Malý pomocník pri veľkých rozhodnutiach
…účinný pomocník pri plánovaní rodičovstva…

NAJVÝZNAMNEJŠÍM BENEFITOM PRIRODZENEJ REGULÁCIE POČATIA /ANTIKONCEPCIE/ JE FAKT, ŽE ŽIADNYM SPÔSOBOM NEZASAHUJE DO FUNGOVANIA ORGANIZMU A PRETO NEMÁ ANI ŽIADNE VEDĽAJŠIE ÚČINKY.

Ženám vo vyspelých európskych krajinách v posledných rokoch stále viac záleží na zdravom životnom štýle, vyváženom stravovaní, používaní prírodných materiálov, ale aj na vyhýbaní sa umelým produktom, ktoré môžu ovplyvniť zdravie organizmu. Tento trend platí aj pre nový druh regulácie počatia prirodzenou formou v podobe špeciálneho minipočítača, ktorý už takmer štvrťstoročie poznajú ženy v Nemecku, Švajčiarsku, Taliansku, či v Rakúsku.

Výkyvy nálady, priberanie na váhe v dôsledku zadržiavania vody v tele, bolesti hlavy, poruchy prekrvenia, žalúdočné bolesti, vysušovanie pošvy – to sú len niektoré z možných negatívnych účinkov hormonálnej antikoncepcie, ovplyvňujúce nielen psychiku, ale aj milostný život, a ktoré nútia čoraz viac žien hľadať bezpečnú alternatívu, najmä bez vedľajších účinkov. Môže ju predstavovať aj inteligentný minipočítač cyklov cyclotest 2 plus, ktorý pomáha ohraničovať plodné a neplodné dni, čím zjednodušuje reguláciu počatia prirodzenou formou. Porozprávali sme sa o ňom s MUDr. Marekom Drábom, PhD.

MNOHÉ PÁRY SA SPOLIEHAJÚ NA PRIRODZENÚ REGULÁCIU POČATIA. AKÉ METÓDY POZNÁME?
Pre prirodzenú reguláciu počatia existuje veľa metód, napríklad kalendárna, billingsova, meranie bazálnej teploty alebo symptotermálna metóda. Ide v podstate o prirodzené plánovanie rodičovstva, teda zladenie ochrany pred nežiaducim otehotnením a sexuálneho správania na základe vyhodnotenia a pozorovania. Prirodzená regulácia počatia sledovaním plodných a vysoko plodných dní teda umožňuje naplnenie želania mať dieťa a ich registrácia zasa ovplyvňuje sexuálne správanie páru v smere ochrany pred nežiadúcou tehotnosťou.

AKÉ SÚ VÝHODY PRIRODZENEJ REGULÁCIE POČATIA; NA DRUHEJ STRANE, AKÉ ÚSKALIA A LIMITY PRINÁŠA?
Najvýznamnejším benefitom prirodzenej regulácie počatia je fakt, že žiadnym spôsobom nezasahuje do fungovania organizmu a preto nemá ani žiadne vedľajšie účinky. Pri sledovaní a vyhodnotení symptómov počas ženského cyklu dokáže prirodzená regulácia počatia ohraničiť plodné, vysoko plodné a neplodné dni. Medzi symptómy patrí zmena hodnoty bazálnej teploty meranej hneď po zobudení, prítomnosť LH hormónu, zmena cervikálneho hlienu, zmeny krčka maternice a zmeny v poprsí. Takéto sledovanie organizmu vyžaduje však od ženy prísnejšiu disciplínu a trvá dlhšiu dobu pokiaľ sa naučí správne vyhodnocovať symptómy. Z hľadiska spoľahlivosti prirodzenej regulácie počatia sú odporúčané symptotermálna metóda a meranie bazálnej telesnej teploty. Tieto metódy nemajú žiadne vedľajšie účinky, pri dostatočnom zadaní symptómov ide o spoľahlivú metódu a pri použití minipočítača ide aj o veľmi jednoduché použitie.

JEDNOU Z POMÔCOK PRIRODZENEJ REGULÁCIE POČATIA JE CYCLOTEST 2 PLUS. AKÉ S NÍM MÁTE SKÚSENOSTI?
cyclotest 2 plus je inteligentný minipočítač, ktorý ohraničuje plodné, vysoko plodné a neplodné dni cyklu ženy. Taktiež je možné zadať ďalší symptóm ovulácie, napr. zmenu hlienu krčka maternice. Moje skúsenosti sú veľmi dobré a odporúčam ho aj pre moje pacientky. cyclotest nie je novinkou, na európskom trhu má viac ako 25 ročnú tradíciu a na Slovensku je už 5 rokov.

JE CYCLOTEST 2 PLUS VHODNÝ PRE KAŽDÚ ŽENU BEZ VEKOVÉHO ČI INÉHO OBMEDZENIA?
Prístroj je vhodný pre všetky ženy v plodnom veku, tj. od 23 až 50, ktoré si uvedomujú dôležitosť svojho zdravia, majú stáleho partnera a už nechcú alebo nemôžu používať hormonálnu antikoncepciu, ktorá je ako každá hormonálna liečba pre ľudský organizmus riziková. Uvedený prístroj je vhodný aj pre celiatičky a všetky ženy, ktoré uprednostňujú bio produkty a vyhýbajú sa chemicky upraveným potravinám.

