Viete, že Slovensko je krajinou s najväčším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka v Európskej únii? Je to, žiaľ, realita, ktorú nemôžeme prehliadať. Pýtate sa, ako je to možné? Čo robíme inak ako krajiny, ktoré sú na tom vo výskyte a úmrtnosti na toto vážne onkologické ochorenie lepšie ako my? A vôbec, čo môžeme urobiť preto, aby sme tento stav zvrátili? Odpoveď je jednoduchá. Aj v tomto prípade platí, že najúčinnejšou zbraňou je prevencia. Je teda aj v našich silách, aby sme „prepísali“ nelichotivé štatistiky, ktoré potvrdzujú, že prevencia v tomto smere je u nás ešte stále tak trochu „Popoluškou“. Napokon, posúďte sami.

Tu sú fakty:
Slovensko patrí celosvetovo medzi krajiny s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Na Slovensku sa ročne diagnostikuje takmer 3 600 nových prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Ročne u nás zomiera na toto ochorenie až 1 700 pacientov.

80 % pacientov prichádza k lekárovi až v poslednom štádiu ochorenia.

Ak sa toto ochorenie zachytí včas, pacient má 95 percentnú šancu na vyliečenie.

Čo teda môžeme urobiť my sami, ak sa chceme chrániť pred rakovinou hrubého čreva a konečníka? Základom je zdravý životný štýl a pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok. To znamená, že by sme mali dbať na pravidelný pohyb, jesť potraviny s vysokým obsahom vlákniny, vyhýbať sa nadváhe, fajčeniu, nadmernej konzumácii alkoholu a pamätať na to, že rizikovými faktormi v strave sú aj červené mäso a jedlá s vysokým obsahom živočíšnych tukov.

Veľký podiel na tom, že väčšina pacientov navštívi lekára neskoro, má fakt, že rakovina hrubého čreva a konečníka spočiatku nebolí a pacient nepociťuje žiadne problémy. O to pozornejšie by sme si mali všímať niektoré prejavy, ktoré by nám mohli signalizovať, že niečo nie je v poriadku.

Príznaky kolorektálneho karcinómu vo všeobecnosti sú:
zmena „správania sa“ čriev

hnačka, zápcha, alebo pocit neúplného vyprázdňovania čriev

svetločervená alebo tmavočervená až čierna krv v stolici

užšia „ceruzkovitá“ stolica, spôsobuje ju zúženie čreva nádorom smerom ku konečníku

bolestivosť brucha, meteorizmus (nafúknutie), pocit plnosti a kŕče

úbytok hmotnosti bez zjavnej príčiny

veľmi častá únava

pocit na vracanie alebo priamo vracanie

nevysvetliteľná málokrvnosť – strata červených krviniek

Ak teda spozorujete niektoré z týchto príznakov, určite ich konzultujte so svojím ošetrujúcim lekárom. Zvlášť opatrní by mali byť ľudia, u ktorých sa už v rodine rakovina hrubého čreva a konečníka vyskytla v priamom príbuzenskom vzťahu, teda deti, súrodenci alebo rodičia pacienta postihnutého týmto ochorením. Približne 20 percent prípadov tvoria totiž práve nádory s vrodeným rizikom.

Rizikové skupiny
Ľudia vo veku nad 50 rokov.

Ľudia s rodinnou predispozíciou na rakovinu hrubého čreva a konečníka, existuje aj familiárny typ ochorenia.

Ľudia so zápalovým ochorením hrubého čreva (napr. Crohnova choroba).

Ženy, u ktorých bola zistená rakovina prsníka, vaječníkov a maternice.

Pacienti s cukrovkou majú o 30 % až 40 % väčšie riziko ochorenia na rakovinu hrubého čreva ako zdraví ľudia.

Fajčiari.

Ľudia, ktorí prijímajú veľa živočíšnych tukov a málo vlákniny.

Nadmerní konzumenti alkoholu.

Ak teda máte nad 50 rokov, určite by ste nemali zanedbávať preventívne prehliadky. Prvé prejavy rakoviny hrubého čreva a konečníka môže totiž odhaliť jednoduchý test na skryté (okultné) krvácanie v stolici, ktorý je súčasťou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára raz za 2 roky. Zo zákona naň majú nárok pacienti od 50 rokov, no poistenci VšZP môžu toto vyšetrenie absolvovať v rámci nadštandardnej zdravotnej starostlivosti už od 40 roku života. Testu sa netreba báť, je rýchly, bezbolestný a zaplatí ho zdravotná poisťovňa.

Ako treba postupovať?

Navštívte svojho všeobecného lekára a požiadajte ho o test.

Lekár vám test aj s poučením poskytne bezplatne.

Test trvá pár minút a urobíte si ho v súkromí svojho domova.

Do špeciálnej nádobky odoberiete pomocou priloženej tyčinky malú vzorku stolice, ktorú odnesiete svojmu všeobecnému lekárovi.

Lekár vám výsledok testu oznámi okamžite.

Ak sa testom potvrdí výskyt krvi v stolici, lekár vás pošle na ďalšie odborné vyšetrenie.

Ak sa aj testom potvrdí výskyt krvi v stolici, ešte netreba robiť paniku. Prítomnosť krvi v stolici môže byť prejavom iného ochorenia, napríklad hemoroidov. Ak však aj následné vyšetrenia potvrdia rakovinu hrubého čreva, je lepšie, ak sa ochorenie zachytí v počiatočnom štádiu, pretože včasná diagnostika môže pacientovi zachrániť život. Preto neodkladajte návštevu u svojho všeobecného lekára a dajte si v rámci preventívnej prehliadky spraviť test na okultné krvácanie. Buďte zodpovední k svojmu zdraviu a nájdite si čas na seba. Len tak môžete prežiť zdravý, dlhý a plnohodnotný život v kruhu svojej rodiny.