Lekár a výskumník Chris van Tulleken pútavo vysvetľuje, ako sa na náš tanier dostali laboratórne zmesi, prečo ich máme tak radi a čo robia s naším telom (zďaleka nejde len o nárast hmotnosti), zdravím, spoločnosťou i planétou. Máme právo vedieť širšie súvislosti o tom, čo jeme a pijeme, a autor nám ich v knihe ponúka. Nenájdete v nej žiadne príkazy či zákazy, ale množstvo vedeckých faktov, zistených skutočností a výsledkov experimentov. Vydajte sa na objavnú cestu svetom potravinárstva a nášho stravovania.

Chris van Tulleken je infektológ v londýnskej nemocnici špecializovanej na tropickú medicínu. Vyštudoval na univerzite v Oxforde a doktorát (PhD.) v odbore molekulárna virológia získal na University College London, kde aj pôsobí ako docent. Vo výskume sa zameriava na vplyv korporácií na ľudské zdravie, najmä v kontexte detskej výživy, a spolupracuje s organizáciou UNICEF a Svetovou zdravotníckou organizáciou.

„Nesľubujem, že vysoko spracované potraviny sa vám počas čítania tejto knihy zhnusia, no môže sa stať, že to tak bude. A ak sa ich napokon dokážete vzdať, dáta nám poskytujú jasné dôkazy, že to bude dobré nielen pre vaše telo a mozog, ale aj pre planétu. Zažili to už mnohí ľudia, ktorí boli zahrnutí do procesu písania tejto knihy, a ja budem rád, ak sa k nim pridáte aj vy.“ Chris van Tulleken

Vysoko spracované potraviny

Podľa autora knihy Chrisa van Tullekena je definícia vysoko spracovaných potravín pomerne zložitá, no zjednodušiť sa dá takto: je to jedlo zabalené v plaste s minimálne jednou ingredienciou, ktorú by sme nenašli v domácej strave. Ak by sme v obchode čítali zloženie výrobkov, zistili by sme, že do tejto kategórie – problematickej pre naše zdravie – nepatria len čipsy či hamburger z fastfoodu, ale množstvo ďalších potravín, ktoré sú bežnou súčasťou našich nákupov, napríklad raňajkové cereálie. Istotu „poctivosti“ nemôžeme mať ani pri chlebe. Ak má dlhý zoznam ingrediencií (a zvyčajne tiež nízku cenu), natrafili sme na vysoko spracovanú potravinu.

Nejeme ich iba občas

Na základe dostupných údajov možno predpokladať, že na Slovensku predstavujú vysoko spracované potraviny v priemere štvrtinu až tretinu všetkých prijatých kalórií. Situácia v Spojenom kráľovstve, v USA a niektorých ďalších krajinách je alarmujúca – vysoko spracované potraviny majú 60-percentný podiel v strave obyvateľstva. Je teda jasné, že predstavujú výraznú zložku našej každodennej stravy. Mali by sme teda o nich vedieť oveľa viac. Mení to kniha Vysoko spracovaní ľudia.

Jedlo, ktoré ohrozuje naše deti

Dlhodobá konzumácia vysoko spracovaných potravín má negatívny vplyv na naše zdravie. Najviac ohrozené sú deti, lebo jedia tieto potraviny oveľa dlhšie obdobie a omnoho ťažšie im odolávajú. Spomeňme napríklad čokoládové tyčinky, čipsy či typické fastfoodové jedlá ako hamburger alebo kuracie krídelká. Navyše, vysoko spracované potraviny sú lacnejšie ako poctivé pokrmy a početné prevádzky veľkých sietí sú pre mladých zárukou, že na hranolčeky môžu s kamošmi a kamoškami kedykoľvek zájsť. Svoje robí aj silný marketing. Vplyv na deti je jedna z veľkých tém, ktorej sa kniha venuje.

Kniha, po prečítaní ktorej sa budete pozerať na jedlo inak

Autor píše, že posudzovať jedlo ako skupinu cukrov, tukov a bielkovín dnes už neobstojí. Mali by sme sa pozerať, ako vzniklo. Výrobcovia v snahe znižovať náklady využívajú na výrobu potravín najlacnejšie zdroje živín, ktoré následne modifikujú. To vplýva aj na životné prostredie – načo pestovať pestré rastlinné zdroje, keď sa môžeme zamerať na niekoľko rastlín, z ktorých priemyselne vyrobíme širokú škálu výrobkov od olejov, cez zmrzlinu až po pečivo a najrôznejšie mrazené pokrmy. Kniha sa zaoberá náročnou témou, no jej tón nie je katastrofický ani beznádejný. Ponúka výsledky výskumov i lekárske skúsenosti, načrtáva riešenia. Čo s nimi pri nákupoch a stravovaní seba i svojej rodiny urobíme, necháva autor na našom rozhodnutí. Jeho slovami: „Toto nie je kniha, ktorá vám má pomôcť schudnúť. Tiež vám nepoviem, čo by ste mali jesť, to je na vás. No som presvedčený, že pri rozhodovaní o svojej strave potrebujeme pravdivé informácie o možných rizikách rôznych potravín.“ V Spojenom kráľovstve sa kniha Vysoko spracovaní ľudia hneď po vydaní (2023) stala bestsellerom a získala aj uznanie odbornej verejnosti. Do slovenčiny publikáciu preložila Dana Petrigáčová a má 384 strán. Vychádza v mäkkej väzbe s praktickými záložkami.

Knižnú novinku Vysoko spracovaní ľudia si môžete objednať na https://obchod.petitpress.sk/vysoko-spracovani-ludia

FOTOGRAFIE: (c) Jonny Storey