Keď upečiem doma túto bublaninu, deti sa do nej pustia, ako keby nikdy v živote nejedli. Dokonca aj dcéra, ktorá sa doteraz maku vyhýbala.  V kombinácií s ríbezľami je priam božská.

Recept na okrúhlu formu 24 cm:
4 vajcia
80 g kokosového cukru
240 g pomletého maku
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
200 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
štipka soli
150 g ríbezlí

Postup:
Žĺtka oddelíte od bielkov a vyšľahajte ich s kokosovým cukrom do peny. Potom pridáte zomletý mak, bezfosfátový prášok do pečiva, štipku soli a biely jogurt (prípadne kyslú smotanu). Z bielkov vyšľahajte sneh, ktorý opatrne zapracujte do zmesi. Cesto vylejte na vymastený a strúhaným kokosom vysypaný plech. Na vrch naukladajte červené ríbezle.

180 °C – pečiete 30 minút

Tip: ak máte čierne ríbezle, kľudne skombinujte. Ja ich milujem, koláč je vtedy priam dokonalý.

Recept je z druhej knihy SLADKÉ známej blogerky a popularizátorky pečenia z kvásku, Lenky Mančíkovej. Dozviete sa v nej, ako zdravo sladiť a ktoré suroviny je vhodné použiť na nutrične bohatšie pečenie. Kniha pre milovníkov sladkého ponúka recepty, ktorých základom sú kvalitné, na živiny bohaté suroviny, prírodné sladidlá, ako aj zdravé a šetrne používané
tuky. Medzi nimi nájdete aj bezlepkové recepty a recepty pre vegánov. Zistíte, že zdravé pečenie je jednoduché, rýchle, a navyše výborne chutí.

Foto: Denisa Potičná

Food styling: Zuzana Haláková

www.zdravepecenie.sk