200 rýchlych a jednoduchých receptov, ako sa zbaviť pšenice, zhodiť kilá a nájsť cestu k zdraviu. Kniha v úvode radí, ako si nanovo vybaviť svoju kuchyňu a ponúka dve stovky receptov vhodných na všetky príležitosti, od raňajok či hlavných jedál až po dezerty a jedlá na zvláštne príležitosti. (vychádza 16. októbra)

Úspešná kniha Život bez pšenice nebola len hitom jednej sezóny, ale udalosťou, ktorá postupne mení celý potravinový trh a ľudské návyky. Jej logickým pokračovaním je kniha s 30-minútovými (a kratšími receptami), ktoré vychádzajú v ústrety každému, čo je ochotný pre svoje zdravie obetovať aspoň pár minút denne. Život bez pšenice má preukázateľne blahodarný vplyv nielen na ľudí s cukrovkou či neznášanlivosťou lepku, ale aj na zvyšok populácie, ktorej pšenica spôsobuje celý rad problémov.

WILLIAM DAVIS, MD, je preventívny kardiológ, ktorý propagáciou života bez pšenice prispel k zníženiu srdcových chorôb a obezity. Je zakladateľom internetového programu Track Your Plague zameraného na prevenciu srdcových chorôb, často prispieva do odborných aj populárnych publikácií. So svojou manželkou a troma deťmi žije vo Fox Pointe vo Wisconsine v súlade s tým, čo hlása – hľadať v ich domácnosti celozrnné žemle či chrumkavé croissanty by bolo márne.

Kníhkupectvá:Panta Rhei, Martinus, Gorila, Artforum, ABC knihy

Autor: William Davis

Titul: Život bez pšenice – recepty do 30 minút

Vydavateľ: Premedia

Rozmer: 15 x 21 cm

Počet strán: 304

Väzba: Pevná s farebnou prílohou

ISBN 978-80-8159-138-9

Odporúčaná cena: 14.95 eur

Vychádza: 16. októbra 2014

RAŇAJKOVÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ
ČAS PRÍPRAVY 10 MINÚT | CELKOVÝ ČAS 30 MINÚT+ ČAS NA VYCHLADNUTIE
Osem porcií
Áno, tvarohový koláč na raňajky! Ak si ho pripravíte vopred, tento jednoduchý a ľahký koláč sa stane špeciálnou pochúťkou, ktorou sa môžete ráno naštartovať. Keďže sa robí s ricottou namiesto smotanového syra, má ľahšiu textúru ako štandardný tvarožník a nemusíte ho jesť iba na raňajky. Tento recept môže pokojne slúžiť aj ako ľahký zákusok.
Ak chcete, môžete ho poliať jahodovou polevou (strana 217) alebo
chia-slivkovým džemom (strana 51).

• 1 hrnček syra ricotta izbovej teploty
• ½ hrnčeka kokosovej múky
• Sladidlo, ekvivalent k ¾ hrnčeku cukru
• 4 čajové lyžičky citrónovej šťavy
• 4 vajcia, oddelené
• 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Predhrejte rúru na 190°C. Vymastite formu na pečenie veľkosti asi 23 x 23 cm. V stredne veľkej miske zmiešajte syr, múku, sladidlo, citrónovú šťavu, vaječné žĺtky a vanilku. V inej stredne veľkej miske elektrickým mixérom vysokou rýchlosťou vyšľahajte vaječné bielky na tuhú penu. Mixérom premiešajte syrovú zmes až kým nebude hladká. Lyžicou jemne vyklopte vaječné bielky
do syrovej zmesi, až kým nedostanete jednoliatu hmotu.
Vylejte do formy na pečenie. Pečte 20 minút alebo kým okraje nezačnú hnednúť a drevené špáradlo zastrčené do stredu neostane čisté. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.
NA JEDNU PORCIU: 122 kalórií, 8 g bielkovín, 5 g sacharidov, 7 g tuku celkovo,
4,5 g nasýtených tukov, 3 g vlákniny, 77 mg sodíka

HRÍBY PORTOBELLO PLNENÉ KRABÍM MÄSOM
ČAS PRÍPRAVY 15 MINÚT | CELKOVÝ ČAS 30 MINÚT
Šesť porcií
Krabie mäso s hríbmi Portobello (odroda šampiňónov, pozn. red.) vytvárajú spolu chutné, zdravé a prekvapivo sýte predjedlo. Obvyklú strúhanku nahrádzam strúhaným parmezánom, vďaka čomu sú chrumkavé a získajú peknú hnedú farbu.

