčina choroby: lepok.

Nadia Sammutová je vzdelaním chemička a jej mama Reine Sammutová je známou francúzskou kuchárkou už 40 rokov. Matka a dcéra spoločne varia v rodinnom podniku La Fenière v Lourmarine na juhovýchode Francúzska. Je to reštaurácia vyznamenaná michelinskou hviezdičkou, kde sú všetky jedlá úplne bez lepku.

Nadia, ktorú veľmi bavila chémia a gastronómia, našla vo svojej mame Reine nadšeného spojenca, ktorý rýchlo vymenil klasické produkty za bezlepkové.

Viac informácií o úspešnej bezlepkovej reštaurácii vo Francúzsku nájdete aj na:
http://goo.gl/RvZA3j

reine_nadia france