Výživa má nenahraditeľný význam pre zdravý rast bábätka. Zaisťuje mu cenné základy pre dobrý zdravotný vývin v neskoršom veku. Každá mamička hľadá a chce vedieť, čo je pre jej dieťatko najlepšie a najvýživnejšie, čím mu zabezpečí zdravý štart do života.
Lekári aj iní odborníci sa zhodujú v názore, že najlepšou výživou pre bábätko je materské mlieko. Obsahuje mnohé živiny, minerálne látky, vitamíny, hormóny, enzýmy a protilátky, ktoré sú pre zdravý rast a vývoj bábätka nevyhnutné. Je také výživné, že postačí ako jediný pokrm až do 6. mesiaca veku dieťaťa. Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča výhradné dojčenie počas prvých šiestich mesiacov.

Zaujímavosťou je, že materské mlieko nemá rovnaké zloženie počas celej doby dojčenia, ani počas každého jednotlivého kŕmenia. Mení sa podľa toho ako sa bábätko vyvíja, aby čo najlepšie uspokojovalo jeho potreby. Prvé dni po pôrode je husté – obsahuje veľa bielkovín, menej tuku a sacharidov a má krémovú farbu. Označuje sa aj ako kolostrum alebo mledzivo. Po niekoľkých dňoch je redšie, ale taktiež obsahuje veľa bielkovín, tukov a sacharidov. Materské mlieko predstavuje aj ideálnu prevenciu pred črevnými, dýchacími a močovými infekciami, zápalom stredného ucha, astmou, cukrovkou, ale aj alergiou.

Keď mamička nemôže dojčiť
Rovnako ako v minulosti, ani dnes nie je niektorým mamičkám dopriate dojčiť, či už zo zdravotných dôvodov, psychických dôvodov, z nedostatku mlieka alebo z vlastného presvedčenia. Vtedy je nevyhnutné poskytnúť bábätku takú „náhradnú“ výživu, ktorá sa čo najviac podobá materskému mlieku. Odporúča sa vybrať si dojčenskú výživu s upraveným obsahom bielkovín čo do množstva aj kvality, aby čo najvernejšie kopírovala bielkoviny materského mlieka. Preto najmodernejšie pokračovacie mlieka obsahujú špeciálnym procesom naštiepené mliečne bielkoviny, ktoré zároveň znižujú riziko vzniku alergií. Nemecká značka dojčenských mliek Humana spĺňa najprísnejšie kvalitatívne kritériá a zároveň neobsahuje lepok, čo znamená, že je bezpečná aj pre malých celiatikov.

Veľmi dôležitým a často opomenutým faktorom je čerstvé a prírodné mlieko, ktoré sa používa pri výrobe pokračovacej výživy. Mlieko, používané pri výrobe dojčenských mliek Humana, pochádza z kráv chovaných pastevným spôsobom, ktoré neboli kŕmené geneticky modifikovanými potravinami. Len tak môže byť zaručená kvalita, zdravotná neškodnosť a čo najväčšie priblíženie sa výživnému materskému mlieku.

Optimálna je mliečna výživa s obsahom látok, ktoré sa prirodzene nachádzajú aj v materskom mlieku. Okrem základných nutričných zložiek ako sú bielkoviny, sacharidy, tuky a vitamíny a minerály, sú pre zdravý vývoj dieťatka dôležité aj ďalšie látky – veľmi dôležité omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Z omega 3 mastných kyselín je zvlášť dôležitá DHA – kyselina dokosahexaénová, ktorá zohráva dôležitú rolu pri správnom vývoji a činnosti mozgu.

Prebiotiká pre zdravú budúcnosť

Trh so sušenými dojčenskými mliekami alebo výživami je charakteristický komunikáciou priateľských baktérií – najmä probiotík a prebiotík. Tie sú veľmi dôležité pre imunitný systém novorodenca. Črevná mikroflóra dieťaťa je najzdravšia vtedy, ak je bohatá na bifidobaktérie. Materské mlieko výrazne podporuje vďaka svojmu unikátnemu zloženiu rast týchto priateľských baktérií.

Prebiotická vláknina patrí medzi nestráviteľné látky, ktoré sú v materskom mlieku zastúpené vo významnom množstve. V posledných rokoch je aj neoddeliteľnou súčasťou dojčenskej mliečnej výživy. V mliečnej výžive sú používané rozdielne typy prebiotickej vlákniny alebo ich kombinácie, napr. GOS či FOS. Prebiotická vláknina GOS je základným stavebným kameňom práve dojčenského mlieka Humana. Je unikátna svojou prirodzenou farbou a sladkosťou kvalitného kravského mlieka. Neobsahuje konzervanty, farbivá, ani umelé arómy. Čo je však najdôležitejšie, neobsahuje ani lepok. Omega 3 mastné kyseliny zas zabezpečujú zdravý rozvoj imunity a činnosti mozgu. Táto nemecká značka má za sebou 60-ročnú tradíciu vo výrobe dojčenských mliek a je jednotkou na nemeckom a švajčiarskom trhu.
Pre viac informácií kliknite na www.vyzivahumana.sk.