NIEKTORÉ ŽENY NEMAJÚ PRAVIDELNÝ 28 DŇOVÝ MENŠTRUAČNÝ CYKLUS. JE TO PRE CYCLOTEST PROBLÉM?
Za pravidelný sa považuje cyklus od 23 – 35 dní. Ak má žena cyklus v tomto rozpätí, nie sú žiadne prekážky v používaní cyclotestu. Výnimkou sú ženy v puberte; ženy, ktoré často menia partnera a ženy, ktoré nemajú pravidelný spánok alebo ženy so striedavým pracovným časom.

AKÝ JE ROZDIEL V KLASICKOM MERANÍ BAZÁLNEJ TEPLOTY A SLEDOVANÍM CYKLU PROSTREDNÍCTVOM MODERNÉHO MINIPOČÍTAČA?
Najväčšou výhodou cyclotestu je to, že žena si už nemusí nič zapisovať alebo vyhodnocovať ručne. Prístroj si totiž všetky údaje pamätá a na začiatku každého dňa určí, či má žena ešte plodné alebo už neplodné dni. Veľa žien si netrúfa vyhodnocovať svoje symptómy, pretože si dostatočne neveria a aj v tomto smere je potrebná istá skúsenosť získaná praxou. Pri cycloteste tieto obavy odpadávajú a spoľahlivé výsledky nameranej bazálnej teploty sa na displeji objavujú už po minúte.

EXISTUJE PRI CYCLOTESTE 2 PLUS URČITÁ MIERA RIZIKA? AKO JE SPOĽAHLIVÝ?
Na cyclotest sa dá spoľahnúť od prvého dňa použitia, pretože počas prvých štyroch až šiestich mesiacov sa aj prístroj „učí“ cyklus zmeny. Práve preto ohraničuje plodné dni s oveľa menšou toleranciou. To znamená, že na displeji sa ukazuje dlhšia plodná fáza. Akonáhle sa však cyclotest „naučí“ cyklus užívateľky plodná fáza sa viditeľne zmenší. Po každom dodatočnom zadaní ovulačných symptómov sa spoľahlivosť zvyšuje. Podľa mojich znalostí doteraz nie sú zaznamenané žiadne prípady, kedy by ženy aj napriek správnemu používaniu cyclotestu nechtiac otehotneli.

INTELIGENTNÝ MINIPOČÍTAČ DOKÁŽE BYŤ ÚČINNÝM POMOCNÍKOM AJ PRE PRIRODZENÉ PLÁNOVANIE RODIČOVSTVA. AKO?
Tým, že cyclotest ohraničuje plodné a neplodné dni, partneri sa vedia zariadiť podľa potreby. To znamená, že akonáhle sa pár rozhodne pre dieťa, vie si pomocou cyclotestu naplánovať sexuálne spolužitie do plodného a vysoko plodného obdobia, ktoré si odčíta na displeji cyclotestu. Je to fantastická pomôcka na dlhé roky, pretože sa dá používať aj medzi dvomi plánovanými tehotenstvami, ako aj potom, keď sa pár rozhodne nemať už viac detí.

JE TÁTO MODERNÁ METÓDA PRIRODZENEJ ANTIKONCEPCII BEŽNE VYUŽÍVANÁ V ZAHRANIČÍ?
Áno, čoraz častejšie, lebo si ženy uvedomujú, že hormóny v akejkoľvek minimálnej forme majú nepriaznivé účinky na telo ženy a v neposlednom rade aj na bábätko. V Nemecku sa zaznamenávaním bazálnej teploty chráni 20 % párov. Dôvody nie sú ani tak náboženské ako skôr zdravotné. Predovšetkým vedľajšie účinky antikoncepčných tabletiek ako bolesti hlavy, riziko vzniku trombózy, rakoviny, rôzne alergie, či už na lepok alebo laktózu, pokles libida vedú k hľadaniu alternatívy. A túto ideálnu alternatívu ponúka cyclotest.

cyclotest si môžete objednať na:
www.antikoncepcia-cyclotest.sk
www.otehotniet-cyclotest.sk

O cycloteste v skratke
√ Jednoduché a bezpečné použitie, ktoré vám ráno ušetrí čas pri zisťovaní plodných a neplodných dní
√ Slovenský návod na použitie v prílohe
√ cyclotest 2 plus je pre všetky ženy, ktoré nechcú alebo nemôžu užívať hormonálnu antikoncepciu
√ Spoľahlivosť porovnateľná s hormonálnou antikoncepciou
√ Výhodná cena vzhľadom na dlhodobé používanie: 5 až 10 rokov
√ Prístroj funguje na zabudované baterky, ktoré majú trvácnosť 3 až 5 rokov
√ Dlhodobé používanie bez nežiaducich účinkov