vanilka

Pšenový nákyp

Potrebujeme:
350 g pšena
200 g masla/palmarínu
4 vajíčka
2 vanilky
1 l bezlaktózového mlieka
200 – 250 g práškového cukru
štipka soli
citrónovú kôru

Postup:
Pšeno umyjeme a dáme napučať do vody so štipkou soli (toto robím v miske vhodnej do mikrovlnnej rúry a nechám to tam hriať cca 10 minút v dostatočnom množstve vody). Potom pšeno vyberieme (mala by byť všetka voda odparená) a uvaríme v 1 litri mlieka s vanilkovým cukrom. Pšeno pri varení v mliečku premiešavame, aby sa mlieko pekne odparilo a pšeno nepripieklo na dno hrnca.

Kašu necháme vychladnúť. Zvlášť vyšľaháme práškový cukor so 4 žĺtkami, vanilkovým cukrom, nastrúhanou kôrou z citróna a pridáme zmäknuté maslo/palmarín, alebo čo používame na pečenie. Z bielkov vyšľaháme sneh. Sneh, žĺtka s cukrom, palmarínom a vychladnutou kašou zjemna premiešame. Vylejeme na vymastený plech a dáme piecť.
Recept môžeme upraviť ešte pridaním tvarohu vymiešaného s vanilkovým cukrom a hrozienkami. Na plech potom vylejeme polovicu cesta, naň dáme tvarohovú plnku a na vrch druhú polovicu cesta a pečieme. Alebo môžeme na vrch vyšľahať sneh z cca 4 bielkov a dať zapiecť na záver snehovú penu (4 žĺtka je možné použiť do cesta k ostatným 4 vajíčkam).

Vanilkový cukor si vyrábam z hnedého trstinového cukru a vanilkového prášku (v obchodoch už je len umelý vanilínový cukor).