„Sladkosti som zbožňovala odjakživa, medzi najobľúbenejšie jedlá môjho detstva patril chlieb s Nutellou a čosi, čo sme volali čokoládový zlepenec,“ tvrdí britská blogerka Ella Woodwardová, ktorá bola pred štyrmi rokmi úplne závislá od sladkého, totálna maniačka na cukor, ako sama tvrdí. Milovala aj rôzne polotovary, hotové jedlá plné cukru…jednoducho, nestravovala sa najpríkladnejšie.

Všetko sa zmenilo v roku 2011, keď jej diagnostikovali pomerne zriedkavú chorobu s názvom syndróm posturálnej tachykardie. Je to veľmi zvláštne ochorenie, ktoré vyradí z funkcie autonómnu nervovú sústavu: sústavu, ktorá kontroluje všetko, čo má v tele fungovať automaticky – tlkot srdca, trávenie, krvný obeh, imunitný systém a podobne. „Viete si asi predstaviť, že to malo zásadný vplyv na celý môj život,“ spomína Ella a rozhodla sa zmeniť svoj spôsob stravovania.

Výsledkom je kniha Lahodne s Ellou, ktorá sa stala najpredávanejšou kulinárskou novinkou vo Veľkej Británii a výrazne zabodovala v USA. Jej jedinečnosť nie je len v unikátnom štýle a životnom príbehu autorky – radikálnou zmenou stravy sa jej podarilo vyliečiť z choroby, ktorú lekári označili za nevyliečiteľnú.
Ella však prináša aj dobré a zaujímavé recepty, v ktorých používa netradičné a dávno zabudnuté suroviny. V našich obchodoch ich dostaneme, ale nevieme ich používať.

250-stranová plnofarebná kniha Lahodne s Ellou sa začína jej príbehom, radí nevyhnutné veci do kuchyne a nasledujú kapitoly ako Obilniny, Strukoviny, Zelenina, Ovocie, Smoothies a ovocné šťavy. Ponúka množstvo nápaditých, chutných, zdravých receptov, ku ktorým určite nájdete suroviny aj vo vašom obchode.

FAZUĽOVÉ ČILI
Toto fazuľové čili z čiernej a červenej fazule je jedným z najjednoduchších a zároveň najvýživnejších receptov v knihe. Uvaríte ho len za desať minút a dokonale vás zasýti.
Jedávam ho celú zimu. Príde vám vhod, keď budete variť pre viacerých, lebo jeho príprava je rovnako náročná, či už varíte pre dvoch, alebo pre dvanástich. Netreba pri nej nič krájať, takže rozhodne nestrávite v kuchyni celé hodiny.

Na 4 porcie potrebujeme:
2 postrúhané mrkvy
2 strúčiky olúpaného a rozpučeného cesnaku
600 g drvených paradajok Passata
50 g rajčinového pretlaku
2 x 400 g konzervu čiernej fazule
1 x 400 g konzervu červenej fazule
1 nadrobno nakrájanú papričku jalapeño bez jadierok
1 čajovú lyžičku drveného čili (podľa chuti aj viac)
hnedú ryžu ako prílohu
soľ a čierne korenie

POSTUP:
Do veľkej rajnice dáme mrkvu a cesnak. Pridáme drvené paradajky, paradajkový pretlak, oba druhy fazule, papričku jalapeño a čili. Zmes osolíme a okoreníme.
Varíme za stáleho miešania asi 10 minút, až kým nevznikne horúca, kompaktná zmes. Polejeme ňou hnedú ryžu a vychutnáme si výsledok.

Tip navyše
Navarte si naraz viac čili a odložte ho do mrazničky. V čase núdze tak môžete siahnuť po výživnom jedle.

Ďalšie skvelé recepty nájdete v novinke Lahodne s Ellou.