Otázky týkajúce sa výberu domácich spotrebičov sú aktuálne pri každej kúpe nových pomocníkov do domácnosti, akými sú napríklad aj mixéry. Vzhľadom na to, že v ponuke ich je nespočetné množstvo, môže sa zdať ich výber pomerne zložitou záležitosťou. S niekoľkými užitočnými radami však bude tento proces celkom jednoduchý.

Pred nákupom akéhokoľvek spotrebiča je potrebné zodpovedať si niekoľko základných otázok. Pri hľadaní vhodného mixéra je dôležité vedieť, aká výkonnosť sa od neho očakáva a v akej frekvencii sa má používať. Najpodstatnejšie však je ujasniť si na čo má slúžiť, teda aké pokrmy sa pomocou neho budú pripravovať. „Vyberať možno z viacerých typov mixérov. Či už ide o ručné šľahače, tyčové či stolové mixéry, každý z typov má svoje výhody aj nevýhody a veľké rozdiely sa ukazujú aj v cene,“ povedal Martin Gergely, vedúci obchodného oddelenia spoločnosti OKAY Slovakia.

Vybrať si tyčový, stolný či ručný mixér?

Tyčové mixéry majú veľkú výhodu hlavne vďaka jednoduchej manipulácii, nie je však vhodné s nimi dlho pracovať, pretože mixovanie je z dôvodu disponovania slabším motorom potrebné prerušovať. Avšak tým, že tyčové mixéry bývajú doplnené rôznymi nástavcami, stávajú sa z nich plnohodnotné a multifunkčné prístroje.

Pri príprave časovo náročnejších jedál zasa možno využiť stolné mixéry. Keďže tento typ býva dodávaný so samostatnou nádobou, pri práci ju stačí uzavrieť, zapnúť prístroj a nechať ho samostatne pracovať. Medzitým vzniká čas na ďalšie kuchynské aktivity, vďaka čomu je práca s prípravou pokrmov efektívna a rýchla.

Ručné šľahače sú najvhodnejšie na šľahanie snehu z bielkov, šľahačky, cesta, no bývajú vybavené aj nástavcami na mixovanie polievok či kokteilov. S niektorými modelmi dokonca nie je problém potraviny nasekať či nakrájať.

Mixéry bývajú väčšinou vyrobené z plastu alebo kovu. Lacnejšie modely z plastu nie je vhodné používať pri príprave horúcich pokrmov. „V prípade, že mixér potrebujete na občasné zhotovenie jednoduchých jedál, postačí vám aj lacnejšia verzia. No ak vám záleží na dlhej životnosti vybraného prístroja, je potrebné doň investovať a vybrať si vysoko výkonný typ vyrobený z odolných materiálov,“ dodal Martin Gergely.

Pokiaľ nie je výkon tyčového, stolného či ručného mixéra dostatočný, alebo sa od takéhoto pomocníka očakáva častá a náročná práca, ostáva poobzerať sa po kuchynských robotoch.