kuku_skrobPotrebujeme:
cca 4 väčšie zemiaky uvarené v šupke
soľ
cca 350 g bezlepkovej múky
cca 1 kopcovitú PL bezlepkového kukuričného škrobu
2 vajíčka
štipka jedlej sódy

Na plnku:
údené mäsko
pór
čierne korenie, majoránku

Postup:
Zemiaky si uvaríme najlepšie deň vopred v šupke. Na druhý deň ich ošúpeme, nastrúhame. Zmiešame s 2 vajíčkami, kukuričným škrobom, sódou a bezlepkovou múkou. Múku pridávame podľa toho, aký varný typ zemiakov máme. Cesto musí byť poriadne husté, aby držalo pokope a hlavne pri bezlepkovej múke treba pridať radšej viac, ako menej. Na panvici si opečieme nakrájaný pór / alebo cibuľku a na kocky nakrájané údené mäso (recept zvyknem robiť po veľkej noci, na nový rok… keď sa nepoje všetko údené mäso). Počas opekania dochutíme mletým čiernym korením a majoránkou. Necháme vychladnúť.

Následne si cesto na vymúčenej doske vytvarujeme do tvaru obdĺžnika a do stredu uložíme plnku. Cesto stočíme a vytvarujeme veľký knedlík. Vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. Ja používam sáčky na pečenie kuraťa a v tých to varím cca 1 hodinu, keďže sú dosť veľké a je potrebné ich poriadne prevariť.

Pred podávaním ich krájame na plátky a opekáme na panvici. Podávame s kapustou, alebo len tak s opečenou cibuľkou.