Prírodné jódové kúpele Číž, a.s. ležia na strednom Slovensku, v južnej časti okresu Rimavská Sobota. Liečebné komplex je vsadený do celoročne udržiavaného parku, ktorý poskytuje príležitosti na prechádzky a oddych po liečebných procedúrach. Klimatické pomery kúpeľov a ich okolie sú charakteristické slnečným a suchým podnebím, vhodným aj pre helioterapiu. Pokojná atmosféra prispieva k telesnej a duševnej relaxácii. V kúpeľoch sa využíva na liečenie prírodná minerálna jódo-brómová voda. Liečia sa tu: choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, nervové ochorenia, choroby pohybového ústrojenstva a choroby z povolania. Jódová voda má priaznivé účinky i pri liečbe sklerózy multiplex.

Jódové vody zvyšujú hladinu vápnika v krvi a jeho ukladanie do kostí – využitie pri osteoporóze, osteonekróze, tbc kostí, pri chorobách dýchacích ciest spojených s produkciou hustého hlienu – rozpúšťajú hliny, uľahčujú jeho vykašliavanie.

V priebehu kúpeľnej liečby sa jód absorbuje:
– kožnou cestou
– sliznicou dýchacích ciest – inhalácia
– sliznicou tráviaceho ústrojenstva – krenoterapia
– sliznicou urogenitálneho traktu
– očnou rohovkou.

Liečivý prameň HYGIEA

Liečivými účinkami a balneologickou hodnotou sa tento prameň zaraďuje medzi najvzácnejšie v Európe. Minerálna voda je prírodná, liečivá, silne mineralizovaná, jódovo-brómová, sodno-chlórová, hypotonická s teplotou 14 °C a pH 7,3.

Kúpeľná liečba dospelých – na základe vstupného lekárskeho vyšetrenia Vám lekár zostaví individuálny plán liečby, ktorý je pre Vás najvhodnejší a zodpovedá Vášmu aktuálnemu zdravotnému stavu. Počas celého podávania procedúr sa bude o Vás starať rehabilitačný tím pozostávajúci: odborný lekár FBLR, fyzioterapeut, masér, tím zdravotných sestier a asistentov, hipológ.
Liečime aj deti v sprievode rodiča, zákonného zástupcu alebo aj bez sprievodcu. V detskom liečebnom dome Milan poskytujeme kúpeľnú starostlivosť pre deti vo veku od 3 do 18 rokov. Kúpeľnú liečbu indikuje lekár špecialista – neurológ, lekár FBLR, ortopéd a navrhuje aj všeobecný lekár pre deti a dorast. Pri Prírodných jódový kúpeľoch funguje aj Základné škola pri zdravotníckom zariadení, ktorú navštevujú deti počas kúpeľnej liečby.

V ponuke máme aj rôzne relaxačné a liečebné pobyty v rôznej dĺžke trvania. Ubytovanie poskytujeme v hlavnom hoteli Rimava a jeho dependancoch: liečebný dom Mária, Slaná. Stravovanie je zabezpečené v kúpeľnej reštaurácii, raňajky ponúkame formou bufetových stolov, obedy a večere s možnosťou výberu zo 4 druhov jedál. Ponúkame možnosť diétneho stravovania: bezlepková, diabetická diéta, delená, šetriaca a redukčná strava. Na balneoterapii, ktoré je prepojená spojovacou chodbou s hotelom Rimava, ponúkame široký sortiment liečebných procedúr: vodoliečba, masáže, elektroliečba, teploliečba, svetloliečba, hipoterapia. Vo voľnom čase v sezóne môžu klienti využiť vonkajší bazénový komplex, minigolf, tenisové ihrisko, celoročne telocvičňu a fitnes, bowling, golfový simulátor, saunový svet a hippoareál s krytou halou. Bližšie info nájdete na www.kupeleciz.sk.