Spoločnosť Air Products predstavila nový produkt – Freshline® Superfresh, nový revolučný postup, ktorý pomôže spracovateľom potravín a maloobchodníkom predĺžiť životnosť a kvalitu potravinárskych výrobkov dostupných na chladiarenských pultoch.

Nová priekopnícka metóda vychádzajúca z poprednej priemyselnej plynárenskej spoločnosti v sebe spája to najlepšie, kryogénne zmrazovanie a technológiu balenia do ochrannej atmosféry (Modified Atmosphere Packaging, MAP). Táto metóda účinne zabezpečí spomalenie kazenia mrazených potravín, aj po ich rozmrazení.

Umožňuje ponúkať zamrznuté, neskôr rozmrazené potraviny v porovnateľnej kvalite, vzhľade a trvanlivosti ako sú produkty chladené štandardnou MAP technológiou, a zároveň si zachovávajú svoju chuť a štruktúru. Výskumné testy dokonca ukázali, že v niektorých prípadoch jedlo, ktoré prešlo procesom Freshline® Superfresh, má dlhšiu životnosť skladovania v porovnaní s potravinami, ktoré prešli tradičnou MAP technológiou.

Nová revolučná technológia umožňuje skladovať a distribuovať potravinárske výrobky mrazené. Ak je výrobok na mieste predaja správne rozmrazený, konečný spotrebiteľ si môže výrobok doma opäť zamraziť. To nám prináša nielen väčšiu mieru flexibility v priebehu celého logistického procesu, ale taktiež znižuje plytvanie potravinami v celom dodávateľskom reťazci. Z pohľadu konečného spotrebiteľa ide o znižovanie nákladov a udržateľnosť kvality produktov.
Potravinový odpad sa vyšplhal do alarmujúcich rozmerov, cca. 100 miliónov ton jedlých potravín sa v Európskej únii vyhodí každý rok. Metóda Freshline® Superfresh prispieva k riešeniu, ako znížiť straty potravín, a zároveň podporuje ciele trvalo udržateľného rozvoja.

Okrem toho Freshline® Superfresh ponúka strategickú podporu pre výrobcov čerstvých, ale aj mrazených výrobkov, ktorí môžu teraz využívať novú prelomovú metódu na zachovanie čerstvosti potravín a optimalizovať dostupnosť sezónnych produktov, a to nákupom surovín, pokiaľ sú ich najlepšie, najlacnejšie alebo ich majú prebytok zo strany budúceho dopytu.

Ann Callens, obchodná riaditeľka v segmente Potravinárstvo pre Európu, Blízky východ a Afriku (EMEA), povedala: „Náš nový proces ponúka flexibilitu a možnosť pre podniky pôsobiace priamo v odvetví výroby potravín a chladiarenských výrobkov. Týmto spôsobom sa nebudú znižovať len náklady spojené s potravinovým odpadom v priebehu celej výroby, ale ponúkajú sa nové možnosti spracovania potravín, ktoré teraz vstupujú na nový trh s veľmi malou zmenou svojich už existujúcich prevádzok.
„Priemysel sa už stretol s pojmami kryogénne zmrazovanie a balenie do ochrannej atmosféry (MAP). Ale čo je úžasné na úplne novom procese Freshline® Superfresh, je to, že v sebe spája tieto dve technológie a produkuje vynikajúce výsledky v porovnaní s tradičnými chladiarenskými technológiami. Využívaním tejto inovácie od firmy Air Products môžu všetci výrobcovia, predajcovia a spotrebitelia uchovávať svoje potraviny čerstvé po dlhšiu dobu. My ako priemyselné odvetvie môžeme nakoniec lepšie uspokojiť dopyt našich zákazníkov po čerstvých a zdravých potravinách.“