Liptov má vo svojej ponuke okrem základného syra Eidam aj syry s vyššou pridanou hodnotou:
• Parenica, Pološtiepok, Oštiepok sú tradičné parené slovenské syry. Výnimočnosťou je ich prírodné údenie na bukovom dreve, čo im dodáva príjemnú prirodzenú chuť.
• Kriváň po šesťtýždňovom zrení zodpovedá súčasnému trendu zrelých syrov s elastickou rozplývavou konzistenciou a jemnou maslovou chuťou.
• Gerlach sa po dvojmesačnom zrení stáva tvrdším syrom horského typu s nezameniteľnou intenzívnou chuťou s jemným tónom orechov a ovocia.
RECEPTY NIELEN PRE CELIATIKOV
Ponúkame výber receptov pre studenú i teplú kuchyňu, ktoré sú vhodné pre celiatikov, pretože neobsahujú lepok:
Bryndzové vyprážané guľky
Počet porcií: 15 – 20 guliek, Čas na prípravu: 1 hod.
250 g uvarených zemiakov
160 g Liptov Bryndze (spĺňa kritériá označenia „Slovenská bryndza“, ktorá je zapísaná v registri tradičných chránených produktov)
40 g strúhaného syra Liptov Vrchár (svojou chuťou a konzistenciou veľmi podobný parmezánu, zreje až 6 mesiacov)
2-3 PL bezlepkovej múky
1 vajíčko
soľ a korenie
Uvarené zemiaky postrúhame na jemno do väčšej misy, pridáme Liptov Bryndzu, bezlepkovú múku, vajíčko, nastrúhaný Vrchár, soľ a korenie a vypracujeme cesto. Z cesta vypracujeme valec a z valca odrežeme kúsky, z ktorých formujeme guľky. Tieto potom vyprážame v rastlinnom oleji do zlatista. Podávame napríklad s cherry paradajkami alebo hroznom.
Pečená cvikla s bryndzou
Počet porcií: 4, Čas prípravy: 20 min., Náročnosť: jednoduché
125 g Liptov Bryndze (spĺňa kritériá označenia „Slovenská bryndza“, ktorá je zapísaná v registri tradičných chránených produktov)
70 g Liptov Masla (vyrobené z mlieka z horských a podhorských oblastí Slovenska)
4 cvikly
aceto balsamico
olivový olej extra virgin
soľ a čierne korenie
½ PL posekaného tymiánu
½ PL posekanej petržlenovej vňate
Liptov Bryndzu zmiešame s bylinkami a Liptov Maslom. Dáme na 15 minút do chladničky. V miske vyšľaháme marinádu z oleja, octu, soli a korenia. Cviklu ošúpeme a nakrájame na 7mm hrubé kolieska. Tie následne ponoríme do marinády a poukladáme na plech. Dáme zapiecť do rúry na 15 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a ukladáme na seba na striedačku s vrstvou Liptov Bryndze. Podávame s bezlepkovým pečivom a listovým šalátom.
Šošovicový šalát
Počet porcií: 1-2, Čas prípravy: 15 min., Náročnosť: jednoduché
60 g na rezančeky posekaného syra Liptov Kriváň (veľmi jemná maslová chuť a rozplývavá konzistencia)
200 g šošovice
½ červenej papriky posekanej na malé kocky
1 malá nasekaná šalotka
1 strúčik cesnaku
šťava z jedného citróna
4 PL olivového oleja
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
1 PL nasekanej žeruchy
soľ
čierne korenie
¼ nasekaného feniklu
1 veľká paradajka pokrájaná na kocky
Šošovicu ponoríme na dve hodiny do vody. Následne ju uvaríme al dente, pridáme na lyžici oleja osmaženú cibuľku s cesnakom, olivový olej, citrónovú šťavu, fenikel, rajčinu, papriku a ostatné suroviny. Dochutíme soľou a korením.
Zelené fazuľky zapečené s neúdeným pološtiepkom
Počet porcií: 2, Čas prípravy: 25 min., Náročnosť: jednoduché
200 g zelených fazuliek
300 g zemiakov
60 g strúhaného neúdeného Liptov Pološtiepka (svojou rozplývavou konzistenciou je veľmi vhodný na zapekanie)
niekoľko cherry paradajok
soľ
rasca
Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Následne ich zlejeme a v tej istej vode uvaríme fazuľky. Na 90% ich scedíme a hneď ich presypeme do studenej vody, aby nestratili farbu. Zemiaky prekladané paradajkami a fazuľku vložíme do pekáčika alebo inej nádoby na zapekanie a posypeme strúhaným Liptov Pološtiepkom. Zapekáme v rúre pod grilom, kým syr nezmení bielu farbu na zlatú. Táto lahodná pochúťka je ihneď pripravená na zjedenie.
Syrové závitky plnené wasabi bryndzou
Počet porcií: 10-12 kusov, Čas prípravy: 15 min., Náročnosť: jednoduché
125 g Liptov Bryndze (spĺňa kritériá označenia „Slovenská bryndza“, ktorá je zapísaná v registri tradičných chránených produktov)
45 g Liptov Masla (vyrobené z mlieka z horských a podhorských oblastí Slovenska)
12 plátkov syra Liptov Gerlach (vyznačuje sa svojou vyzretou sladkastou ovocno-orechovou syrovou arómou získanou vďaka ôsmim týždňom zrenia, tvrdšou konzistenciou a zlatistou farbou)
20 g wasabi pasty (podľa chuti)
Liptov Bryndzu a Liptov Maslo izbovej teploty vymiešame spolu s wasabi. Natierame na plátky syra Liptov Gerlach, stočíme, prepichneme dreveným napichovadlom, uložíme na misu a dáme stuhnúť do chladničky. Môžeme prekladať so šunkou natretou paprikovou bryndzou.
Teľacia paštéta zapečená s parenicou
Počet porcií: 12-16, Čas prípravy: 75 min., Náročnosť: pre skúsených
2 Liptov Parenice údené (lahodná chuť nakoľko sa údia prírodným spôsobom na bukovom dreve a nie údiacimi lakmi)
500 g mletého teľacieho mäsa
30 plátkov sušeného pršútu (prosciutto crudo)
800 g kuracích pečienok
5 bobkových listov
2 veľké vajcia
soľ a korenie
2 PL posekaného oregana
1 PL posekaného tymianu
2 PL posekanej petržlenovej vňate
1 PL paradajkového pretlaku
1 ČL ostrej paprikovej (chilli) pasty, alebo 1 posekaná feferónka
3 pokrájané cibule
4 pokrájané strúčiky cesnaku
2 PL oleja
Cibuľu s cesnakom opečieme na oleji do sklovita, osolíme, pridáme mäso s pečienkami a pomaly opekáme na cibuli. Pridáme koreniny, vajcia, pretlak a chilli pastu (feferónku). Opekáme na 90 percent. Zmes necháme vychladnúť, vyberieme bobkové listy a rozmixujeme ju ponorným mixérom. Premiešame s pršútom pokrájaným na malé rezančeky a preložíme ju do nerezovej nádoby na paštétu. Nádobu vložíme do pekáča s vodou (voda siaha asi po 2/3 nádoby paštéty) a pečieme prikryté alobalom v rúre cca 45 minút. Necháme vychladnúť. Vyberieme z nádoby, ovijeme parenicou dookola a vložíme zapiecť na 12 minút do rúry opäť prikryté. Do stredu paštéty môžeme dať povarenú mrkvu.