Obdobie zberu jabĺk či prechádzok v lese s košíkom plným húb aktuálne vrcholí. Ovocie a sezónna zelenina síce obsahujú najviac vitamínov a ďalších biologicky aktívnych látok v čerstvom a práve dozretom plode, ale ani niektoré formy spracovania vás nepripravia o cenné zložky. Ako spracovať sezónne suroviny radí odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Čerstvé plody majú najväčší benefit pre náš organizmus, pretože sa pýšia najvyšším obsahom ochranných nutrientov vrátane pektínov a hrubej vlákniny. Každý ďalší úkon – skladovanie, spracovanie, konzervovanie v istej miere znižuje obsah živín. „Najlabilnejším je vitamín C, ktorého obsah klesá v kontakte so vzduchom o 30 %, tepelnou úpravou o 20-45 %, nešetrným zmrazovaním a rozmrazovaním o 60 %. Pri sušení obsah klesá o 40 %. Na strane druhej moderné technológie, ako blanšírovanie a skoré spracovanie po zbere, sušenie mrazením znižujú straty vitamínu C do desať percent,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

ODŠŤAVOVANIE
Jednou z ciest na spracovanie ovocia a zeleniny je odšťavovanie, ktoré je v prípade šetrného rozmixovania v skle vhodné na zachovanie všetkých nutrientov. Dopyt po odšťavovačoch v predajniach elektroniky narastá. „Odsťavovače sú vyrobené z ušľachtilých kovov a kvalitných plastov, ktoré neobsahujú žiadne ťažké kovy, takže v nich nedochádza k rozkladu vitamínov. Novinkou sú nízkootáčkové odšťavovače, ktoré najprv suroviny nahrubo spracujú a nedochádza k zbytočnému prehrievaniu plodu. Spomaľuje sa tak proces oxidácie a zvyšuje sa podiel účinných látok v hotovej šťave,“ hovorí Martin Gergély, vedúci obchodného oddelenia spoločnosti OKAY Slovakia. V predajniach elektroniky je záujem o novú generáciu odšťavovačov Guzzanzi GZ 030, ktorý umožňuje v porovnaní s bežným modelom na odšťavovanie získať až o polovicu viac štavy pri polovičnom čase lisovania.

SMOOTHIES

Aktuálne sú populárne aj tzv. smoothies, ktoré spájajú ovocie a zeleninu a miešajú sa s mliekom či ovocnými šťavami. „Riedenie mliekom môže u niektorých ľudí spôsobovať nadúvanie, preto by som volila skôr riedenie vodou. Je to vhodné aj z titulu obsahu organických kyselín, ktoré by v prípade častého konzumu štiav mohli poškodiť zubnú sklovinu,“ odôvodňuje A. Béderová, ktorá odporúča aj pitie zeleninových štiav. Dopyt po mixéroch na ovocné a zeleninové šťavy zaznamenávajú aj predajne OKAY Elektrospotrebiče. Jedným z obľúbených je fitness mixér Electrolux PerfektMix ESB2500, ktorého plniaca nádoba je zároveň aj praktickou prenosnou fľašou. Nie je potrebné pripravenú šťavu prelievať, stačí ju jednoducho vziať z mixéra a ponáhľať sa do práce či za zábavou.

SUŠENIE
Sušenie sezónnych plodov a ich uskladnenie na zimný čas je starým zvykom ešte z čias prarodičov. Spracovanie prostredníctvom sušičiek, vďaka ktorým budete mať chemicky neošetrené plody z vlastnej záhrady k dispozícii počas celej zimy, je stále obľúbené. Konzumáciu sušeného ovocia v zime odporúča aj výživová poradkyňa. Na sušenie ovocia sú najvhodnejšie sušičky, ktoré sú praktickým pomocníkom aj pri sušení húb, byliniek a trebárs aj mäsa či rýb. V sieťach predajní OKAY Elektrospotrebiče, kde aktuálne narastá dopyt po takýchto produktoch, dominuje sušička Gorenje FDK 24 DW, ktorá sa vyznačuje vysoko kvalitným prevedením a tichým chodom, model značky Concept SO-1025 ponúka až 12 poschodí na sušenie viacerých plodov naraz.