Varíte často a radi? Investujte!
Váš nový kuchynský robot by mal byť váš najlepší kuchynský „parťák“, preto sa s výberom neponáhľajte a zvažujte. Ak trávite prípravou gastronomických špecialít viac času, je to pre vás relax a zároveň aj koníček, určite nesiahajte po lacných robotoch so supermarketu. Hľadajte kvalitné materiály, predĺženú záruku a overenú značku, ktorá vám uľahčí situáciu pri prípadnej poruche alebo dokupovaní príslušenstva. Rozhodujte sa podľa vašich každodenných zvykov. Ak varíte často a radi, rozhodujte sa v rámci vyššieho levelu kvality kuchynských robotov. Viete podľa akých kritérií by ste mali pri kúpe postupovať?

Príkon vs. výkon

Podľa čoho vyberať? Nezabúdajte si preštudovať údaj o výkone motora, pretože ten je srdcom každého prístroja. Výkon vám prezradí, akú silu má robot pri záťaži. Môže to byť pre vás kľúčové, len vy totiž viete, pre aké „obecenstvo“ budete jedlo pripravovať a aké množstvo cesta budete naraz miesiť. Zákazníci si často mýlia výkon a príkon. Príkon spotrebiča vôbec nie je taký dôležitý ako sa môže zdať. „Výrobcovia aj predajcovia často používajú ako obľúbený predajný argument príkon robota. Príkon je často vyšší než samotný výkon a vyššie číslo na prvý pohľad vyzerá lepšie“ objasňuje Tomáš Vymazal, odborník zo spoločnosti KitchenAid. „Kľúčové je však pochopiť, že príkon je len údaj o priemernej spotrebe elektrickej energie pri používaní prístroja za určitý čas. Udáva sa vo wattoch a nehovorí nám nič o výkone motora. Neplatí tu pravidlo, čím väčší príkon tým väčší výkon“, dodáva.
Kvalitný robot je skonštruovaný tak, aby ste aj pri nižšom výkone dosiahli vynikajúce výsledky a nemuseli ste robot zapínať neustále na najvyšší výkon, čo vedieť z dlhodobého hľadiska k rýchlejšiemu opotrebovaniu. Jednoduchšie povedané, vynikajúci výsledok práce by vám mal váš kuchynský robot ponúknuť aj pri nižších otáčkach. Mal by napríklad bez problémov vymiesiť viac ako 1kg múky, no na druhej strane zvláda spracovať aj veľmi malé množstvo potravín (napr. vytvorí sneh z jediného bielka). Lepšie modely sú tiež vybavené nielen viac stupňovou poistkou spustenia, ktorá chráni obsluhu pred poranením, ale dokážu upozorniť aj na riziko prehriatia a preťaženia.

Materiály rozhodujú

Kvalita a ambície robota sa zvyčajne odhalia už na prvý pohľad. Stačí sa pozrieť na hlavné kusy príslušenstva. Ak je obal alebo dokonca príslušenstvo či prevodovka vyrobená z plastu, držíte v rukách prístroj s veľmi obmedzenou životnosťou. Plasty sa lámu a veľmi rýchlo dôjde ku opotrebovaniu. „Ak investujete do kvality materiálu a vyhľadáte robot s kovovými časťami aj príslušenstvom, je veľký predpoklad, že ho zdedia ešte aj vaše deti. Zároveň váha kovu bude držať prístroj pevne na kuchynskej linke, aj pri miešaní väčšieho objemu cesta nebude robot „skackať“ a samovoľne sa posúvať, čo je samozrejme aj otázka bezpečnosti.“, hovorí odborník. Príslušenstvo vyrobené z kovu nesmie obsahovať hliník. Určite sa pýtajte predajcu, aký materiál sa nachádza pod „kapotou“ kuchynského robota, o ktorý máte záujem. „Kovová prevodovka je základ životnosti robota, v tomto prípade by ste rozhodne nemali robiť kompromisy“, radí Tomáš Vymazal. Priamy pohon kvalitných robotov je tvorený ozubenými kolesami čo zabezpečí oproti klasickému remeňu väčšiu odolnosť a tým pádom aj dlhšiu bezporuchovosť prístroja. Dnešní zákazníci sú zvyknutí kupovať lacnejšie produkty a častejšie, čo však neprináša úžitok ani z pohľadu riešenia stále väčšej otázky elektronického odpadu, ani z pohľadu rodinného rozpočtu. „Kuchynský robot by nemal spadať do kategórie rýchloobrátkového tovaru.“, skonštatoval odborník.

Miesto v kuchyni

Niektoré roboty zaberú v kuchyni minimum miesta, ďalšie ale potrebujú vzhľadom na veľkosť priestoru viac. Premýšľajte určite aj nad miestom, kde budete kuchynský robot skladovať. Ak sa rozhodnete kúpiť si dizajnový robot, môžete ho mať vyložený na kuchynskej linke stále a nebude to pôsobiť rušivo. „Pre dámy je dôležitý aj vzhľad kuchynského robota, preferencie zákazníčok z pohľadu dizajnu neustále rastú. Dámy nechcú mať v kuchyni len bielu klasiku, dnes už uprednostňujú farby. Do popredia sa dostáva aj retro dizajn kuchynských spotrebičov, ktorý mnohé dámy považujú za nadčasový “, odhaľuje zákaznícke správanie Tomáš Vymazal. Na trhu je v súčasnosti množstvo kuchynských robotov s hypermoderným dizajnom, ktorý bude ale už o rok minulosťou. Radšej si vyberte nadčasový kúsok, ktorý sa hodí do každej kuchyne a nikdy ho nebudete chcieť schovať z kuchynskej linky.

Značka a záruka
Je pravdivým faktom, že overené značky sú zárukou kvalitného spotrebiča. Pri poruche je jednoduchšie zohnať náhradné diely alebo dokúpiť ďalšie príslušenstvo. Známe, kvalitné a rozšírené značky majú navyše servis, na ktorý sa môžete v prípade potreby obrátiť. Štandardná záruka by mala trvať minimálne 2 roky. „Kvalitný výrobcovia ponúkajú aj predĺženú záručnú lehotu až na päť rokov. Nezabudnite sa informovať či sa záruka vzťahuje na celý stroj alebo iba na motorovú jednotku vášho kuchynského robota,“ radí odborník. Ak si vážite viac kvalitu ako kvantitu určite je vhodné kúpiť si overený spotrebič. „Nebojte sa investovať z rodinného rozpočtu do spotrebiča, ktorý bude slúžiť viacerým generáciám,“ hovorí odborník. Seriózne spoločnosti, ktoré sú na trhu už viacero rokov a zdokonaľujú svoje prístroje pre stále rastúce nároky zákazníkov, zachovávajú systém upevnenia vymeniteľného príslušenstva robota. V praxi je to vlastne deklarácia lojálnosti voči zákazníkovi, ktorý sa aj po rokoch môže bez obáv rozhodnúť zmodernizovať svoj kuchynský robot o úplne nový typ dokúpiteľného príslušenstva. Napríklad o zmrzlinovač či príslušenstvo na tvorbu domácich cestovín. Všetko bude vďaka rovnakému spôsobu uchytenia sedieť aj na staršie modely. Cieľom značiek, ktoré tento proaktívny zákaznícky prístup uprednostňujú, je spokojný a hlavne dlhodobý zákazník, ktorý sa necíti byť o nič ukrátený či „oklamaný“, teší sa z produktu a šíri tak dobré meno spoločnosti.

Viac na www.kitchenaid.cz