Leto predstavuje ten najkrajší čas v roku. Prvé slnečné lúče nás nabíjajú energiou, rozžiaria každý náš deň. Keď sa však leto prehupne do druhej polovice a teploty prekročia príjemnú hranicu, začneme pociťovať záťaž.

Dostatočný príjem tekutín je základ
Či už ste milovníkom leta, alebo nie, dlhé horúce dni predstavujú pre váš organizmus záťaž. Ostré slnko a zvýšená telesná námaha vedú k nadmernému poteniu. Okrem nepríjemného pocitu však môže byť potenie častou príčinou nebezpečnej dehydratácie. „Dôsledkom dehydratácie organizmu môžu byť závrate, v krajnom prípade až celkový kolaps organizmu, srdcové zlyhanie či poruchy prenosu nervových signálov. V prípade, ak sa naše telo dostane do stavu extrémnej dehydratácie, hrozí nebezpečenstvo upadnutia do bezvedomia,“ uvádza nutričná poradkyňa PhDr. Bc. Ľubica Trnková. „V lete preto treba dbať na prísun tekutín. Okrem pitia pramenitej vody, najlepšie izbovej teploty, sa odporúča i dopĺňanie minerálnych látok a to vo forme minerálnej vody. Tú je potrebné si starostlivo vybrať na základe vhodného pomeru minerálov, hlave magnézia a vápnika. Minerálna voda Gemerka obsahuje oba tieto minerály súčasne, čo uľahčuje ich vstrebávanie. Ideálny pomer 3:1 v prospech vápnika v Gemerke tak pomáha zvládať každodenný stres, únavu a vracia rovnováhu do života.“

S mangéziom a vápnikom aj proti stresu
Minerály pôsobia na náš organizmus upokojujúcim účinkom. Horčík a vápnik sú mimoriadne dôležité pre tvorbu serotonínu- „hormónu šťastia“. Horčík spájame najmä s pojmami protistresový alebo protiúnavový. Jeho chronický nedostatok môže nepriaznivo vplývať na poruchy spánku, pocit únavy, nekoncentrovanosť, migrény, nepravidelný srdcový rytmus, telesnú slabosť, nepríjemné kŕče, ale i tvorbu obličkových kameňov. V letných mesiacoch, kedy vyvíjame nadmernú fyzickú záťaž, je horčík obzvlášť dôležitý. Uvoľňuje totiž bolestivé svalové napätie a podporuje správnu činnosť nervov. Na efektívne vstrebávanie magnézia je nevyhnutný práve vápnik.

Krásna postava do plaviek s vitamínom C
Leto je už tu a čo sa nám nepodarilo do leta schudnúť, vieme ešte na poslednú chvíľu ovplyvniť za asistencie vitamínu C. Počuli ste už o tom, že každý deň by ste mali začať pohárom pramenitej vody s citrónom, najlepšie na lačno? Vitamín C, ukrytý v citróne, totiž naštartuje váš metabolizmus a taktiež podporí obranyschopnosť organizmu. Vďaka tomu má teda vitamín C vplyv na štiepenie a spaľovanie tukov. Je tiež dokázané, že konzumácia potravín so zvýšeným obsahom vitamínu C odstraňuje pocit únavy. Vitamín C zlepšuje imunitu a posilňuje činnosť nadladviniek, ktoré riadia tvorbu stresových hormónov. Vitamín C je takisto ideálnou výživou pre pokožku, ktorá je v lete namáhaná slnečným žiarením. Udržuje ju vláčnu a prirodzene napätú a pružnú. Prirodzeným zdrojom vitamínu C sú napríklad limetky, grepy, citróny, papája, kiwi, brokolica a jahody.

Betakarotén ochráni pokožku
Vedeli ste, že dopomôcť k sexi opáleniu vám môže okrem slnečných lúčov aj provitamín betakarotén? Práve ten dokáže zmeniť jemné opálenie na intenzívnejšie a príťažlivejšie. Ak teda chcete pre svoju pokožku urobiť čosi navyše, ku klasickej ochrane opaľovacím krémom, ktorá nemôže chýbať, si naordinujte aj zvýšený prísun potravín s betakaroténom. Nezabúdajte však, že slnko má priveľkú silu na to, aby tieto dva ochranné faktory spravili všetko za vás. Opálite sa vďaka nim o čosi krajšie, zdravšie a možno aj rýchlejšie, no napriek tomu sa nezabúdajte pred prudkými slnečnými lúčmi chrániť i oblečením, pokrývkami hlavy a taktiež slnečníkom. Betakarotén v ľudskom tele funguje ako antioxidant. Pri jeho nedostatku klesá celková obranyschopnosť organizmu a zvyšuje sa riziko rakoviny. Je obsiahnutý v žltom, oranžovom a červenom ovocí a zelenine, ako napríklad mrkva, paprika a rajčiny.

Neskrývajte sa pred slniečkom a užívajte si potešenie z jeho lúčov. Doprajte si dostatok minerálov a vitamínov pre vaše zdravie i pohodu. Ideálna kombinácia letných dní a osvieženia minerálnou vodou Gemerka, s magnéziom a vápnikom, vás dostanú do tej správnej letnej pohody.