Podľa svetových štatistík trpí poruchou zníženej činnosti štítnej žľazy viac ako 200 miliónov ľudí. Väčšina z nich však o tom ani nevie. Diagnostika je síce pomerne jednoduchá, avšak príznaky ako únava, zimomravosť, náladovosť či priberanie na váhe často neprisudzujú dlhodobému fyzickému problému. Teraz si vďaka novému domácemu testu možno funkciu štítnej žľazy overiť aj doma..

Štítna žľaza je párová žlaza, ktorej laloky ležia po bokoch štítnej chrupky v oblasti hrtana. Hormóny, ktoré vylučuje – trijódtyronín (T3) a tyroxín (T4), sú nepostrádateľné po celý život. Hrajú zásadnú úlohu v látkovej premene a sú zodpovedné za celý rad funkcií, od prenatálneho vývoja mozgu cez metabolizmus tukov, cukrov, bielkovín alebo i kostí, až po stimuláciu srdca. Pretože je pôsobenie hormónov produkovaných štítnou žľazou tak komplexné, má ich prípadná znížená produkcia celý rad príznakov.
Najčastejšími príznakmi zníženej funkcie štítnej žľazy, čiže hypotyreózy, je únava, častý pocit chladu, slabosti, lámavé nechty a vlasy, prípadne sa pridávajú bolesti svalov a kĺbov. Väčšina týchto symptómov je spôsobená spomalením takmer všetkých procesov v tele, vrátane nižšej spotreby kyslíka.

TSH ako prvý indikátor
V prípade podozrenia na zníženú funkciu štítnej žľazy, lekár vyšetrí žľazu pohmatom a vzorku krvi odošle na zistenie hladiny TSH (tyreostimulujúci hormón) – hormón, ktorý stimuluje štítnu žľazu k produkcii hormónov T3 a T4. Pri poklese ich koncentrácie dochádza k zvýšeniu koncentrácie TSH. A práve tú si môžete zistiť už aj v pohodlí svojho domova.

Domáci test Veroval® Štítna žľaza – stačí kvapka krvi
Rýchly test funkcie štítnej žľazy bol vyvinutý tak, aby aj v domácom prostredí mohol byť vykonaný s presnosťou a spoľahlivosťou modernej diagnostiky. Pomôže rýchlo zistiť, či netrpíte zníženou aktivitou štítnej žľazy. Kvapku krvi jednoducho v testovacej nádobke premiešate s riediacim roztokom a zmes nalejte do testovacej kazety. Hodnotiaca štúdia potvrdila u tohto testu presnosť vyššiu ako 95 %. Majte však na pamäti, že definitívnu diagnózu musí stanoviť váš lekár.
„Snažíme sa o neustále rozširovanie radu domácich testov Veroval, ktoré napomáhajú v dnešnej uponáhľanej dobe lepšie predchádzať radu zdravotných komplikácií. Mnoho ľudí má podozrenie na nejaký zdravotný problém, ale kým príznaky neovplyvňujú bežný chod ich života, lekára z časových alebo iných dôvodov nenavštívia. Domáci test komplikáciu zviditeľní a donúti tak ľudí obrátiť sa na odbornú pomoc,“ hovorí Jana Hraběová, brand manažérka spoločnosti HARTMANN – RICO.
Každý domáci test obsahuje návod s podrobnými inštrukciami, ktoré vás testovaním prevedú krok po kroku. Môžete sa navyše pozrieť na inštruktážne videá k všetkým ponúkaným testom, ktoré nájdete na webe www.veroval.sk či na Youtube kanáli spoločnosti HARTMANN – RICO. Domáci test Veroval® Štítna žľaza je voľne dostupný v lekárňach a predajniach zdravotníckych potrieb za odporúčanú cenu 12,99 eur.

Z akých domácich testov Veroval® si možno vybrať?
HARTMANN – RICO predstavuje na slovenskom trhu najširšie spektrum diagnostických testov pre domáce použitie. K už zavedenému CRP testu, ktorý sa používa pre rozlíšenie vírusovej a bakteriálnej infekcie, pribudli ďalšie testy Veroval. Zdravotný stav tak pomôžu overiť testy na Zistenie borélií z kliešťa, Zápal močových ciest, Nedostatok železa, Neznášanlivosť lepku, Prevencia črevných ochorení, Prevencia žalúdočných ochorení, Drogy, Cholesterol, Chlamýdie a Mužská plodnosť