Najobľúbenejší chlieb

Na jednu okrúhlu formu s priemerom 30 cm potrebujeme:
1 kocka droždia (42 g), 1 lyžička cukru, 530 ml vlažnej vody, 500 g svetlej bezlepkovej múky (napr. Mix B od Dr. Schär), 50 g pohánkovej múky, 50 g ľanového semienka, 50 g pšenových vločiek, 50 g sójových vločiek, 50 g slnečnicových jadier, 2 lyžičky soli, 1 lyžica jablčného octu, 3 lyžice repkového oleja, tuk na vymazanie formy a bezlepková strúhanka na spracovanie.

Doba prípravy: asi 30 minút, odpočinok: asi 40 minút a pečenie: asi 1 hodinu.

1. Droždie rozdrobíme a hladko rozmiešame s cukrom a 100 ml vlažnej vody. Necháme ho niekoľko minút postáť. Formu vymastíme tukom a vysypeme bezlepkovou strúhankou.

2. Múku zmiešame s pohánkovou múkou, ľanovým semiačkom, pšenovými vločkami, sójovými vločkami, slnečnicovými jadrami
a soľou. Pridáme droždie, jablčný ocot, 1 lyžicu oleja a zvyšok vody a asi 5 minút dôkladne miešame – najlepšie v kuchynskom robote.

3. Cesto dáme do formy. Navlhčenou stierkou ho uhladíme. V teplej rúre necháme cesto 30 – 40 min. kysnúť. Cesto by malo nakysnúť zhruba o polovicu svojho objemu. Bezlepkové cesto na vykysnutie potrebuje veľa vlhkosti. Dobre sa osvedčila nasledujúca metóda: Rúru krátko zahrejeme na 50 ° C, potom vypneme (klesne asi na 35 ° C). Chlieb vo forme vložíme do rúry a mriežkový rošt nad ním prikryjeme vlhkou utierkou. Utierku pred pečením bezpodmienečne zase vyberieme z rúry !

4. Formu vyberieme z rúry. Rúru predhrejeme. Chleba pečieme pri 225 ° C ( stred, teplovzdušná 200 ° C ) 50 min. Potom chlieb potrieme 2 lyžicami oleja a 10 min. dopekáme. Po upečení ho vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.

Ak pečieme tento chlieb v domácej pekárni, použijeme 650 ml vody.

OBMENA
Upečieme aj lahodný orechový chlieb! Namiesto 530 ml vody použijeme len 270 ml vlažnej vody a 260 ml vlažného cmaru
a slnečnicové semienka nahradíme 50 g sekaných vlašských orechov.

PSYLLIUM
Psyllium robí cesto vláčne a má veľmi dobré bobtnavé vlastnosti. Prijme veľa vlhkosti a lepšie ju udrží v bezlepkovom pečive, ktoré potom tak rýchle nevyschne.

Milí celiatici,
pošlite nám do 30.8.2014 na e-mail: info@bezlepku.sk s predmetom mailu Vaříme zdravě bez lepku, vaše obľúbené a odskúšané recepty na bezlepkový chlieb a trom z vás pošleme knihu, ktorú vám venuje vydavateľstvo JAN VAŠUT s. r .o., pod názvom

Vaříme zdravě bez lepku
TRUDEL MARQUARDT I BRITTA – MAREI LANZENBERGER

Už nikdy žemle na raňajky alebo koláč ku káve? Diagnóza celiakia, neznášanlivosť lepku, v prvom okamihu vyvedie z rovnováhy. Glutén (lepok), lepivá bielkovina mnohých druhov obilia, sa neskrýva iba v obilných výrobkoch, ale aj v hotových produktoch, v korení a v liekoch. Výber receptov je náhle obmedzený, študovanie zoznamov prísad sa stane povinnosťou. Ale nerobte si starosti, táto kniha s receptami, nákupnými tipmi a prehľadom potravín vám uľahčí prechod na bezlepkový život. Uvidíte, ako jednoducho a rýchlo vyčarujete na stôl tie najchutnejšie žemle a koláče.

80 bezlepkových receptov pre každý deň
Pokrmy, ktoré budú chutiť vašej rodine i hosťom.
Praktické tipy
Odpovede na naozaj dôležité otázky o bezlepkovej výžive – z praxe pre prax.

Sprievodca potravinami
Veľký prehľad, ktoré potraviny obsahujú lepok, poprípade môžu lepok obsahovať
a ktoré sú zaručene bezlepkové.

Jeme mimo dom
Tipy na nákupy a jedlo na cestách, u priateľov a v reštaurácii.

www.vasut.cz