0,6% až 16% pacientov s diabetes mellitus 1. typu (T1DM) trpí súčasne aj celiakiou. Táto kombinácia diagnóz predstavuje pre pacientov ďalšie obmedzenia. Väčšina pacientov s T1DM netrpia gastrointestinálnymi ťažkosťami v čase stanovenia diagnózy celiakie, čím sú v podstate vystavení ešte väčšiemu zdravotnému riziku. Množstvo hotových bezlepkových výrobkov obsahuje rafinované uhľohydráty, cukry, tuk a podstatne menej vlákniny. Jedálniček pacientov s celiakiou a súčasne s T1DM, ale tiež pacientov s diabetes mellitus 2. typu by mal vo väčšej miera pozostávať z potravín s nižším glykemickým indexom, resp. potravín s vyšším obsahom vlákniny a bielkovín, čo môže byť v prípade bezlepkovej stravy častokrát problém.
Potrava musí spĺňať primerané kvantitatívne (energetický príjem) a kvalitatívne (vyvážené zloženie živín) požiadavky. Presadzovať by sa mali celozrnné alternatívy bezlepkových potravín ako napr. hnedá ryža, pseudoobilniny ako amarant alebo pohánka, strukoviny a zelenina. Čiastočnou alternatívou môže byť aj zaradenie bezlepkového ovsa pri dodržaní maximálneho povoleného množstva a vylúčení alergie na avenín.
K návrhu denného príjmu energie sa musí postupovať individuálne pri zohľadňovaní individuálnych potrieb každého pacienta, s tým, že by mal byť pacient pod dohľadom odborníka – diabetológa/ nutričného terapeuta/ dietológa. Väčšinou sa vychádza z odporučeného kalorického príjmu, čo u bežného človeka predstavuje asi 20 – 24 kcal/1 kg telesnej hmotnosti/deň. Vypočítaný príjem sa potom upraví s ohľadom na vek, fyzickú aktivitu a telesnú hmotnosť. Môže sa však vychádzať aj z energetického príjmu pri pôvodnom stravovaní pacienta. Zisťuje sa z rozboru obvyklého jedálneho lístka za posledné obdobie (3 – 7 dní) formou nutričného protokolu, kedy si pacient zapisuje presne všetko čo zje, vypije, kedy a v akom množstve. Podľa množstva a druhu jednotlivých potravín nutričný terapeut/ dietológ odhadne dovtedajší energetický príjem, vhodnosť/ nevhodnosť zloženia jednotlivých živín a odporučí eventuálnu úprava.
Orientačný výpočet denného energetického príjmu pri zvolenej fyzickej aktivite.
Základná energetická potreba | 20-24 kcal/kg telesnej hmotnosti |
– pri sedavom zamestnaní | + 30 % |
– pri stredne náročnej fyzickej aktivite | + 30 – 50 % |
– pri náročnej fyzickej aktivite | + 50 – 100 % |
Ak je cieľom prírastok telesnej hmotnosti | + 500 kcal/deň |
Ak je cieľom redukcia telesnej hmotnosti | – 500 kcal/deň |
Energetická hodnota jednotlivých makroživín
1 g sacharidov | 4 kcal = 17 kJ |
1 g bielkovín | 4 kcal = 17 kJ |
1 g tukov | 9 kcal = 38 kJ |
1 SJ ( sacharidová jednotka) = 10 g sacharidov |
Príklad:
Muž stredného veku s hmotnosťou 80 kg a výškou 170 cm so sedavým zamestnaním. Ideálna telesná váha: 170 cm – 100 = 70 kg (= pacient má nadváhu 10 kg) Základná energetická potreba: 70 x 25 = 1750- 1800 kcal Rozdelenie energetickej potreby medzi základné živiny: – sacharidy: 60 – 70 % energetickej hodnoty (1 g sacharidov obsahuje 4 kcal = 17 kJ) – bielkoviny: 15 – 20 % energetickej hodnoty (1 g bielkovín obsahuje 4 kcal = 17 kJ) – tuky: < 30 % energetickej hodnoty (1 g tukov obsahuje 9 kcal = 38 kJ) sacharidy: 65 % cca 1162 kcal : 4 kcal = 290,5 g (z toho 30 – 35 g tvorí vláknina; t.z. 290,5 g – 30 g = 260,5 g, t.j. 26 SJ/deň) bielkoviny: 15 % cca 268 kcal : 4 kcal = 67 g (toto množstvo by malo spĺňať požiadavku 0,8-1 g B/1kg telesnej hmotnosti) tuky: 20 % cca 358 kcal : 9 kcal = 40 g |
Rozdelenie sacharidových jednotiek na jednotlivé jedlá pri preferencii 5-6 jedál / deň a rôznom energetickom príjme.
Počet SJ
Obsah S ( g) EP ( kcal ) |
10 SJ
100 g 1000 |
15 SJ
150 g 1500 |
18 SJ
180 g 1700 |
21 SJ
210 g 1900 |
24 SJ
240 g 2300 |
27 SJ
270 g 2500 |
30 SJ
300 g 2700 |
Raňajky | 3 SJ | 3 SJ | 4 SJ | 5 SJ | 5 SJ | 6 SJ | 6 SJ |
Desiata | 1 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 3 SJ | 3 SJ | 4 SJ |
Obed | 3 SJ | 4 SJ | 4 SJ | 5 SJ | 5 SJ | 6 SJ | 6 SJ |
Olovrant | 1 SJ | 1 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 3 SJ | 3 SJ | 4 SJ |
Večera | 1 SJ | 4 SJ | 4 SJ | 5 SJ | 5 SJ | 6 SJ | 6 SJ |
2.večera | 1 SJ | 1 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 3 SJ | 3 SJ | 4 SJ |
*SJ – sacharidová jednotka, S- sacharidy, EP- energetický príjem
Vyváženie výberu zdravých potravín, prísnu bezlepkovú diétu a cukrovku môže byť ťažké zosúladiť a z toho dôvodu by títo pacienti potrebovali jednoznačne dohľad odborníkom.
Ing. Jarmila Kabátová
Nutričný terapeut
Odborná detská ambulancia s.r.o. , Piešťany
Gastroentero- Hepatologické centrum THALION, Bratislava
EndoCorp s.r.o., Trnava
Článok nájdete aj vo vydaní časopisu – ročenke BezLepku 2023, ktorú si môžete bezplatne stiahnuť vo verzii PDF, nech sa páči link https://www.bezlepku.sk/rocenky/