O užívaní včelích produktov a ich priaznivom vplyve na zdravie človeka vie ľudstvo už niekoľko tisícročí. Tieto informácie pochádzajú nielen od lekárov zo starého Egypta, od Hypokrata z Grécka, Avicennu z Blízkeho východu, od lekárov z Ruska a Číny, ale i z dlhodobej tradície ľudového liečiteľstva praktizovaného aj na našom území. Dnes zažívame vzácny návrat k prírode a znovu objavujeme to, čo nám ponúka už celé veky.

Čo všetko včely ponúkajú?
„Vplyv včelích produktov ako med, peľ, materská kašička, perga, propolis a ďalších má na zdravie človeka blahodárny vplyv vďaka svojmu hodnotnému zloženiu a obsahu biologicky aktívnych látok. Obsah vitamínov, enzýmov a mikroelementov v mede nemá v živočíšnych produktoch obdobu,“ vysvetľuje expertka na včelie produkty a apiterapeutka Iveta Krajňaková z webu www.tentorium.sk.

Aminokyselinové zloženie obnôžkového peľu má blízko k iným, na bielkoviny bohatým potravinám, ako mäso, mlieko či vajcia. Už 30 gramov peľu pokrýva dennú ľudskú potrebu esenciálnych aminokyselín. Peľ pomáha organizmu vyrovnať sa s fyzickou, ale aj psychickou záťažou, okrem toho chráni pečeň, detoxikuje organizmus a posilňuje činnosť srdca.

Úlohou propolisu v prírode je zaceliť rany a chrániť stromy pred baktériami, hubami a hmyzom, z čoho vyplýva jeho potenciál aj pri liečení ľudí. Viacerými štúdiami je dokázané, že propolis má široké spektrum biologických a farmakologických účinkov. Využíva sa pri ošetrovaní chronických a ťažko sa hojacich rán.

Ďalšie včelie produkty sú výborné ako prevencia v chrípkovom období, používajú sa však aj na zmiernenie jej príznakov.

Včelí jed vo forme mastí alebo vpichnutím pod dozorom lekára úspešne lieči artritídu, reumatizmus a reumatické zápaly, krvné zrazeniny a tiež astmu a choroby spojené s vysokým krvným tlakom.

Materská kašička je významným biostimulátorom, okrem iného normalizuje metabolické procesy v organizme, zosilňuje fermentatívnu aktivitu, zlepšuje výživu tkanív, reguluje výživu buniek, hormonálnu činnosť, upravuje poruchy nervového systému, znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov.
K včelím produktom patrí aj takzvaný apisan získavaný špeciálnu technológiou z mŕtvych telíčok včiel. Ide o nestráviteľnú látku, ktorá vďaka svojej vlastnosti viazať v hrubom čreve tuky a tým blokovať ich vstrebávanie, znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Týmto tiež znižuje vysoký krvný tlak a riziko vzniku srdcovocievnych ochorení. A keďže je to prírodná vláknina, znižuje pocit hladu, zlepšuje funkciu hrubého čreva a tým predchádza vzniku ochorení gastrointestinálneho traktu akým je aj rakovina hrubého čreva. Má schopnosť na seba viazať ťažké kovy a vyplavovať ich von z tela.

„Jedna lyžica medu rozpustená v pohári s teplou vodou dokáže pomôcť aj pri probléme s prekysleným žalúdkom. Najmä u žien v tejto súvislosti dochádza k premnoženiu kvasiniek (kandidóza). Vtedy je potrebné začať predovšetkým čistením gastrointestinálneho traktu pomocou vodného propolisu a apisanu. Pri kardioochoreniach je zas potrebné zdôrazniť hypolipidemickú vlastnosť materskej kašičky, ktorá pomáha znižovať riziko vzniku aterosklerózy, čo je hlavný faktor rozvoja angíny pectoris a infarktu myokardu,“
radí Iveta Krajňaková.

Prepojenie vedy, techniky a včiel
Hoci užívanie medu či propolisu má nepopierateľné účinky, veda a technika ich dokázala vylepšiť a znásobiť. „Používajú sa aj prípravky nové, priemyslovo spracovávané ako sú vodný propolis, chitínový extrakt z uhynutých včiel, fytoprodukty s obsahom rôznych liečivých bylín, produkty z lariev a huseníc motýľov vijačiek. Uvedené produkty sa používajú v aplikačných formách kapsule, krémy, oleje, balzamy, ultrazvukové inhalácie či ako peloidy zmiešané so včelím jedom,“ uvádza lekár a apiterapeut Libor Marko. Ako ďalej vysvetľuje, väčšinou sa tieto produkty užívajú vnútorne alebo aplikovaním na kožu a sliznice. Ďalšou špecifickou formou je aplikácia apitoxínu pomocou včelích bodnutí a elektoforézy, ultrazvukové inhalácie a inhalácia vzduchu z včelích úľov.