Minestrone – polievka všetkých chutí

Suroviny na 4 – 6 porcií
• 125 g bielej fazule
• 1 – 2 plátky masla
• 200 g cukety
• 3 mrkvy
• 2 zemiaky
• 1 výhon stonkového zeleru
• 200 g údeného mäsa
• 2 cibule
• 2 – 3 póry
• 3 väčšie mäsité paradajky
• 2 l kuracieho vývaru
• 1 – 2 PL oleja
• 1 – 2 bobkové listy
• soľ, mleté čierne korenie

Priveďte liter vývaru do varu a vhoďte doň suchú prebratú fazuľu. Povarte asi dve minúty, odstavte a nechajte pomaly chladnúť.
Tento krok ušetrí predmáčanie deň vopred. Asi po hodine fazuľu opäť priveďte do varu, podľa potreby dolejte vývar a uvarte do mäkka. Medzitým si očistite a rozkrájajte všetku zeleninu a údené mäso. Na panvici rozohrejte maslo a postupne oprážajte mrkvu, zemiaky, cuketu a stonkový zeler.
Zeleninu vyberte bokom, do panvice pridajte olej, opražte na ňom údené mäso. Keď je voňavé a zlatisté, pridajte ho k zelenine a nakoniec na výpeku opražte cibuľu a pór. Všetku zeleninu a mäso pridajte k mäkkej fazuli spolu s nasekanými paradajkami, bobkovým listom, zalejte zvyšným vývarom a dochuťte soľou a korením. Dovarte do mäkka.