Syr Džiugas je svojou unikátnou a patentovanou technológiou vyrábaný z toho najkvalitnejšieho výberového kravského mlieka tradične už viac ako 10 rokov. Pri jeho výrobe sú pridávané kultúry, ktoré laktózu štiepia na kyselinu mliečnu. Laboratórne štúdie preukázali, že už syr Džiugas s dobou zrenia minimálne 12 mesiacov nepresahuje obsah laktózy 0,02%. Prakticky je syr Džiugas bez laktózy, čo je uvádzané na obale ako LACTOSE FREE. Neobsahuje cukor, je bohatý na vápnik, množstvo vitamínov a aminokyseliny, ktoré pozitívne vplývajú na základné funkcie tela.

Syr Džiugas je kombináciou vynikajúcej chuti a vysokej kvality za cenu prijateľnú pre každého z nás. Je opradený legendou o obrovi menom Džiugas Telšys, ktorý bol láskavý a staral sa o blaho ľudí. Zamiloval sa do dcéry farmára Austeli a oženil sa s ňou, ráno po svadbe priniesli novomanželský syr po ktorého ochutnaní ľudia chválili jeho príjemnú chuť. Syr odrážal samotnú povahu novomanželov a Samogitie: orosené zelené lúky, vlniaci sa kryštálový potôčik, nádheru kopcov, čerstvý vzduch a najdôležitejší prvok – lásku. Austela však zomrela a v hĺbke svojho žiaľu Džiugas spočinul vedľa hrobu a zaspal hlbokým spánkom. Kopec bol pomenovaný Džiugasov kopec a mesto blízko toho kopca Telšai. Ľudia, ktorí ho milovali zachovali pôvodnú receptúru, ktorá bola podávaná z generácie na generáciu až nakoniec bola nájdená cesta k založeniu mliekárenskej spoločnosti Žemaitijos Pienas, slávnej kvôli usilovnosti výrobcov syrov, ktorí pomenovali Džiugas práve po tomto legendárnom obrovi. Tak sa začala odysea syra Džiugas v Litve a v celom svete.

Predáva sa v rôznych dobách zrenia a formách balenia. Číslo v krúžku na prednej strane obalov zodpovedá dobe zrenia v mesiacoch. S dobou zrenia 12 mesiacov – výseč 180 g, lámaný 100 g a strúhaný 100 g kúpite v obchodnej sieti Tesco, Metro, Billa, COOP, Carrefour, Moja Samoška a Terno. S dobou zrenia 18 mesiacov – výseč 180 g, výseč 250 g, lámaný 100 g – kúpitev obchodnej sieti Billa, Tesco, Metro, COOP. S dobou zrenia 36 mesiacov – výseč 180 g – kúpite v obchodnej sieti Tesco, Carrefour.

Každý z nich má výnimočné vlastnosti, čím je starší, tým je výraznejší a obsahuje viac chrumkavých kryštálikov.
Najlepšie chutí s medom.

www.coronis.sk

 

Dezert zo syra, medu a sušeného ovocia
100 g syra DŽIUGAS
2 lyžice tekutého medu
1 lyžička maku
40 g obľúbených orieškov
100 g sušených sliviek
60 g sušených brusníc
60 g sušených marhúľ
400 g bieleho vína
2 tyčinky škorice
2 hviezdičky anýzu, 8 kúskov klinčekov
2 figy, čerstvý timián

Syr rozdrobíme na cca 1 cm veľké kúsky. V miske zmiešame syr s medom, makom a nadrobno nakrájanými orechmi. Sušené ovocie a korenie v hrnci zalejeme vínom. Zmes privedieme do varu a povaríme 20 minút. Na tanier poukladáme rozpolené figy a ľahko polejeme tanier teplým medom, pridéme syrovú zmes s orechmi, varené ovocie vo víne a môžeme servírovať.

recept_dzugas1

Čerstvý zeleninový šalát s tvrdým syrom
2 stredné mrkvy
2 stonky zeleru
1 brokolica
1 veľká červená paprika
100 g zelených fazuliek
1 lyžička olivového oleja
1 lyžička orechového oleja
1 lyžička ľanového oleja
40 g drtených vlašských orechov
50 g syra DŽIUGAS
soľ a korenie

Zeleninu nakrájame na rovnako veľké kúsky. Vo vriacej vode povaríme zeleninu 5 minút a ihneď ju scedíme, vložíme do misys vodou a ľadom, čím uchováme zeleninu šťavnatú a krásne farebnú. Zeleninu osušíme a v miske zmiešame s olejmi a drtenými orechmi. Dochutíme soľou, korením a podávame s nastrúhaným syrom.

recept_dzugas2