● Zmierňuje zápal zriedením zápalovej tekutiny a uľahčuje tak odtok tekutiny. To zrýchľuje hojenie tkaniva.

● Pomáha zmierniť bolesť (brzdí uvoľňovanie látok, ktoré vyvolávajú bolesť zo zapálených tkanív).

● Môže zlepšovať stav ciev a srdca rozkladaním vedľajších látok, pri krvnej zrážanlivosti (fibrínu).

● Výhodou serrapeptázy je schopnosť rozkladať aterosklerotické pláty, ktoré zužujú cievy bez akéhokoľvek poškodenia vnútornej výstelky ciev.

● Rozkladá mŕtve tkanivá, krvné zrazeniny, cysty, cievne pláty a zápalové látky všetkých druhov.

● Pomáha pri ochoreniach ako sú zápaly kĺbov, ateroskleróza, skleróza multiplex, alergie, astma.

Celiakia (iné názvy: primárny malabsorpčný syndróm, gluténová enteropatia, idiopatická steatorea, netropická sprue, Herterova–Heubnerova choroba, intestinálny infantilizmus) je autoimunitná choroba postihujúca hlavne tenké črevo. Príčinou je abnormálna aktivácia vlastného imunitného systému tela, ktorý spôsobí poškodenie tenkého čreva, keď v ňom zaregistruje prítomnosť lepku. Tak ako v prípade alergie na určité látky telo proti nim vytvára protilátky, pretože ich chybne považuje za škodlivé, tak v prípade prítomnosti lepku v potrave telo produkuje protilátky proti gluténu. Pri celiakii nejde priamo o alergiu na lepok, pretože súčasne imunitný systém vytvára aj protilátky proti endomýziu, súčasti vlastnej črevnej svaloviny, ktorá je týmito protilátkami ničená. Lepok je zmes bielkovín, ktorý je súčasťou obilných zŕn (pšenica, jačmeň, raž, ovos).
U chorých je prítomná genetická porucha: chýba enzým, ktorý štiepi gliadín. Nahromadenie gliadínu pôsobí toxicky na bunky sliznice tenkého čreva. Vzniká porucha vstrebávania živín, neschopnosť využiť súčasti potravy pre organizmus, porucha pohyblivosti tenkého čreva a jeho dilatácia (rozšírenie). Súčasne je zvýšená priepustnosť sliznice tenkého čreva – do čreva sa z krvných kapilár vo veľkom množstve vylučuje voda, elektrolyty, bielkoviny a tuky.

Serrapeptáza je prírodný bielkoviny štiepiaci enzým a protizápalová látka. Je to proteolytický enzým, izolovaný z baktérie, ktorá nevyvoláva ochorenia (enterobaktéria Serracia E 15). Serrapeptáza sa nachádza v malých množstvách v moči, čo naznačuje, že prechádza priamo cez tenké črevo do krvného obehu. Klinické štúdie ukázali, že serrapeptáza má účinky fibrinolytické (rozpúšťa krvné zrazeniny a znižuje riziko tvorby krvných zrazenín – trombov), protizápalové a antiedematózne účinky (zabraňuje opuchu a hromadeniu tekutiny) v mnohých tkanivách. Jej protizápalové účinky sú lepšie, ako účinky iných proteolytických enzýmov. Okrem zmiernenia zápalu jedným z jej najväčších prínosov je zmiernenie bolesti.

V Nemecku a iných európskych krajinách je serrapeptáza bežná v liečbe opuchov, ktoré vznikajú po úraze alebo zápale. Serrapeptáza je silný proteolytický enzým, ktorý rozpúšťa neživé tkanivá vrátane krvných zrazenín, cýst, cievnych plátov a likviduje zápal všetkých foriem. Účinný enzým je vhodný namiesto liekov ako sú salicyláty a tiež steroidy pre tých, ktorí trpia reumatoidnou artritídou (zápal kĺbov) a širokým spektrom autoimúnnych ochorení, ktoré narúšajú zápalovú odpoveď. Patria sem aj ulcerózna kolitída (zápalové ochorenie hrubého čreva), psoriáza, uveitída, alergia a niektoré formy rakoviny.

