Gaštan jedlý patrí k najstarším drevinám sveta. Býva označovaný aj ako „chlebový strom“. V čase neúrody sa jeho plody používali ako hlavná náhrada obilnín a zemiakov.

Do sychravého počasia neodmysliteľne patrí  omamná vôňa čerstvo pečených gaštanov. Mnohí si kladú otázku, prečo si nedopriať túto pochúťku celoročne? Nevidíme v tom problém. Ponúkame vám gaštany trochu inak. Bez nutnosti zdĺhavej prípravy, bez zbytočnej kopy odpadu po ich lúpaní. Stačí otvoriť vrecúško a môžete ich okamžite konzumovať, prípadne použiť do vašich obľúbených pokrmov.

Gaštany nie sú len pochúťkou, ale i liečivom. Sú mimoriadne zdravé a diétne. Na rozdiel od príbuzných orechov majú nízky obsah tuku, vďaka čomu sú nízkokalorické. Sú bohaté na železo, mangán, magnézium, fosfor, vápnik, či draslík, ale tiež tanín, ktorý pôsobí protirakovinovo a je účinným antioxidantom. Obsahujú vitamíny – C, B1, B2, B3, E a K, karotén, biotín a kyselinu pantoténovú. Pôsobenie gaštanov je naozaj všestranné. Pomáhajú pri kardiovaskulárnych chorobách, prospievajú krvnému obehu a srdcu, sú vhodné pri vysokom krvnom tlaku, pri chudokrvnosti, pôsobia detoxikačne, sú dobré na žalúdok a podporu trávenia, predchádzajú strate pamäti, zlepšujú kvalitu kože, vlasov a nechtov, sú vhodné pri vyčerpaní, pri bolestiach hlavy, podporujú imunitu.

Neobsahujú

• glukózu ani fruktózu a môžu si tak na nich pochutnať aj diabetici
• sodík, čím sa stávajú vhodnou potravinou pre ľudí trpiacich srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom
• lepok a sú teda vhodné aj pre ľudí trpiacich celiakiou

Gaštanové variácie v kuchyni
Prenasleduje vás myšlienka využitia gaštanov v kuchyni? Gaštany sú vďačnou surovinou na ozvláštnenie rôznych jedál na sladko aj na slano. Vyskúšajte recepty na gaštanové guľky, gaštanovo-čokoládové sušienky, roládu, prípadne gaštanové fondue s horúcou horkou čokoládou. Zaujímavú príchuť dodajú bravčovému, jahňaciemu aj hovädziemu mäsu, či kurčaťu s gaštanovou plnkou. Mlsné jazýčky si ich vychutnajú aj v gaštanovom rizote alebo v lahodnej gaštanovo-pečeňovej paštéte.

Apropo, a čo tak pravé gaštanové pyré so šľahačkou? Prajeme vám veľa fantázie a dobrú chuť.

gastonovy kolac_630

K_a_R_registrovane_logo_copy

14556394461