Zápal močových ciest je po zápale dýchacích ciest druhým najbežnejšie vyskytujúcim sa bakteriálnym infekčným ochorením. K rýchlej a pohodlnej diagnostike ochorenia pomáha test, ktorý si môže urobiť každý sám doma.

Bolesti v podbrušku, časté močenie, pálivá a rezavá bolesť, prípadne aj krv v moči – to všetko sú príznaky zápalu močových ciest. Ak identifikujete iba jeden z príznakov a nie ste si istí, či je nutné vyhľadať lekára a začať liečbu, môžete si urobiť jednoduchý test doma. Rýchlou diagnostikou sa dá zápal včas zastaviť a vyhnúť sa inak nepríjemným bolestiam pri jeho väčšom rozšírení.

Ochorenie častejšie postihuje ženy ako mužov a to z dôvodu inej anatómie močovej rúry, ktorá umožňuje jednoduchší prienik baktérií. Výskyt u mužov sa zvyšuje po 50. roku života v dôsledku zväčšovania prostaty. Náchylním ľudom stačí v chladnom počasí naň málo, stačí krátko posedieť na zastávke autobusu či na chladnom sedadle pri rannej ceste autom do práce.

Najčastejšie má zápal močových ciest na svedomí baktéria Escherichia coli, ktorá v momente prieniku do močovej trubice vyvolá infekciu a následne postupuje do močového mechúra. Ochorenie preto možno spoznať zo vzorky moču, ktorá bude obsahovať vyššie množstvo leukocytov, dusitanov a bielkovín. Práve na identifikáciu týchto látok je zameraný domáci test Veroval Zápal močových ciest.

Pozitívny výsledok testu signalizuje ochorenie močového mechúra, močových ciest alebo obličiek. Jeho veľkou prednosťou je viac ako 97 % spoľahlivosť. To znamená, že výsledok testu je vysoko presný a porovnateľný s testami v laboratóriu. Nespornou výhodou je rýchlosť, na vyhodnotenie mu stačí 1 minúta.
Zápal močových ciest a mechúra je veľmi nepríjemný, ak sa však zachytí včas, je veľmi dobre liečiteľný. Preto by mala v prípade pozitívneho výsledku rozhodne nasledovať návšteva lekára

„Infekcia močových ciest môže mať formu ľahkého zápalu, ale môže sa tiež vyvinúť do veľmi nebezpečného stavu ohrozujúceho funkciu obličiek. Ak sa vo vzorke moču potvrdí zápal, je potrebné čo najskôr situáciu riešiť a nasadiť antibiotiká,“ objasňuje MUDr. Jana Bendová, PhD., všeobecná lekárka pre dospelých.

„Balenie domáceho testu Veroval Zápal močových ciest obsahuje dva testy, je teda možné následne si overiť, či liečba pôsobí ako má, a zápal ustupuje,“ vysvetľuje Jana Hráběová, produktová manažérka spoločnosti HARTMANN – RICO.

Každý domáci test obsahuje návod s podrobnými inštrukciami, ktoré vás testovaním prevedú krok po kroku. K všetkým druhom testov Veroval sú zverejnené inštruktážne videá na stránke www.veroval.info/sk-SK a Youtube kanáli spoločnosti HARTMANN – RICO. Domáci test Veroval Zápal močových ciest je voľne dostupný v lekárňach a predajniach zdravotníckych potrieb za odporúčanú cenu 7,88 eur.

Z akých domácich testov Veroval® môžete vyberať?
HARTMANN – RICO predstavuje na slovenskom trhu najširšie spektrum diagnostických testov pre domáce použitie. K už známemu CRP testu s názvom Pomôžu vám antibiotiká? na rozlíšenie vírusovej a bakteriálnej infekcie sú k dispozícii ďalšie testy na diagnostiku a overenie zdravotného stavu: Zistenie alergie, Zistenie borélií z kliešťa, Neznášanlivosť lepku, Zápal močových ciest, Zistenie nedostatku železa, Prevencia črevných ochorení, Prevencia žalúdočných ochorení, Cholesterol, Drogy, Mužská plodnosť, Chlamýdie a Štítna žľaza.