Zatiaľ, čo steroidné a nesteroidné protizápalové lieky môžu pomôcť dočasne uľaviť od bolesti, opuchu, a zápalu, môžu tiež potláčať obranyschopnosť tela a mať nebezpečné vedľajšie účinky. Serrapeptáza na druhej strane zmierňuje bolesť a opuch. Nemá brzdiace účinky na prostaglandíny a nemá žiadny vedľajší účinok na črevá. V liečbe sa serrapeptáza využíva v Európe a Ázii vyše 25 rokov.

Serrapeptáza sa používa ako vysoko účinná náhrada (alternatíva) antibiotík v mnohých krajinách. Lieči zápalové poruchy a bojuje nielen proti zápalu, ale tiež zmierňuje bolesti a opuchy, skracuje čas hojenia a podporuje imunitný systém. Má čistiaci účinok. Pomáha viazať ťažké kovy, pomocou ktorých telo vylučuje jedy (toxíny) a takýmto spôsobom pomáha zlepšiť obranyschopnosť tela, usmerniť hormonálnu nerovnováhu a zrýchliť hojenie tkanív.
Serrapeptáza je silnejšia fibrinolytická látka ako iné známe alkalické alebo neutrálne proteázy, ako sú bromelain alebo pronáza.

Zápaly

Enzýmy sa tiež používajú na zvýšenie účinku antibiotík pri liečbe infekcie.

Klinické výskumy v Európe ukázali, že proteolytické enzýmy v kombinácii s antibiotikami, ako sú ampicilín, tetracyklín a trimetoprim, vedú k podstatnému zvýšeniu koncentrácie anti-biotika v mieste infekcie a rýchlejšiemu hojeniu. V urológii sa s úspechom využíva pri liečbe cystitídy – zápalu močového mechúra a nadsemenníka. Serrapeptáza rozpúšťa jazvy a blokuje chemické látky, spôsobujúce zápal. Toto ju robí účinnou pri každom ochorení spôsobenom zápalom.

Medicínske použitie enzýmov ako protizápalových činiteľov je známe už niekoľko rokov. V 50 – tych rokoch 20. storočia sa zistilo, že trypsín, podaný injekčne do žily, dokáže neočakávane zbaviť symptómov zápalu z rôznych príčin, zahrňujúc reumatoidnú artritídu (jedno z najhorších zápalových ochorení kĺbov), ulceróznu kolitídu (zápal čreva) a atypickú vírusovú pneumóniu (zápal pľúc). Nasledovne sa zistilo, že injekcie enzýmov do svalu sú účinné v liečbe pooperačných opuchov, liečení tromboflebitídy, menšej chrbtovej deformácie a urýchľujú liečenie podliatin spôsobených pri športe.

Predpokladaný spôsob ich účinku je rozkladanie látok, ktoré vyvolávajú zápal, potlačenie opuchov, aktivácia fibrinolýzy, redukcia imunokomplexov (komplexy protilátky a antigénu) a proteolytická modifikácia molekúl, ktoré sprostredkovávajú priľnutie zápalových buniek na ich terč na povrchu bunky (adhézia molekúl je považovaná za významnú vo vývoji artritídy a iných autoimúnných ochorení). Tiež sa predpokladá, že účinok proti bolesti proteolytických enzýmov je spôsobený štiepením bradykinínu, posla molekúl zapojených v signalizácii bolesti.

Z popisu o celiakii je zrejmé, že chýbajú bielkoviny štiepiace enzýmy a následkom poškodenia vstrebávania chýbajú dôležité vitamíny a minerálie. Serapeptáza je veľmi vhodná na zmiernenie celého procesu, ale treba pridať prírodné vitamíny a minerálie a to v dostatočnej dávke. Ako najvhodnejšie považujeme prípravok SONA + Omega 3-6-9 (Balík zdravia od firmy Enerex). Tieto obsahujú vedecky zdôvodnené množstvá prírodných vitamínov a organických minerálií.

Objednávky a konzultácie: T: 0948 252 604, e-mail: enerexsk@gmail.com
Podrobnejšie informácie nájdete na našej stránke

www.enerex.sk

UPOZORNENIE: Na zabezpečenie originality pôvodu a kvality našich výrobkov je odteraz každý ENEREX výrobok označený špeciálnou holografickou ochrannou známkou. Za výrobky, ktoré touto známkou nie sú označené ani my ENEREX Slovakia, .s.r.o. ako výhradný dovozca a ani kanadský výrobca neručí. Preto odporúčame kupovať ENEREX výrobky výhradne s touto ochrannou známkou.