Kniha od Doris Fritzscheovej Intolerancia laktózy prichádza s riešením nepríjemných problémov, ako sú bolesti či kŕče v žalúdku, nadúvanie, hnačky. Autorka ponúka čitateľom trojfázový program s množstvom praktických tipov pre každodenný život. Okrem skvelých jedál kniha obsahuje aj prehľadnú tabuľku s informáciou o obsahu laktózy v danom pokrme. Tabuľka využíva farby semaforu, takže je veľmi prehľadná. Autorka si za cieľ kladie zjednodušiť aj nakupovanie, a preto vyhodnotila viac ako 1000 druhov potravín. Keď človek spozná, o aký typ potraviny ide už na prvý pohľad, vyhne sa problémom.
S pomocou knihy sa naučíte bez starostí si vychutnávať jedlo. Zistíte, ako sa vyhnúť mliečnemu cukru a čoskoro budete fit. S pomocou tohto trojfázového programu ovládnete intoleranciu laktózy, naučíte sa variť chutné jedlá, ktoré spestria váš stravovací program bez toho, že by ste sa museli obmedzovať. V knihe nájdete aj individuálny stravovací denník s nákupným sprievodcom.

Ukážka:

Využívajte potraviny bez obsahu laktózy
Pre mlieko a viaceré mliečne produkty existuje množstvo bezlaktózových variantov, ktoré dnes nájdete v takmer každom supermarkete a dokonca aj na diskontnom trhu – často sú dokonca pre ľahšiu orientáciu vystavené na špeciálne označenom regáli. Jesť a piť môžete všetky bezlaktózové prírodné produkty, čiže bezlaktózové mlieko a bezlaktózové mliečne produkty bez ďalších prísad. Bezlaktózové produkty majú obsah zostatkovej laktózy nižší ako 0,1 g na 100 g potraviny. Pri nákupe ich poznáte aj podľa nasledujúceho označenia: LACtosefrei, laktosefrei, lactosefrei, lactosefree alebo lactofree, minus L.

Takto sa vyhnete skrytej laktóze
Svet potravín sa vďaka priemyselnému spracovaniu stáva stále neprehľadnejším. Mlieko a mliečne zložky sa pridávajú do potravín, pri ktorých by vás ani nenapadlo myslieť na mlieko. Tak napríklad niektoré párky obsahujú jogurt, pretože znižuje obsah tukov, alebo mäsový nárez sa pripravuje s mliečnym cukrom, pretože podporuje zhnednutie kôrky.
Ak sa chcete bezpečne vyhnúť mliečnemu cukru, najlepšie je jesť iba prírodné produkty, prípadne pripravovať jedlá z prírodných produktov. Iba u jedál, ktoré si sami pripravíte z prírodných prísad, môžete mať istotu, že vám nespôsobia žiadne problémy.

Ako sa intolerancia laktózy prejavuje?

V svojej pôvodnej podobe nemá laktóza pre náš organizmus úžitok. Až keď prejde našim tráviacim systémom k tenkému črevu a prostredníctvom enzýmu laktázy, ktorý črevo produkuje, sa rozštiepi na zložky, ktoré môže naše telo využiť. Ak k tomuto rozštiepeniu nedôjde, dáva nám to náš tráviaci systéme na vedomie rôznymi problémami. Náprava je celkom jednoduchá: Vyhnite sa laktóze úplne alebo čiastočne, pretože intolerancia laktózy nie je choroba, ktorú je treba liečiť.

Z nemeckého originálu Laktose Intoleranz preložila Henrieta Hatalová.
Vychádza 7. 7. 2015 vo vydavateľstve NOXI za maloobchodnú cenu 10,90 €.