To, čo je na dedinách tradíciou, je v satelitných mestečkách v okolí veľkých miest čoraz väčším hitom – dopestovanie si „niečoho vlastného.“ Vďaka miernej zime a skoršej výsadbe si už teraz môžeme pochutiť na prvej jarnej zeleninke. K nej neodmysliteľne patrí aj čerstvý voňavý chlieb.

Mraznička alebo domáca pekáreň
Ak nie ste fanúšikom zmrazovania potravín, ktoré má svoje nesporné výhody, ostáva vám už len jedna možnosť – domáca pekáreň na chlieb. S ňou si kedykoľvek pripravíte čerstvý chlieb podľa vlastnej chuti. Nemusíte byť rodený pekár, na začiatok si vystačíte s chlebovou zmesou. Zmes zo sáčku len zalejete vodou. Stlačíte tlačidlo a je to. Nepotrebujete špiniť žiadny riad. Pekáreň všetko sama najprv premieša, pripraví cesto a nechá ho vykysnúť. Nasleduje samotné pečenie. Vy si už len vyberiete čerstvý a voňavý domáci chlieb. Príprava však trvá aj štyri hodiny, preto na to myslite skôr, ako vám začne škŕkať v žalúdku.

Pekáreň ocenia aj celiatici
Možno vás to prekvapí, ale v pekárni na chlieb si tiež môžete pripraviť rôzne koláče, ale napríklad aj džemy. Sú stavané na prípravu potravín pre celiatikov z bezlepkových zmesí. Chlieb je možné upiecť podľa rôznych receptov. Niektoré nájdete v návodoch na používanie od samotných výrobcov, ale omnoho viac ich je na internete. Recept si môžete upraviť podľa vlastnej fantázie alebo vymyslieť úplne nový.



Zíde z očí, zíde z mysle

Aby vaše peniaze investované do pekárničky nevyšli navnivoč, majte ju v kuchyni vždy poruke. Ak ju odložíte do špajze, ako množstvo iných domácich spotrebičov, nebude sa vám chcieť ju vždy vyberať a odkladať. Čistenie a údržba „chlebopiecky“ je jednoduchá, zvládnu ju aj tí pohodlnejší. Používajte mäkkú navlhčenú handričku. Na čistenie formy na chleba zvnútra použite teplú vodu s trochou čistiaceho prostriedku.

Dvakrát meraj a raz kúp
Pred samotnou kúpou dôkladne zvážte, či budete domácu pekáreň naozaj využívať. Opýtajte sa na názor rodiny a priateľov. Ak s tým nemajú skúsenosti oni, internet je plný rôznych diskusií a recenzií. Na trhu dostanete pekárne, ktoré upečú chlieb v rozpätí od pol kila až takmer do dvoch kíl. Dôležitým kritériom pri rozhodovaní sú programy pekárne. Nevšímajte si ich počet, dôležitejšie je vidieť, čo všetko zvládnu upiecť. Všetky pekárne majú aj funkciu odloženého štartu. Vďaka nemu si môžete jednoducho určiť, kedy chcete mať chlieb upečený. Aby bol napríklad hotový, keď sa ráno zobudíte. Pochopiteľne, pri kúpe nepozerajte iba na cenu, ale aj na značku výrobcu. Hoci platí, že aj veľmi lacná pekáreň vám môže za istých okolností dobre poslúžiť, pri overených značkách máte väčšiu istotu.

Výsledky testov pekární na chlieb
Časopis dTest pravidelne zverejňuje nezávislé výsledky testov najrôznejších produktov. Domáce pekárne na chlieb posudzoval v rokoch 2005, 2009 a 2012. V poslednom hodnotení vyšiel víťazne model BM 900 AL od spoločnosti Gorenje, a to v konkurencii 17 testovaných domácich pekární dostupných na našom trhu.

Testy vybraných pekární na chlieb s vlastným hodnotením redakcií sa niekedy objavujú aj v špecializovaných časopisoch na Slovensku. Výsledky takého testu najbližšie nájdete v druhom čísle časopisu Môj dom ekoBývanie.

Cena domácej pekárne na chlieb*: od 50 do 150 eur
*pri nákupe cez internet, v kamenných obchodoch sú ceny o niečo vyššie

Porovnanie cien domácich pekární na chlieb na internete:
domace-pekarne.heureka.sk/
pricemania.sk/katalog/domace-pekarne-chleba/
najnakup.sk/domace-pekarne

Zdroj Gorenje Slovakia alebo www.gorenje.sk