Dá sa povedať, že strava celiatika je vo svojej podstate v porovnaní s bežnou stravou zdravšia. Faktom ale zostáva, že na strane druhej je časovo, no predovšetkým finančne náročnejšia. V súčasnosti už nie je veľkým problémom kúpiť na prípravu bezlepkových jedál potrebné ingrediencie, keďže obchodov s takýmto sortimentom pribúda. Už aj v klasických obchodoch nájdete množstvo hotových potravín označených ako bezlepkové – teda so symbolom preškrtnutého klasu. Problémom však naďalej ostáva vysoká cena bezlepkového tovaru. V mnohých reštauráciách Vám dokážu na požiadanie pripraviť aj jedlo pre celiatikov, predsa len aj v tomto prípade často platí, že doma pripravené jedlá a nápoje sú lepšie a viete s úplnou istotou čo jete a pijete.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že príprava bezlepkových jedál sa nedá zvládnuť. Nie je to však pravda, stačí mať trochu trpezlivosti a nebáť sa experimentovať. Sami uvidíte, že aj doma pripravené bezlepkové pokrmy budú nakoniec stáť za to. Pomôcť vám v tom môžu aj mnohé praktické kuchynské spotrebiče. Život v kuchyni aj pri príprave bezlepkových jedál vám jednoznačne uľahčí kuchynský robot. PHILIPS HR7762/90 je malý multifunkčný „zázrak“, ktorý zvládne až 28 funkcií a uľahčí vám prácu napr. pri strúhaní, krájaní, sekaní či drvení. Vďaka objemu pracovných misiek zvládnete prípravu až piatich porcií naraz. Jeho masívna základňa stojí pevne aj pri miesení cesta. Netreba sa preto báť ani prípravy múčnych jedál. Stačí len, ak namiesto pšeničnej múky použijete bezlepkové múčne zmesi. Nezabúdajte ale, že bezlepková múka saje viac vody, takže múky môžete pokojne použiť o čosi menej. A aby sa vám hotový výrobok menej drobil, keďže z bezlepkovej múky je krehkejší, pridajte trochu orechov, oleja, jogurtu, medu alebo vajec a na nadľahčenie cesta o niečo viac prášku do pečiva. Pri pečení zákuskov a koláčov nezabúdajte používať papier na pečenie.

V jedálničku celiatikov má svoje „pevné“ miesto aj ryža, zemiaky, strukoviny, kukurica, sója či cícer. Pri príprave jedál z týchto ingrediencií môžete popustiť uzdu svojej fantázii, variácií je nespočetne veľa. A keď pritom siahnete po šikovnom pomocníkovi, ktorý vám varenie uľahčí, máte zaručenú rýchlu a pohodlnú prípravu jedál. Kvalitný elektrický hrniec ponúka jednoduché automatické programy pre rôzne druhy pokrmov. Hrúbka vnútornej nádoby je tiež dôležitá, zabezpečuje totiž rovnomernú distribúciu tepla pre dokonalo uvarené jedlá. Navyše máte istotu, že sa z jedla nestratia potrebné vitamíny a chuť zostane plnohodnotná. Praktická funkcia 24 hodinového časovača vám umožní pripraviť si suroviny vopred a neskôr si sadnúť k čerstvo dovarenému pokrmu. Philips Multicooker HD3037/70 ponúka všetky spomenuté funkcie. Jeho vonkajší obal je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele, čo je estetické a zároveň praktické na údržbu. Vnútorná nádoba je odnímateľná a môžete ju umývať v umývačke riadu. Elektrický hrniec môžete použiť napr. aj na ohrev zeleniny, ktorá taktiež nie je celiatikom cudzia.

Tip na záver
A ak máte radi zdravé šťavy z čerstvého ovocia a zeleniny či chutné smoothies plné vitamínov, odšťavovač Philips HR1871/70 je pre vás ako stvorený. Z ovocia či zeleniny vyťaží maximum a za pár minút máte lahodný nápoj plní vitamínov v každom dúšku.