250 g bezlepkového lístkového cesta (hotový výrobok, môže byť aj mrazené), 70 g dusenej šunky, 2 lyžice bylinkového čerstvého syra, 1 lyžicu bieleho jogurtu, 1/2 lyžičky stredne ostrej bezlepkovej horčice, korenie a mlieko na potretie

DOBA ROZMRAZENIA: asi 3 hodinyt, DOBA PRÍPRAVY: asi 10 minút a DOBA PEČENIA : asi 25 minút.

1. Ak je potrebné, necháme cesto povoliť. Rúru vyhrejeme na 200 ° C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme a nakoniec nakrájame na 6 štvorcov.

2. Nakrájame šunku a zmiešame ju s čerstvým syrom, jogurtom, horčicou a štipkou korenia. Na polovicu štvorcov dáme vždy 2 lyžice náplne a okraje cesta potrieme mliekom. Každý štvorec s náplňou prekryjeme ďalším štvorcom. Vidličkou stlačíme ozdobne okraje. Celé koláčiky potrieme mliekom, rozložíme ich na plech a vložíme do stredu horúcej rúry na 20 – 25 minút piecť.

VARIANTA SO ŠPENÁTOM

Na špenátovú náplň so syrom necháme rozmraziť 100 g mrazeného listového špenátu. Potom ho vytlačte a ochuťte soľou, korením, pridajte 1/4 lyžičky sušeného cesnaku a štipku čerstvo strúhaného muškátového orieška. Nastrúhajte 70 g goudy a vmiešajte do špenátu. Koláčiky pripravte a upečte rovnako, ako je uvedené v recepte.

TIP AKO SI PRIPRAVIŤ BEZLEPKOVÉ LÍSTKOVÉ CESTO
Na 600 g lístkového cesta zmiešajte 80 g zemiakového škrobu, po 120 g bezlepkovej ryžovej a pšenovej múky,
2 lyžičky bezlepkového kypriaceho prášku, 1 1/2 lyžičky jódovanej soli, 40 g repkového oleja a 160 g vlažného mlieka (prípadne mlieka bez laktózy).

Miešajte najprv vareškou, potom cesto spracujte rukami dohladka. Vyvaľkajte ho na papier na pečenie do obdĺžnika asi 25 x 35 cm a potrite 40 g veľmi mäkkého masla. Užšiu stranu preložte k stredu, protiľahlú tiež, potom cesto zavrite ako knihu. Dajte ho na asi 20 minút do chladničky, potom ho znovu vyvaľkajte, opäť ho potrite 40 g masla, zložte rovnako ako predtým a uložte do chladničky. Cesto rozpoľte a spracujte ďalej podľa receptu. Na sladké lístkové cesto dajte len 1 štipku soli a pridajte 1 lyžicu cukru. Lístkové cesto bude lepšie, keď prekoná viac cyklov rozvaľkanie a zloženie (samozrejme už bez potretia maslom).

Milí celiatici,
pošlite nám na e-mail: info@bezlepku.sk s predmetom mailu Vaříme a pečeme zdravě bez lepku pro děti, vaše obľúbené a odskúšané recepty na detské bezlepkové jedlá a trom z vás pošleme knihu, ktorú vám venuje vydavateľstvo JAN VAŠUT s. r .o., pod názvom

Vaříme a pečeme zdravě bez lepku pro děti
SIGRID SOEFFKER I CHRISTIANE SCHÄFER

Hľadáte bezlepkové recepty na obľúbené jedlá vášho dieťaťa? Potrebujete odbornú pomoc pri zavádzaní bezlepkovej diéty? V tejto knihe nájdete spoľahlivého sprievodcu džungľou potravín. Dozviete sa, ako zabezpečiť dieťaťu prísun dostatočného množstva dôležitých živín. Bezlepkový jedálniček môže obsahovať i müsli, sendviče, polievku s domácou zápražkou, zeleninovú pizzu, viedenský rezeň a množstvo iných dobrôt. Váš malý maškrtník bude nadšený! V tejto knihe nájdete viac ako 70 receptov bez hotových múčnych zmesí, vzorový týždenný jedálniček pre dobrú kondíciu a zrozumiteľný výklad najdôležitejších informácií.

www.vasut.cz