Aby si polievka uchovala svoje živiny a bola skutočne prínosom pre organizmus, treba sa vyvarovať jej nadmernému soleniu či zbytočnému pridávaniu múky na zahustenie. Odporúčame tiež použiť minimálne množstvo tuku v podobe masla či oleja. Do zdravej kuchyne nepatrí ani glutaman sodný, ktorý sa nachádza vo všetkých „sáčkových“ polievkach. Bohužiaľ, je často súčasťou aj tých čerstvo uvarených. Pokiaľ je to možné, pri domácej príprave sa mu radšej vyhnite. Že si neviete predstaviť polievku bez pridania kocky bujónu či vegety? Jednoduchým riešením je mixovanie. Polievka dostane novú, ľahšie stráviteľnú konzistenciu s intenzívnou chuťou. A to všetko bez pridania polotovarov či rôznych dochucovadiel s výnimkou klasického korenia a štipky soli.

Tip odborníka na výživu
Živiny sú pri jedení spravidla absorbované priamo na sliznici úst, preto treba jedlo žuť. Polievku preto nemixujte celú, alebo ju rozmixujte tak, aby v nej zostali drobné kúsky zeleniny, ktoré vás donútia prežúvať.

Recepty na mimoriadne chutné a zdravé domáce mixované polievky bez použitia dochucovadiel a polotovarov

Paradajková s bazalkou a parmezánom
Ingrediencie na 4 porcie:
–    1 kg paradajok
–    1 červená cibuľa
–    5 strúčikov cesnaku
–    soľ, čierne korenie, bazalka, tymián, bobkový list
–    1 polievková lyžica kryštálového cukru
–    strúhaný parmezán.
Postup: Do veľkého hrnca dáme variť vodu a počkáme, kým zovrie. Vhodíme do nej na 3 až 5 minút paradajky v celku aj so šupkou. Doslova ich obaríme, a preto sa po zliatí vody budú jednoducho lúpať. Olúpané ich nakrájame na menšie kúsky. V druhom hrnci opražíme na oleji na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme k nej pasírovaný cesnak a chvíľku pražíme. Potom pridáme nakrájané paradajky, korenie, soľ, bazalku, tymián, bobkový list a vodu podľa požadovanej hustoty hotovej polievky. Varíme 15 minút. Pred koncom varenia dochutíme ešte podľa chuti, vyberieme bobkové listy a rozmixujeme. Polievku podávame s nastrúhaným parmezánom.
960_recept2

Jemne pikantná zeleninová
Ingrediencie na 4 porcie:
–    1 cibuľa
–    4 mrkvy
–    1 menší zeler
–    4 zemiaky
–    soľ, chilli, čierne korenie
Postup: V hrnci opražíme na oleji na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájanú mrkvu, zemiaky a zeler, zalejeme vodou a dochutíme soľou, korením a sypaným chilli podľa chuti. Polievku necháme variť 20 minút a rozmixujeme.
960_recept1

 

Čo budete k príprave mixovaných polievok potrebovať?
Domácu polievku uvaríte na vstavanej varnej doske MORA VDS 640 X so štyrmi HI – LIGHT varnými zónami a časovačom. Doska disponuje aj funkciou Stop control, ktorá automaticky vypne spotrebič pri náhodnom prekypení tekutiny na ovládacie prvky, čo sa pri varení polievok môže stať. Ide o spotrebič s dotykovým ovládaním, ktorý má aj detskú bezpečnostnú poistku, ktorá v prípade potreby uzamkne varnú dosku.
960_MORA_vds-640-x

Špeciálnym programom na varenie polievok disponuje multifunkčný elektrický hrniec gorenje MCB6BA EU s využiteľným objemom 6 litrov. S týmto jediným spotrebičom pripravíte vyprážané, dusené, opekané, ale aj pomaly varené jedlá s plne zachovanými nutričnými hodnotami, taktiež zeleninu a mäso varené v pare. Využiť ho dokonca možno na pečenie chleba či múčnikov. Všestranný domáci pomocník umožňuje presné nastavenie, šetrí nielen spotrebu energie, miesto v kuchyni, ale aj váš čas a peniaze.
960_b5156964a1f798014bb40903e883f43f_94424_2

350_hand_blender_close_up_bladeUvarenú polievku rozmixujete pomocou tyčového mixéra MORA MSP 600 X z kolekcie malých domácich spotrebičov Premium. Vďaka nerezovému plášťu a nerezovej čepeli je mixér elegantným doplnkom domácnosti, navyše jeho čistenie uľahčuje odnímateľná nerezová mixovacia noha. Jeho výhodou je tichá prevádzka a možnosť plynule regulovať výkon.

Viac informácií nájdete na www.mora.sk www.gorenje.sk
Zdroj MORA a Gorenje.