Zelený klasik

Zelené smoothie sa volajú preto zelené, pretože obsahujú v sebe zelenú hmotu – chlorofyl. Ak ale zmiešate rôzne druhy ovocia, napríklad zelené s červeným ako sú maliny, jahody, goji a brusnice, tak výsledok je nápoj nie veľmi príťažlivej farby, aj keď stále veľmi chutný a výživný. Preto vám radím vyskúšať si recept na zelený smoothie, kde jeho zelenosť bude svietiť.

Ingrediencie na prípravu 2 l nápoja
– 1 x 100 g sáčok čerstvého baby špenátu
– 1 x 100 g sáčok čerstvého polníčkového šalátu (Vogerlsalat)
– 1 strapec bieleho hrozna
– 2 jablká so zeleným alebo žltým povrchom
– 2 zrelé banány (môžu už mať malé hnedé fľaky)
– 2 zrelé kivi
– 1 limetka (bez kôry)
– 1/2 kávovej lyžičky semienok feniklu
– 1 štipka anízu
– 7 kociek ľadu

Príprava
Do Vitamixu dáme špenát a polníček, fenikel a aníz, zalejeme asi do tretiny vodou, pridáme ľad
a začneme mixovať. Ľad pridávame, aby sa mixovaná hmota nezohrievala, a tým sa stratili živé súčasti. Mixér zapínajte vždy na najnižších obrátkach, aby ste sa vyvarovali tomu, že obsah vystrelí von, ak ste nedôkladne pripevnili vrchnák, čo sa stáva. Postupne zväčšujte obrátky, nakoniec dajte vyššiu rýchlosť. Mixujte asi 2 minúty. Zastavte mixér, doplňte, hrozno, kivi, jablká, banány, limetku a mixujte znova asi
1 minútu. Váš lahodný jemne kyslý nápoj s príjemnou bez cukrovou sladkosťou feniklu je hotový. Fenikel okrem toho ukľudňuje trávenie a zabraňuje nadúvaniu.

Tip
Ak používate čerstvé suroviny, predlžuje sa trvanlivosť smoothie na 3 dni uchovávaný v chladničke. Neodporúčam dávať do smoothie v obchode zakúpene šťavy, potom sa trvanlivosť znižuje na 1 deň.

Lesný sen

Lesné plody ako čučoriedky, maliny, černice, brusnice sú nielen veľmi chutné, ale aj najlepšie antioxidanty a vynikajúca prevencia proti rakovine. V lete sa dajú nazbierať v lese, vypestovať v záhrade alebo kúpiť v obchode buď čerstvé alebo mrazené. Najlepšie sú samozrejme čerstvé – priamo odtrhnuté z kríkov. Smoothie pri dodržaní správneho postupu prípravy má príťažlivú ružovo fialovú farbu.

Ingrediencie na prípravu 2 l nápoja
– 1 veľký hlávkový šalát
– 1 hrsť čerstvých listov malín, černíc alebo jahôd
– 10 lístočkov medovky (predáva sa v kochlíkoch v supermarktoch)
– 100 g čučoriedok
– 150 g malín
– 50 g brusníc
– 50 g hrozienok
– 1 jablko
– 2 zrelé slivky
– 2 zrelé banány (môžu už mať malé hnedé fľaky)
– 1 limetka (bez kôry)
– 7 kociek ľadu

Príprava
Do Vitamixu dáme pokrájaný hlávkový šalát a ostatné listy, zalejeme asi do tretiny vodou, pridáme ľad alebo mrazené čučoriedky, hrozienka a začneme mixovať. Mixer zapínajte vždy na najnižších obrátkach. Postupne zväčšujte obrátky, nakoniec dajte najvyššiu rýchlosť. Mixujte asi 2 minúty. Zastavte mixer, doplňte brusnice, jablko, banány, limetku a mixujte znova asi 1 minútu. V prípade potreby doplňte vodu. Ak počas chodu otvoríte malý vrchnák uzáveru a pozriete sa dnu musíte vidieť vír, znak toho, že sa správne mixuje. Ak nápoj hore stojí, pridávajte tak dlho vodu až kým sa neroztočí vír. Potom pridajte maliny a mixujte ešte 30 sekúnd. Maliny pridávame ako posledné, aby sme dosiahli peknú farbu nápoja. Ak by ste ich dali na začiatku spolu so šalátom, tak výsledná farba bude hnedá. Takisto ak ich budete mixovať príliš dlho.

Tip
Pomery malín a čučoriedok môžete meniť a tým dosahovať buď fialovú alebo ružovú farbu nápoja. S brusnicami nakladajte opatrne, petože majú výraznú horkú chuť, ktorá môže prebiť všetky ostatné chute. Hrozienka používame na dosiahnutie sladkosti nápoja. Ak ho nechcete mať sladký, hrozienka vypustite.

www.vitarian.sk