Umelé perlenie
Sóda, sódovka, perlivá voda, či sifón – toto všetko sú pomenovania pre pitnú vodu umelo nasýtenú oxidom uhličitým CO2, ktorý je vo vode z veľkej časti rozpustený, menej než 1 % pripadá na nedisociovanú kyselinu uhličitú H2CO3. Prečo názov sóda? Môže zaň švédsky chemik Torber Bergman, ktorému je prisudzovaný vynález perlivej vody. V roku 1771 zmiešal vodu s plynným oxidom uhličitým, ktorý získal pri chemickej reakcii sodíku s kyselinou. Jedná sa teda o klasickú pitnú vodu, ktorá vám tečie doma z vodovodu, s prídavkom oxidu uhličitého. Jej obsah teda závisí tiež od regionálneho zloženia pitnej vody i aktuálnej kvality vodovodných rozvodov. Z toho vyplýva, že zloženie a kvalita sódovej vody nie je celkom stabilná.

Životne dôležité minerály

Minerálna voda je voda obsahujúca zdraviu prospešné minerály a iné rozpustné látky, ako napríklad soli. Získava sa z prírodných prameňov a môže byť prirodzene perlivá, či dodatočne dosycovaná oxidom uhličitým. Jej zloženie sa tiež líši v závislosti od jednotlivých oblastí. Prirodzený obsah minerálnych látok znamená oproti klasickej sódovke zdravotný benefit a pridanú hodnotu pre organizmus. Práve z minerálnych vôd dokáže telo najľahšie získať minerály a najlepšie ich spracovať. Bunky ľudského tela ich využívajú okamžite, priamo a bez zbytočného zaťaženia.

Horčík (magnézium)

Popri draslíku je horčík najdôležitejším vnútrobunkovým minerálom a je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov.

Draslík
Draslík je na rozdiel od sodíka v tele uložený prevažne vnútri buniek a je potrebný pre mnohé biochemické procesy. Nedostatok draslíka poškodzuje nervovú činnosť a srdce. Draslík je tretím najčastejším minerálom v ľudskom tele – po vápniku a fosfore. Zvýšená potreba je pri väčšej strate tekutín akéhokoľvek druhu z organizmu.

Vápnik
Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. Spolu s horčíkom a fosforom je základným stavebným prvkom kostry a zubov. Znižuje krvný tlak, je potrebný na zrážanie krvi, hojenie a činnosť svalov vrátane srdca, znižuje hladinu cholesterolu a chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami.

Vybrať si už dnes väčšinou môžeme z niekoľkých stupňov mineralizácie i perlivosti podľa osobných preferencií. Počnúc mineralizovanými vodami, vhodnými na každodennú konzumáciu, až po tie s vysokým obsahom minerálov, po ktorých môžeme siahnuť v rámci dopĺňania deficitu konkrétnych látok do organizmu. Ďalej môžeme zvoliť vodu neperlivú, jemne perlivú, či perlivú. Oproti sódovke vyrobenej z vodovodnej vody máme pri balených minerálnych vodách aj istotu stabilnej kvality zloženia deklarovaného na obale.