Raňajky sú rovnako dôležitým jedlom počas dňa ako obed alebo večera. Napriek tomu im nevenujeme potrebný čas a často na ne zabúdame. Máme pár trikov, ktorými si ich prípravu uľahčíte.

Raňajky by mali byť plné vitamínov  a živín, aby nám dodali energiu na celé predpoludnie. Milovníci pečiva na raňajky by mali mať po ruke praktický ručný šľahač. Tento malý domáci pomocník je veľmi všestranný a navyše nezaberá veľa miesta v porovnaní s inými spotrebičmi. Ručný šľahač MORA MRP 350 X má vo výbave dve extra silné šľahacie metly a hnetacie háky. Oživí vaše vybavenie kuchyne v elegantnom nerezovom prevedení v kombinácií s čiernym plastom.

Rucny_slahac_mrp-350-x_web

Pripravte si na raňajky zdravú lososovú nátierku plnú omega-3 mastných kyselín, ktoré potláčajú zápalové procesy v organizme a ochraňujú srdce a cievy pred chorobami.

Na prípravu lososovej nátierky budete potrebovať:
150 g masla
250 g údeného lososa
100 ml smotany na šľahanie
1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
štipku cukru
štipku mletej sladkej červenej papriky
soľ
mleté biele korenie.

Vyšľahané maslo a smotanu zamiešajte do pomletého údeného lososa. Dochucujte podľa chuti soľou, korením, cukrom a citrónovou šťavou. Na záver odporúčame nátierku vyšľahať, nie len pomiešať. Dosiahnete tak jemnejšiu konzistenciu a intenzívnejšiu chuť.

Hrianky s paradajkami a bazalkou
Chrumkavé pečivo milujeme všetci. Pečivo alebo toast si rýchlo tepelne upravíte v hriankovači MORA (modely TP 903 X a TP 900 B). Hriankovač je vybavený nielen funkciou na opekanie, ale aj rozmrazovanie, čo sa môže hodiť, keď treba siahnuť po zásobách v mrazničke. Variabilitu použitia ešte zvyšuje vysúvateľný rošt na ohrev pečiva. Hriankovač má nastaviteľnú úroveň opečenia. Nechýba tlačidlo stop pre okamžité vysunutie, ani vyberateľný podnos na omrvinky, ktorý uľahčuje údržbu a čistenie.

Príprava:
4 hrianky /bezlepové/
6 polievkových lyžíc olivového oleja
6 ks paradajok
2 strúčiky cesnaku
10 lístkov bazalky
štipku mletého čierneho korenia
soľ podľa chuti

Opečené hrianky potrieme cesnakom, okoreníme, osolíme a pokvapkáme polovicou olivového oleja. Paradajky nakrájame na malé kúsky, uložíme ich na hrianky a pokvapkáme zvyškom oleja. Ozdobíme bazalkou a podávame ešte kým sú hrianky teplé.

Hriankovac_tp-903-x_web

Raňajkové smoothie
Pri príprave sa určite nezaobídete bez tyčového mixéru. Ľahko ovládateľnými a univerzálnymi pomocníkmi v kuchyni sú tyčové mixéri MORA (modely MSP 603 X a MTP 600 X). Vďaka nerezovému plášťu a nerezovej čepeli tvoria elegantné doplnky domácnosti. Čistenie navyše uľahčuje odnímateľná nerezová mixovacia noha. Ich výhodou je tichá prevádzka a možnosť plynule regulovať výkon. Tyčový mixér MORA MSP 603 X je naviac vybavený nerezovou šľahacou metlou, pollitrovou plastovou nádobou a sekacím nástavcom s nádobou s objemom 600 ml.

Raňajkový smoothie
1 šálka malín
1 šálka jahôd
1 banán
100 g plnotučného tvarohu
500 ml acidofilného mlieka
2 PL medu
100 g ovsených vločiek /bezlepkových/

Príprava chutných nápojov smoothies je veľmi jednoduchá a spočíva v dôkladnom rozmixovaní všetkých zložiek. Ovocie alebo zeleninu treba nakrájať na menšie kúsky a jednoducho rozmixovať spolu s ostatnými ingredienciami.

rucny_slahac_mora_web2

zdroj MORA alebo www.mora.sk