Makovo višňová torta

Ingrediencie  – 300 g čerstvo pomletého maku, 4 bio vajcia, 100 g masla, 120 g med, 100 g biely jogurt alebo kyslá smotana, 150 ml smotany na šlahanie, 250 g mascarpone, 200 g vykôstkovaných višní, 50 g višňového džemu, 1 lyžička kypriaceho prášku z vínneho kameňa a štipka soli.

Vajcia rozdelíme. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak s kypriacim práškom. Pridáme žĺtka, med, roztopené a vychladnuté maslo, jogurt. Dôkladne premiešame. Na záver zľahka vmiešame vyšľahané bielka. Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 22 cm a upečieme. 170ºC približne 40 minút. Skúška špáratkom. Po upečení korpus necháme aj vo forme približne 10 minút vychladnúť, potom ho vyklopíme alebo vyberieme. Na mriežke necháme dôkladne vychladnúť. Korpus prerežeme na polovicu. Spodnú časť natrieme višňovým džemom, navrstvíme višne, potrieme polovicou vyšľahanej šľahačky a mascarpone a prikryjeme druhou časťou korpusu. Na vrch potrieme džem a celý koláč (vrch aj boky) potrieme zvyšným krémom…Potretý koláč môžeme posypať pomletým makom a dáme dobre vychladiť aby sa všetky komponenty dobre spojili.

recept: https://bit.ly/36UFBTY