Vzdorujte individuálnym príčinám vášho vysokého tlaku pomocou vlastného programu na mieru. Čitateľ sa najprv podľa podrobného testu zaradí do jedného z troch typov ľudí – stresového, brušného alebo chaotického. Na ich základe potom dostane návod na liečbu problémov s krvným tlakom ako na tácke.

V knihe Znižovanie krvného tlaku nájdete
Test, vďaka ktorému zistíte, k akému z troch typov hypertonikov patríte

• Vedecky podložený program overený v praxi so spôsobom života, pohybom, stravovaním, starostlivosťou o telo i dušu, zodpovedajúci vášmu typu.

• Správy o skúsenostiach pacientov, ktorí sa úspešne podrobili liečbe podľa koncepcie troch typov

• Zostavu konvenčných a antropozofických liečiv v súlade s konštitúciou jednotlivých typov

Ukážka:

Záleží na rytme
Čím lepšie je rozvinutá schopnosť prirodzeného kolísania TK, o to je stabilnejší krvný obeh. Tu sú vo výhode ženy – vzhľadom k mesačnému menštruačnému cyklu je ich krvný tlak prispôsobivejší. Až po prechode elasticita slabne, preto mnohým ženám v tomto období tlak stúpne. Dá sa tomu však dobre predísť rytmickým usporiadaním života. Dôkaz nám poskytuje štúdia venovaná talianskym mníškam. Lekári pozorovali 144 benediktínskych mníšok a kontrolnú skupinu 138 žien vybraných spomedzi obyvateľov s priemerným vekom 34 až 38 rokov v priebehu 20 rokov s ohľadom na vývoj ich TK. Najvýznamnejším zistením bolo, že zatiaľ čo u žien z kontrolnej skupiny tlak 130/80 mmHg na začiatku štúdie vystúpil na 165/100 mmHg (ako priemerná hodnota), u benediktínok zostal na hodnote 130/80 mmHg. Žiadna z nich nemala vysoký tlak. Ovplyvňujúce veličiny ako rodinné dispozície k vysokému tlaku, ochorenia srdcovocievneho aparátu, hmotnosť, spotreba soli, konzumácia kávy a čaju, prechod, ako aj stupeň vzdelania boli pritom porovnateľné. Znamená to, že medzi týmito dvoma skupinami neboli z tohto hľadiska žiadne rozdiely. Na rozdiel od mníšok sú normálne ženy vystavené rôznorodým stresorom – majú povolania a domácnosť, mnohé aj partnerov a deti. Existenčné obavy, starosti na pracovisku, stres v rodine, finančný nedostatok, hluk, znečistené životné prostredie a iné vplyvy okolia sú ich každodennými spoločníkmi. Aj keď sviatky v priebehu roka, ako Veľká Noc a Vianoce, rok pravidelne rozdeľujú, je ich denný režim predsa len podstatne menej štruktúrovaný ako u mníšok. I keď by nebolo realistické povedať: „Žite všetci ako v kláštore!“, tento prísne štruktúrovaný život by nás mohol inšpirovať.

Z nemeckého originálu Bluthochdruck senken preložila Henrieta Hatalová.
Vychádza 23. 4. 2015 vo vydavateľstve NOXI za maloobchodnú cenu 10,90€.