AKADÉMIA VARENIA

Cestoviny
1. Pri varení cestovín nešetríme vodou, na 250 g surovín dávame cca 2,5 l vody. Vodu solíme až keď začne vrieť, rýchlejšie začne vrieť.

2. Po vsypaní cestovín vodu privedieme čo najrýchlejšie opäť k varu.

3. Cestoviny nikdy nevaríme úplne do mäkka, ale asi na 90 %. Potom odstavíme z ohňa, zakryjeme čistou utierkou, potom pokrývkou a necháme postáť asi 10 min. Až potom cestoviny zlejeme. Budú uvarené a nebudú rozvarené.

4. Prekypeniu zabránime tak, že do vriacej vody pridáme zopár kvapiek oleja.

Polievky
1. Ak potrebujeme silný vývar, mäso vkladáme do studenej vody. Ak chceme šťavnaté mäso, vkladáme ho do vriacej vody.

2. Presolenú polievku ( nie vývar ) zlepšíme pridaním malého množstva mlieka alebo povarením surového očisteného zemiaku.

3. Smotanové polievky sa nezrazia, ak do smotany, aj kyslej, pridáme malú lyžičku cukru.

Mäso
1. Hydina bude biela a šťavnatá, ak ju pred pečením potrieme rozrezaným citrónom.

2. Mrazené mäso rozmrazujeme vždy v chladničke, nie pri izbovej teplote.

3. Surové mäso nikdy nenamáčame vo vode ani dlho neumývame, len ho rýchlo opláchneme pod tečúcou vodou, aby sme nevylúhovali bielkoviny.

4. Mäso solíme až tesne pred tepelným spracovaním, minútky až po príprave, udrží sa v nich viac šťavy.

5. Pred prípravou mäsa ho opečieme zo všetkých strán na troške oleja, bielkoviny sa zrazia a zabránia úniku šťavy.

Šaláty
1. Ak pripravujeme šalát z červenej repy, pred primiešaním ostatných ingrediencií červenú repu premiešame najprv s lyžicou oleja, nezafarbí ostatné súčasti šalátu.

2. Ak neznášame cesnak, alebo chceme, aby bol šalát jemnejší, nepridávame do neho cesnak prelisovaný, ale strúčik rozrežeme a povytierame ním misu, v ktorej šalát pripravujeme.

3. Šalát necháme vždy pred podávaním chvíľu odstáť, aby sa chute ingrediencií prepojili.

Zelenina
1. Zeleninu, ktorej chceme zachovať peknú zelenú farbu, vkladáme pri varení vždy do vriacej vody a varíme ju odkrytú.

2. Ak pri strúhaní chrenu nechceme plakať, dáme ho do mrazničky na 2 hodiny, až potom ho ošúpeme a strúhame.

3. Karfiol ostane pri varení biely, ak do vody, v ktorej sa varí, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy alebo lyžicu mlieka.

4. Veľa ľudí neznáša vôňu kelu pri varení. Zápach zjemníme, ak do vody, v ktorej sa kel varí, vložíme suchú chlebovú kôrku, zabalenú v čistej gáze.

5. Paradajky ľahko ošúpeme, keď ich zľahka pri stopke narežeme, sparíme horúcou vodou a vzápätí prelejeme studenou.


 

 

V povedomí zákazníkov sú naše oleje Raciol a Heliol vnímané ako vzor štandardu kvality. Vďaka overenej kvalite, známosti našich značiek a lahodnej chuti sme lídrom na trhu rastlinných olejov.
V našom produktovom portfóliu nájdete okrem tradičných značiek aj oleje špecifických vlastností a parametrov ako sú Fritol, ktorý je ideálny pre vyprážanie a fritovanie a Oliol, ktorý je svojim zložením veľmi podobný olivovému oleju, ale je skvelou voľbou aj pre tepelnú úpravu jedál, oproti olivovému oleju.
Naše oleje spĺňajú požiadavky aj tých najnáročnejších spotrebiteľov a gastro profesionálov.

Heliol
Heliol predstavuje 100% čistý slnečnicový olej s delikátnou chuťou slnečnice vyrobený z prvotriednych odrôd semien tejto olejniny.
Obsahuje prírodný vitamín E a cenné polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré pozitívne pôsobia na kardiovaskulárny systém. Je vhodný pre studenú kuchyňu a na krátkodobejšie spracovanie v teplej kuchyni.

Raciol
Raciol je lahodný olej ideálny pre široké použitie v modernej kuchyni. Je vyrobený z vybraných odrôd repky, ktorá nie je geneticky modifikovaná. Má vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín vo vyváženom pomere. Je vynikajúci na tepelnú úpravu pokrmov ako sú varenie a pečenie.

Oliol
Oliol je najkvalitnejší slnečnicový olej vyrobený z kontrolovaného zberu špeciálnych odrôd slnečnicového semena s vyšším podielom kyseliny olejovej. Výnimočným zložením mastných kyselín je najviac podobný olivovému oleju. Obsahuje prírodné antioxidanty, je ideálny na studenú kuchyňu a náročnejšie tepelné úpravy.

Fritol
Fritol predstavuje špeciálnu zmes kvalitných olejov s optimalizovaným zložením. Jeho niekoľkonásobne vyššia tepelná a oxidačná stabilita v porovnaní s bežným slnečnicovým olejom znamená, že nie je potrebná jeho častá výmena pri zachovaní lahodnej chuti a vône pripravovaných jedál. Počas použitia vzniká menšie množstvo nežiaducich splodín a lepšie tak zodpovedá požiadavke na zdravé stravovanie. Skvelá voľba pre vyprážanie a fritovanie.

olej4