Grilovaný filetovaný losos a pyré z bielej fazuľky
2 porcie

SUROVINY
2x 200 g losos bez kože/
1 čl korenie ružové
1pl maslo
1 vetvička
soľ
šalvia čerstvá
4 ks čakanka biela /puky/
4 ks cibuľa červená
1 ks zeler stopkový /sedano/
10 ks cherry paradajky
1 ks cesnak
olivový olej
soľ, korenie
2 x 350 g fazuľa malá biela /v konzerve/

Stopkový zeler nakrájame zošikma na 3-4 cm dlhé kúsky, vňať odložíme a nahrubo natrháme červenú cibuľu nakrájame na mesiačiky 1/6. Paradajky prekrojíme na polovice, cesnak nakrájame na tenké plátky. V panvici na olivovom oleji opekáme zeler, po 4 minutách pridáme cibuľu a za stáleho miešania opekáme na prudkom ohni aby zelenina nepúšťala vodu a nezačala sa dusiť. Keď je zelenina polomäkká, pridáme paradajky a po cca 3 minutách cesnak, krátko opečieme. Tu je dôležité, aby zelenina nepúšťala vodu a cesnak sa orestoval na oleji. Kvôli chuti, pozor nepripáliť, zhorkne. Na záver okoreníme, osolíme a pridáme zelerovú vňať.

Medzitým opečieme porcie ryby na malom množstve olivového oleja z obidvoch strán (cca 4 + 4 min) dozlatista, osolíme posypeme ružovým korením ovoniame štyrmi lístkami šalvie a pridáme maslo. Fazuľu zohrejeme s minimálym množstvom nálevu, ochutíme soľou korením a spolu s olivovým olejom potlačíme vidličkou alebo premixujeme ponorným mixérom, nie uplne dohladka. Ochutíme petržlenovou vňaťou.

Laci-pivovar2

 

Hviezda charizmatického Laciho Hornáčka začala stúpať po víťazstve v televíznej kulinárskej súťaži Absolute Chef na TV Paprika. Odvtedy natočil pre túto stanicu niekoľko ďalších vlastných šou. Na rozdiel od väčšiny šéfkuchárov v našich zemepisných šírkach sa Laci pred kamerou i u sebe doma zameriava na tradičné recepty slovenskej a rakúsko-uhorskej kuchyne, ktoré sa snaží inovovať. Teraz prichádza s novou výpravnou šou o varení „Nech ťa šéf sprevádza, do ktorej si ako jedného z hostí pozval známu šéfkuchárku Michaelu Králikovou“. Prvú epizódu z novej série si televízni diváci môžu pozrieť už v sobotu na TV Paprika.

Laci, pre TV Paprika si už natočil niekoľko seriálov o varení. V čom je novinka „Nech ťa šéf sprevádza“ iná, čím by si divákov nalákal k sledovaniu?
Relácia  je voľným pokračovaním Mlynku na recepty extra. Je opäť o varení v zaujímavom prostredí, či už historicky, alebo svojou jedinečnosťou. Myslím si, že svojim obsahom piatich epizód je príťažlivá pre všetkých milovníkov dobrého jedla.

Počas nakrúcania si so štábom navštívil množstvo krásnych miest na Slovensku. Kde sa ti nakrúcalo najlepšie a prečo?
Vybrať jedno miesto nakrúcania, ktoré by som hodnotil pre mňa ako najlepšie, je ťažké, priam nemožné. Každá epizóda je originálna a s inou témou. Pivovar v Hurbanove zaujme najväčšou sladovňou v EÚ, mäsokombinát v Dunajskej Strede je kapacitne najväčší na Slovensku a spracovanie mäsa na vysokej technickej úrovni, na druhej strane relácie v krásnom prostredí Liptova, Gemera a Gombaseckej jaskyne, skalické vinárstvo a originálne pečenie trdelníkov v kláštore, všetky bolo pre mňa zážitkom a poučením.

Vo svojich reláciách kladieš dôraz na kvalitné miestne suroviny a sezónnosť. Máš pocit, že sa kvalita varenia v slovenských domácnostiach a reštauráciách zvyšuje?
Súčasná revolúcia v gastronómii a návrat varenia zo skutočných kvalitných surovín určite núti reštaurácie k zvyšovaniu kvality, boj o zákazníka je dnes náročný a konkurencia veľmi veľká. Stále však poväčšine platí, aspoň na Slovensku, že cena víťazí nad kvalitou, ak hovoríme o stravovaní vo forme obedových menu. Trendy zdravšej a kvalitnejšej kuchyne v domácnostiach sú aj odozvou na  televízne varenie, z čoho mám radosť aj ja.

A čo najradšej varíš doma ty?
Posledné dva roky sa venujem oživeniu receptov  z česko-slovenské klasiky ako Domáca kuchárka od Rettigovej alebo Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči od Babilona. Inšpiratívne recepty z poctivých surovín obstoja v porovnaní so súčasnou modernou kuchyňou.

Počuli sme, že v priebehu nakrúcania nebola núdza o vtipné momenty…
Áno, napríklad počas natáčania v Gombaseckej jaskyni sme absolvovali zostup do priepasti cca 25 m, so zámerom nabrať čistú vodu z riečka na jej dne. Jaskyniari si pre uľahčenie zobrali zo sebou už plnú pet fľašu, aby sa scénka skrátila. Po náročnom lezení mi podali spomínanú fľašu s jaskynnou vodou na ochutnanie, na prekvapenie sa pri otvorení fľaše ozval známy zvuk ako pri otváraní perlivého nápoja. Nevšimli si, že zobrali originálnu fľašu sódy z obchodu a celý zostup a scéna sa musela opakovať.