Ľudia na bezlepkovej diéte patria k tým, u ktorých je produkcia enzýmu laktáza na veľmi nízkej a dokonca často na nulovej úrovni. Výsledkom je, že mávajú tráviace problémy nielen po konzumácii mliečnych výrobkov, ale aj po čo i len nepatrnom množstve tzv. skrytej laktózy. A to je často takmer neriešiteľný problém. Laktóza je totiž priemyselne pridávaná do rôznych výrobkov napr. cukroviniek, čokolád, mäsových výrobkov, dressingov a iných potravín. Pre celiatika je dobré vedieť, že laktózu obsahuje asi každý piaty liek. Našťastie, pri liekoch je väčšinou možné vyžiadať si od lekára alternatívny liek, ktorý laktózu neobsahuje. V prípade balených potravín je u nás povinnosť uvádzať na etikete výrobku jeho zloženie. Vedzte, že poradie zložiek je od zložky s najväčším zastúpením po najnižšie. Ak sa nedá (alebo občas nechcete?) vyhnúť konzumácii laktózy, riešením je súčasná konzumácia enzýmu LAKTAZAN v tabletovej forme.

LAKTAZAN kvapky do mlieka (alebo smotany) stoja menej ako 10 € a vystačia na 30 litrov mlieka. Kým bezlaktózové mlieka sú na Slovensku vždy trvanlivé (z logistických dôvodov) a v obchodoch je väčšinou dostupný len ich jeden druh, kvapky je možné použiť univerzálne. Môžete si na bezlaktózové upraviť presne to mlieko, ktoré si sami vyberiete a na ktoré máte práve chuť. Nizkotučné či plnotučné, čerstvé alebo trvanlivé, kravské alebo kozie, kúpené či domáce… Do otvorenia môžu byť skladované pri izbovej teplote, a kedze majú objem len 7 ml, môžu s Vami poľahky cestovať napríklad na Vašu dovolenku. Prípravok sa aplikuje jednoducho, do jedného litra mlieka stačí nakvapkať 5-10 kvapiek a nechať mlieko v chladničke odstáť 24 hodín.

LAKTAZAN tablety s príchuťou mäty – majú príjemnú chuť a sú vhodné pre dospelých a deti už od troch rokov. Sú vhodné ako prvá pomoc pre prípad, že sa neviete vyhnúť konzumácii napr. skrytej laktózy v potravinách prípadne liekoch. Dávkovanie je 1-3 tablety vždy na začiatku konzumácie jedla, alebo lieku obsahujúceho laktózu. Nastavte si svoju vlastnú dávku podľa množstva konzumovaného mliečneho cukru a podľa stupňa Vašej intolerancie laktózy.

Tip – Laktózu hľadajte pod pojmami:
mlieko, smotana, srvátka a to vo všetkých formách, mliečny cukor a tiež maslo.
Pokiaľ ste však alergickí (aj) na mliečnu bielkovinu, hľadajte ju pod pojmami:
mliečna bielkovina, kyselina mliečna, baktérie kyseliny mliečnej.

Je laktáza bezpečná?
Enzým laktáza vo výživovom doplnku LAKTAZAN je prírodného pôvodu a je absolútne bezpečný pre zdravie človeka. Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky ani interakcie s inými výživovými doplnkami, potravinami a liekmi. Neobsahuje glutén a je preto bezpečný aj pre celiatikov. LAKTAZAN nie je liek a v žiadnom prípade nemá za cieľ liečiť intoleranciu na laktózu, pretože intolerancia laktózy nie je choroba. Neznášanlivosť mliečneho cukru je daná len nedostatočnou produkciou enzýmu laktáza v tenkom čreve človeka.
Produkty LAKTAZAN sú schválené Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej Republiky.

Bližšie informácie:
– obchody so zdravou výživou
– lekárne
www.laktazan.com
– infolinka: 0850 / 003 111