Dôvod 1: Celkové zdravie a imunita
Príjem omegy-3 je jeden z najjednoduchších a zároveň najefektívnejších spôsobov, akým je možné zlepšiť svoj zdravotný stav. Tieto látky sú nevyhnutné pre správny vývoj a činnosť mozgu, posilňujú imunitu, podporujú centrálnu nervovú sústavu, znižujú riziko infarktu a mozgovej mŕtvice, taktiež znižujú alergické reakcie, výskyt zápalov v tele a hlavne hladinu cholesterolu. K tomu všetkému ešte potláčajú únavu a pozitívne pôsobia aj na naše kosti alebo sú vhodným spoločníkom v boji proti rôznym civilizačným ochoreniam. Efektívne pôsobia na pokožku a naše kĺby. A to rozhodne nie je všetko. Ich jedinou nevýhodou je, že si ich telo nedokáže vytvoriť samo a tak je nutné mu omega-3 dodávať.

Dôvod 2: Pomoc pri chudnutí

Omega-3 mastné kyseliny nám podľa posledných výskumov pomáhajú aj ľahšie chudnúť. Ktorá z nás by pomocníka na chudnutie, ktorý zároveň na naše telo pôsobí pozitívne aj v ďalších ohľadoch, neocenila? Omega-3 zlepšujú citlivosť tela na inzulín a znižujú hladinu telu škodlivých triglyceridov. Človek, ktorý je dobre senzitívny na inzulín, si efektívne poradí s cukrom v krvi. Ak je citlivosť narušená, hladina inzulínu sa zvyšuje, čo spôsobuje ďalšie ukladanie tuku a jeho tvorbu.

Dôvod 3: Zdravé bábätko
Omega-3 sú dôležité pri vývoji plodu počas celého obdobia ťarchavosti aj v období dojčenia. „Prestupujú cez placentu a do materského mlieka, čím ovplyvňujú správny vývoj mozgu, očí, vývoj vnútorných orgánov plodu, znižujú riziko nízkej pôrodnej hmotnosti, riziko vzniku atopického ekzému a autoimúnnych ochorení u detí. Významný je aj fakt, že omega-3 mastné kyseliny u dojčiacich mamičiek potláčajú prejavy laktačnej psychózy. Znižujú tiež riziko predčasného pôrodu a zabezpečujú tak optimálne donosenie plodu – životaschopnosť novorodencov sa zvyšuje“, hovorí výživová odborníčka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Dôvod 4: Bez stresu a s dobrou pamäťou
Omega-3 sú bezpochyby veľmi dôležité pre ľudský mozog a ich prítomnosť zaisťuje jeho správne fungovanie. Veľká časť mozgu je tvorená tukmi a veľká časť týchto tukov pozostáva práve z omega-3 mastných kyselín. Zjednodušene možno povedať, že všetko, čo zjeme, ovplyvňuje zloženie mastných kyselín, z ktorých sa náš mozog skladá, čo zároveň ovplyvňuje aj jeho funkciu. Tieto kyseliny pomáhajú udržiavať mentálne schopnosti a okrem toho zlepšujú pamäť. Mnoho štúdií naznačuje, že príjem omega-3 mastných kyselín tiež prispieva k dobrému psychickému zdraviu v priebehu celého života.

Dôvod 5: Silné srdce

Kardiológovia sa zhodujú, že pre zdravé srdce je najdôležitejšie dodržiavať celkovo zdravý životný štýl a predovšetkým nefajčiť, vyhýbať sa nadmernému stresu, pravidelne a primerane športovať, dbať na dostatočný príjem nenasýtených mastných kyselín (napr. z tučných rýb) a obmedziť soľ. Dodržiavať všetky odporúčania však nemusí byť vždy jednoduché.
Srdcu môžete uľaviť aj tým, že mu budete dodávať dostatok omega-3 mastných kyselín, ktoré ku svojej správnej činnosti nevyhnutne potrebuje. No bežnou stravou ich väčšina z nás prijíma nedostatok. Vhodným spôsobom ako doplniť nedostatočný príjem nenasýtených mastných kyselín je užívanie výživového doplnku. Vysoko kvalitné omega-3 obsahuje napríklad OmegaMarine Forte+ od spoločnosti NaturaMed Pharmaceuticals. Vyrába sa z čerstvého nórskeho lososa a užíva sa vo forme ľahko stráviteľných kapsúl.

Výživový doplnok kúpite na www.naturamed.sk.