0,6% až 16% pacientov s diabetes mellitus 1. typu (T1DM) trpí súčasne aj celiakiou. Táto kombinácia diagnóz predstavuje pre pacientov ďalšie obmedzenia. Väčšina pacientov s T1DM netrpia gastrointestinálnymi ťažkosťami v čase stanovenia diagnózy celiakie, čím sú v podstate vystavení ešte väčšiemu zdravotnému riziku. Množstvo hotových bezlepkových výrobkov obsahuje rafinované uhľohydráty, cukry, tuk a podstatne menej vlákniny. Jedálniček pacientov s celiakiou a súčasne s T1DM, ale tiež pacientov s diabetes mellitus 2. typu by mal vo väčšej miera pozostávať z potravín s nižším glykemickým indexom, resp. potravín s vyšším obsahom vlákniny a bielkovín, čo môže byť v prípade bezlepkovej stravy častokrát problém.

Potrava musí spĺňať primerané kvantitatívne (energetický príjem) a kvalitatívne (vyvážené zloženie živín) požiadavky. Presadzovať by sa mali celozrnné alternatívy bezlepkových potravín ako napr. hnedá ryža, pseudoobilniny ako amarant alebo pohánka, strukoviny a zelenina. Čiastočnou alternatívou môže byť aj zaradenie bezlepkového ovsa pri dodržaní maximálneho povoleného množstva a vylúčení alergie na avenín.

K návrhu denného príjmu energie sa musí postupovať individuálne pri zohľadňovaní individuálnych potrieb každého pacienta, s tým, že by mal byť pacient pod dohľadom odborníka – diabetológa/ nutričného terapeuta/ dietológa. Väčšinou sa vychádza z odporučeného kalorického príjmu, čo u bežného človeka predstavuje asi 20 – 24 kcal/1 kg telesnej hmotnosti/deň. Vypočítaný príjem sa potom upraví s ohľadom na vek, fyzickú aktivitu a telesnú hmotnosť. Môže sa však vychádzať aj z energetického príjmu pri pôvodnom stravovaní pacienta. Zisťuje sa z rozboru obvyklého jedálneho lístka za posledné obdobie (3 – 7 dní) formou nutričného protokolu, kedy si pacient zapisuje presne všetko čo zje, vypije, kedy a v akom množstve. Podľa množstva a druhu jednotlivých potravín nutričný terapeut/ dietológ odhadne dovtedajší energetický príjem, vhodnosť/ nevhodnosť zloženia jednotlivých živín a odporučí eventuálnu úprava.

Orientačný výpočet denného energetického príjmu pri zvolenej fyzickej aktivite.

Základná energetická potreba 20-24 kcal/kg telesnej hmotnosti
– pri sedavom zamestnaní + 30 %
– pri stredne náročnej fyzickej aktivite + 30 – 50 %
– pri náročnej fyzickej aktivite + 50 – 100 %
Ak je cieľom prírastok telesnej hmotnosti + 500 kcal/deň
Ak je cieľom redukcia telesnej hmotnosti – 500 kcal/deň

Energetická hodnota jednotlivých makroživín

1 g sacharidov 4 kcal = 17 kJ
1 g bielkovín 4 kcal = 17 kJ
1 g tukov 9 kcal = 38 kJ
1 SJ ( sacharidová jednotka) = 10 g sacharidov

 

Príklad:

Muž stredného veku s hmotnosťou 80 kg a výškou 170 cm so sedavým zamestnaním.

Ideálna telesná váha: 170 cm – 100 = 70 kg (= pacient má nadváhu 10 kg)

Základná energetická potreba: 70 x 25 = 1750- 1800 kcal

 Rozdelenie energetickej potreby medzi základné živiny:

sacharidy: 60 – 70 % energetickej hodnoty (1 g sacharidov obsahuje 4 kcal = 17 kJ)

bielkoviny: 15 – 20 % energetickej hodnoty (1 g bielkovín obsahuje 4 kcal = 17 kJ)

tuky: < 30 % energetickej hodnoty (1 g tukov obsahuje 9 kcal = 38 kJ)

sacharidy: 65 %

cca 1162 kcal : 4 kcal = 290,5 g

(z toho 30 – 35 g tvorí vláknina; t.z. 290,5 g – 30 g = 260,5 g, t.j. 26 SJ/deň)

 bielkoviny: 15 %

cca 268 kcal : 4 kcal = 67 g

(toto množstvo by malo spĺňať požiadavku 0,8-1 g B/1kg telesnej hmotnosti)

 tuky: 20 %

cca 358 kcal : 9 kcal = 40 g

Rozdelenie sacharidových jednotiek na jednotlivé jedlá pri preferencii 5-6 jedál / deň a rôznom energetickom príjme.

Počet SJ

Obsah S ( g)

EP ( kcal )

10 SJ

100 g

1000

15 SJ

150 g

1500

18 SJ

180 g

1700

21 SJ

210 g

1900

24 SJ

240 g

2300

27 SJ

270 g

2500

30 SJ

300 g

2700

Raňajky 3 SJ 3 SJ 4 SJ 5 SJ 5 SJ 6 SJ 6 SJ
Desiata 1 SJ 2 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 4 SJ
Obed 3 SJ 4 SJ 4 SJ 5 SJ 5 SJ 6 SJ 6 SJ
Olovrant 1 SJ 1 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 4 SJ
Večera 1 SJ 4 SJ 4 SJ 5 SJ 5 SJ 6 SJ 6 SJ
2.večera 1 SJ 1 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 4 SJ

 *SJ – sacharidová jednotka, S- sacharidy, EP- energetický príjem

 Vyváženie výberu zdravých potravín, prísnu bezlepkovú diétu a cukrovku môže byť ťažké zosúladiť a z toho dôvodu by títo pacienti potrebovali jednoznačne dohľad odborníkom.

Ing. Jarmila Kabátová

Nutričný terapeut

Odborná detská ambulancia s.r.o. , Piešťany

Gastroentero- Hepatologické centrum THALION, Bratislava

EndoCorp s.r.o., Trnava

Článok nájdete aj vo vydaní časopisu – ročenke BezLepku 2023, ktorú si môžete bezplatne stiahnuť vo verzii PDF, nech sa páči link https://www.bezlepku.sk/rocenky/