• 1 balenie (300 g) mrazeného nasekaného špenátu (rozmraziť a vyžmýkať)
• 1 plechovka (170 g) odkvapkaného krabieho mäsa
• 220 g jemného smotanového syra
• 1 nasekaná šalotka
• ½ čajovej lyžičky sušeného kôpru
• ½ čajovej lyžičky morskej soli
• 2 polievkové lyžice strúhaného parmezánu, rozdeleného na časti
• 12 hríbov Portobello, približne s priemerom okolo 8 – 10 cm

Predhrejte rúru na 200°C.
V stredne veľkej miske zmiešajte špenát, krabie mäso, smotanový syr, šalotku, kôpor a jednu polievkovú lyžicu syra. Odstráňte z húb nožičky. Naberte krabiu zmes do klobúčikov a poukladajte ich na plech na pečenie. Posypte zvyšnou polievkovou lyžicou syra. Pečte pätnásť minút alebo kým vrchy nebudú zlatožlté a hríby nezačnú púšťať šťavu.
NA JEDNU PORCIU: 227 kalórií, 12 g bielkovín, 12 g sacharidov, 14 g tuku
celkovo, 8 g nasýtených tukov, 3 g vlákniny, 446 mg sodíka

PLACKY QUESADILLAS S HOVÄDZÍM A GRILOVACOU OMÁČKOU
ČAS PRÍPRAVY 10 MINÚT | CELKOVÝ ČAS 30 MINÚT
Štyri porcie
Pomocou grilovacej omáčky (strana 35) premeníte toto jedlo, ktoré je obvykle plné cukru a kukuričného sirupu, na niečo zdravé a rovnako chutné ako pôvodná verzia. Môžete ho podávať samostatne alebo s kyslou smotanou a guacamole.

• 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
• 120 g prerastený alebo chudý stejk z vysokej roštenky
• ½ čajovej lyžičky morskej soli, rozdelenej na časti
• ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
• 1 žltá rozštvrtená cibuľa nakrájaná na tenko
• 2 strúčiky nasekaného cesnaku
• 1 zelená paprika zbavená jadier a nakrájaná na tenko
• ⅓ hrnčeka grilovacej omáčky (strana 35)
• 8 tortíl (strana 29)
• 1 hrnček nastrúhaného čedaru

Na veľkej panvici zohrejte polievkovú lyžicu oleja. Ochuťte stejk ¼ čajovej lyžičky soli a ¼ čajovej lyžičky čierneho korenia. Prudko opekajte päť minút, alebo kým nezhnedne z oboch strán. Stejk vyberte z panvice a nechajte na päť minút bokom. Nakrájajte ho natenko. Medzitým zohrejte na panvici zvyšný olej. Opekajte cibuľu, cesnak, papriku a zvyšnú soľ a ¼ lyžičky korenia asi päť minút. Odstavte z ohňa, pridajte mäso a primiešajte grilovaciu omáčku. Utrite panvicu do sucha a zohrejte na strednom ohni. Do stredu panvice dajte jednu tortilu. Posypte ju polievkovou lyžicou syra a obložte štvrtinou stejkovej zmesi. Posypte ďalšou lyžicou syra a zakryte druhou tortilou. Opekajte z oboch strán asi dve minúty alebo kým tortily nebudú zlatohnedé a syr roztopený. Zoberte z panvice a zakryte, aby ostali teplé.
NA JEDNU PORCIU: 579 kalórií, 32 g bielkovín, 25 g sacharidov, 43 g tuku celkovo, 10 g nasýtených tukov, 14 g vlákniny, 845 mg sodíka

LOSOSOVÉ KROKETKY
ČAS PRÍPRAVY 10 MINÚT | CELKOVÝ ČAS 20 MINÚT
Štyri porcie
Pestrá chuť provensálskych byliniek oživí lososa z plechovky v tejto prepracovanej verzii rybacích kroketiek.

• ¼ hrnčeka majonézy (strana 40 alebo z obchodu)
• 1 jemne nakrájaný stonkový zeler
• 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
• 1 čajová lyžička provensálskych byliniek (strana 59)
• ¾ čajovej lyžičky horčicového prášku
• 2 plechovky (po 170 g) vykosteného odkvapkaného ružového lososa
bez kože a rozdrveného na kúsky
• 1 zľahka vyšľahané vajce
• ½ hrnčeka pomletých zlatých ľanových semiačok
• 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
• 8 čajových lyžičiek cesnakovej majonézovej nátierky (strana 41)

V stredne veľkej miske zmiešajte majonézu, zeler, citrónovú šťavu, provensálske bylinky, horčicu, lososa, vajce a ľanové semiačka. Dobre premiešajte. Vytvarujte do ôsmich kroketiek s priemerom asi päť cm. Na veľkej panvici na strednom ohni zohrejte olej. Opekajte kroketky asi šesť minút alebo do zlatohneda (počas opekania raz obráťte). Podávajte s majonézovou nátierkou.
NA JEDNU PORCIU: 404 kalórií, 20 g bielkovín, 5 g sacharidov, 35 g tuku celkovo, 4 g nasýtených tukov, 4 g vlákniny, 437 mg sodíka